kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Başkent Gaz'ın özelleştirme yolculuğu!

Ankara Başkent Gaz, İstanbul İGDAŞ ve İzmit Kocaeli Gaz'da özelleştirme maratonu başlıyor. İlk sınavı, yüzde 80 hissesi Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından blok olarak satılacak olan Başkent Gaz verecek. Aralık ayının son haftasında ihaleye çıkıldı, 28 Şubat'ta ihaleyi kimin göğüsleyeceği belli olacak...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İGDAŞ'ta henüz özelleştirme tarihi belli değil. Kocaeli Gaz için ise henüz start verilmedi. Açıkçası üç ilin, dağıtım özelleştirmesi çok tartışılacak.
Çünkü Türkiye'de ilk kez Özelleştirme İdaresi dışında büyükşehir belediyeleri özelleştirme yapıyor. Doğrusu bu özelleştirmeler benim kafamı karıştırdı.
Sonuçta, "Yahu, doğalgaz dağıtım şirketlerinin özelleştirmesi acaba niye Özelleştirme İdaresi'nden alınıp belediyelere bırakıldı?" diye sorulmaz mı?
Sorulur, sorulur...
Zaten CHP bu soruyu, Eylül 2007'de Anayasa Mahkemesi'ne giderek sordu. Anayasa Mahkemesi'nden yanıt gelmedi. Ama nedense ihale süreci de kesilmedi. Ancak süreci 25 Mayıs 2007' de Meclis'ten çıkan 5669 sayılı yasa başlattı.
5669 sayılı yasa diyor ki:
"Ankara Büyükşehir Belediyesi, 6762 sayılı Kanun'a göre doğalgaz dağıtım faaliyeti yapmak üzere AŞ statüsünde yeni bir şirket kursun. Bu şirkete EPDK tarafından 30 yıllık dağıtım lisansı verilsin. Lisansın geçerlilik süresinin ilk 10 yılında dağıtım şirketinin birim hizmet ve amortisman bedeli 5.5 cent/ metreküp, taşıma bedeli ise 0.7 cent/metreküp uygulansın."
Bu ne demek?
Bu, doğalgaz şirketinin Botaş'tan alacağı gazın üzerine diğer masraflar hariç ek bir bedel eklemesi demek. Bu yasa, Ankaralı doğalgaz tüketicisine 9.5 yeni kuruş daha fazla para ödetmek anlamına geliyor.
Oysa EPDK bu oranı 291 sayılı kararının 10. maddesi c bendinde 2.5 cent/metreküp olarak sınırlamıştı. O halde Ankara Büyükşehir Belediyesi için niye böyle bir değişiklik yapıldı?
Ankara Büyükşehir Belediyesi ne yaptı? Yasa çıkar çıkmaz vakit kaybetmeden 'Başkent Gaz' adı altında yeni bir şirket kurdu, özelleştirme için yola koyuldu. Diyeceksiniz ki, "Yahu bu durumda Hazine'ye ve BOTAŞ'a gırtlağına kadar borçlu olan Ankara Elektrik ve Havagazı Müessesesi (EGO) ne oldu?"
EGO deyip geçmeyin. Botaş'a ana para ve gecikme faiziyle birlikte 1 milyar 150 milyon YTL borçlu. EGO'dan kuruş tahsil edemeyen Botaş'ın bankalara olan borcu ise 2007 yılı ekim ayı itibariyle 1.7 milyar YTL'yi aştı. Bu yasa ile EGO kurtarıldı, öyle ya EGO niye kurtarıldı?