kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kentlerde 10 kişiden 9'u tasarruf yapmıyor

Yeni Haber
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Citibank tarafından gerçekleştirilen "Türk Toplumunda Tüketim ve Tasarruf Alışkanlıkları Araştırması"na göre, Türkiye'de kentlerde yaşayan her 10 insandan 9'unun tasarruf yapmadığını ortaya koydu.

Active Academy tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Finans Zirvesi kapsamında açıklanan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye kentsel nüfusunun yalnızca yüzde 13'ü tasarruf yapıyor.

Infakto Research Workshop tarafından ekim-kasım aylarında İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Samsun ve Trabzon olmak üzere 15 ilde gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye kentsel nüfusununyarısının hiç bütçe yapmadığı, araştırmaya katılanların 35 yaş ve üstü kesiminin ise sadece yüzde 28.5'inin bütçe yapıp bu bütçeye sadık kalmadığı bildirildi.
Araştırmaya göre Türkiye'de bütçe yapıp sadık kalanların oranı yüzde 37, bütçe yapıp sadık kalmayanların oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti. Araştırmaya katılanlar, ekonomik karar alırken en çok güvendikleri kişi ve kurumlar arasında aile büyükleri yüzde 82 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 47 ile arkadaşlar ve komşular, yüzde 46.5 ile Başbakan ve bakanların açıklamaları, yüzde 37.1 ile iş yerinde amirler, yüzde 35.4 ile televizyondaki ekonomi yorumcuları, yüzde 32.9 ile gazetelerden ve televizyondan duyulan ekonomi haberleri ve yüzde 23.1 ile gazetelerdeki köşe yazarları izledi.

Araştırmada, finansal konularda kadınların sadece yüzde 43'ü, erkeklerin de yüzde 58'inin bilgi düzeylerini yeterli bulduğu belirtilirken, kadınların yüzde 60'ının, öğrencilerin ise yüzde 30'unun bireysel geliri bulunmadığı kaydedildi.

(ANKA)