kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk halkı yılda 1.7 milyar Loto kolonu dolduruyor

Yeni Haber
Türk halkı yılda 1.7 Milyar Loto kolonu doldurup, 223 Milyon Kazı Kazan, 63 Milyon Milli Piyango bileti alıyor ve şans oyunları için kişi başına yılda 12.45 dolar harcanıyor.

Talih kuşuna bu denli çok başvurulmasına karşın, şans oyunları "kötü ve zararlı" bulunuyor.

Ankara Genç İşadamları Derneği'nin, Çankaya, Keçiören, Mamak, Altındağ, Yenimahalle, Sincan, Etimesgut ilçelerinde, 12-16 Kasım'da yaptırdığı, toplam 1335 kişiyle yüzyüze görüş çalışmaya göre, Başkentlilerin yüzde 61'i Türkiye'de oynanan tüm şans oyunu türlerini biliyor ve bu şans oyunları arasında en fazla "iddia"yı, ardından ise "Milli Piyango"yu tercih ediyor.Araştırmaya katılanların yüzde 30'u şans oyunlarını sıkça oynadığını belirtirken, hiç oynamadığını ifade edenlerin oranı yalnızca yüzde 7.8 olarak belirlendi.

"BAĞIMLILIK YAPIYOR, TOPLUM VE AİLE YAPISINI BOZUYOR"

Araştırmaya katılanların yüzde 92.2'si şans oyunu oynadığını belirtirken, bu oyunların kumar olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 59.4, bağımlılık yaptığını söyleyenlerin oranının yüzde 40, toplum yapısını bozduğunu ve hazıra konma eğilimini artırdığını belirtenlerin oranının yüzde 29.6, ailelerin parçalanmasına neden olduğunu söyleyenlerin oranının ise yüzde 11.7 olduğu görüldü.

OYNAMA NEDENİ "ALIŞKANLIK VE İŞLERİN KÖTÜ GİTMESİ"

Araştırmaya göre, yüzde 27.9 oranındaki katılımcılar şans oyunlarının alışkanlık nedeniyle oynandığını belirtirken, oynama nedenlerinde ikinci sırayı işlerin kötü gitmesi aldı. Çalışmada, "İşlerim kötü gittiği zaman oynarım" diyenlerin oranı yözde 15.6 oldu.

Katılımcıların yüzde 38'i, ölçülü olmak ve kendini fazla kaptırmamak kaydıyla şans oyunlarının ara sıra oynanmasında bir sakınca görmediğini söyledi.

2002 ile 2006 yılları arasında devlet denetimindeki, Milli Piyango İdaresi, Spor Toto Teşkilatı ve Türkiye Jokey Klubü tarafından gerçekleştirilen şans oyunlarına vatandaşın 12.1 Milyar YTL yatırdığı kaydedildi.
Dünyada ise şans oyunlarına en fazla parayı Yunanlar verirken, Türkiye 44 ülke arasında 35. sırada yer alıyor.

(ANKA)