kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BM, Çocuklara Uygun Dünya'yı tartışıyor

Yeni Haber
BM Genel Kurulu'nda ''Çocuklara Uygun Dünya'' konusunun tartışıldığı iki günlük bir toplantı başladı...
M Genel Kurul Başkanı Sırcan Kerim, Genel Sekreter Yardımcısı Asha-Rose Migiro ve Dünya Çocuk Fonu (UNICEF) Başkanı Ann Veneman, söz konusu toplantı ve UNICEF'in yeni yayınladığı ''Çocuk İlerleme Raporu'' ile ilgili bir basın toplantısı düzenlediler.

Genel Kurul Başkanı Kerim, UNICEF'in raporunun dünyada artık 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin azaldığını ve daha fazla çocuğun okula gittiğini gösterdiğini belirtti. ''Ancak daha yapılacak çok şey var'' diye konuşan Kerim, özellikle AIDS ve sıtma gibi hastalıkların milyonlarca çocuğun hayatını kararttığını, dünyada pek çok çocuğun şiddet, kötü muamele, eşitsizlik ve sömürüye maruz kaldığını ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Asha-Rose Migiro ise, Genel Sekreter Ban Ki-muun'un, ''BM Binyıl Kalkınma Hedefleri''ni çocuk hakları kapsamında inceleyen yeni bir rapor sunduğunu belirterek, raporun dünyanın çocuklar için uygun bir hale ne derece dönüştüğünü incelediğini söyledi. Migiro ''bu amaca ulaşmak istiyorsak her çocuğa ve her topluma yatırım yapmalı, çocuklara temel eğitim vermeli, onları sömürüden koruyarak yeteneklerini geliştirme şansını vermeliyiz'' dedi.

UNICEF Başkanı Ann Veneman da yeni yayınladıkları Çocuk İlerleme Raporu'nun harika bir referans kaynağı olduğunu, çabaların nerede yoğunlaşıp nerede daha çok şey yapılması gerektiğini çok iyi gösterdiğini belirtti. Veneman, BM Genel Kurulu'ndaki toplantının yanı sıra 51 ülkeden 90 çocuğun ve gencin UNICEF'in düzenlediği Gençlik Forumu'na katıldıklarını ve çocukların dünyanın kendilerine daha uygun bir hale dönüşmesi için neler yapılması gerektiğini hep birlikte kaleme aldıkları bir raporu Genel Kurul'a sunacaklarını söyledi.

BM Genel Kurulu, 2002 yılında ''Çocuklara Uygun Dünya'' adlı eylem planını kabul ederek çocukların haklarını koruyamaya ve durumlarını daha iyi hale getirmeye söz vermişti. BM'ye üye ülkeler, bu kapsamda ''sağlık, eğitim, şiddetten ve sömürüden korunma AIDS'le mücadele'' konularına öncelik vererek bu alanlarda somut adımlar ve projeler geliştireceklerini belirtmişlerdi. Genel Kurul, şimdi eylem planının kabulünün ardından uygulamada 5 yıl sonra gelinen noktayı tartışıyor.