kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Lincoln'süz ve Hasan'sız Galatasaray!..

Fenerbahçe derbisi öncesi, Galatasaray'ın en büyük iki kozu, uluslararası düzeyde futbol oynayan ve son haftalarda müthiş form gösteren Hasan Şaş'ın kırmızı kart görmesi, bu yılın en büyük transferi, Brezilyalı top cambazı Lincoln'ün sakatlanması, kağıt üzerinde ne kadar talihsiz görülüyor.. Oysa gerçek nasıl tam tersi..
Bu iki eksik yüzünden Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi Saraçoğlu'nda yenme şansı doğdu.
Lincoln yok.. Yani Galatasaray maçı gerçekten 11 kişi oynama fırsatı bulacak.
Hasan yok.. Yani Galatasaray maçı 11 kişi bitirebilme imkanına sahip olacak.
Bu iki eksik, Galatasaray'ın rakip sahada tam kadro, 11 kişi ile sahaya çıkmasını, sahada 11 kişi ile oynamasını, sahayı 11 kişi terk etmesini sağlayabilecek.
Bundan büyük şans olur mu?.
Biraz ayrıntılara girelim..
Lincoln 20 milyon doların da üstünde bir paraya mal oldu Galatasaray'a.. Günümüz için astronomik bu paraya değdiği de söylendi. Hep söylendi.. Peki ne seyrettik bugüne kadar?.
İlk haftalarda attığı iki gol dışında ne yaptı, hatırlayan var mı?.
Lincoln Galatasaray'ı hep 10 kişi oynattı.. Sahada çok az göründü. Aldığı topların çoğunu kaptırdı, ya da rakibe attı. Bütün duran topları kullandı, biri asist olmadı. Attığı yığınla kornerde tehlike yaratmadı Galatasaray. Rakip kaleci antrenman yaptı sanki..
Şimdi o olmayınca, yerinde hiç değilse 90 dakika koşan biri olacak. O yok diye duran topları çok daha akılcı ve etkili vuran Arda kullanacak.
Hasan Şaş.. Ali Sami Yen çılgını.. Bu kafanın hem de hakemi en çok etkileyen, en çok baskı altına alan Fener Stadında çalınan düdüklere nasıl tepki göstereceğini tahmin edebiliyor musunuz?. Yarım saati bulmazdı Hasan'ın atılması.. Ondan sonrası da, yeni bir Saraçoğlu felaketi olurdu. Şimdi Kalli'nin sahaya aklı başında bir takım çıkarma şansı var..
Nasıl?..
Ben Orkun'a hiç güvenmedim. Kaleciliği bilmiyor çünkü.. Ne yapacağı belli değil.. Benim tercihim Aykut'u oynatmak olurdu. Hep Aykut'la oynardım. Çok daha dengeli, çok daha güvenilir..
Geri dörtlü Uğur, Servet, Song, Volkan.. Ya da Hakan Balta.. Volkan gol frikiklerinde avantajlı, Hakan hücuma katılma ve sürpriz goller atmada üstün.. Kalli karar versin, duruma göre..
Orta saha Sabri, Barış, Serkan, Arda..
Hem savunmaya, hem hücuma ayni derecede dönük, koşacak, bastıracak, pres yapacak, ama her biri ayni zamanda gol yaratacak, gol atacak genç, dinamik adamlar bunlar.. Rakip savunmayı kanatlardan da, ortadan da delebilecek çaptalar..
Hücumda Hakan Şükür kesin.. Galatasaray da, milli takım da yerine bir başkasını bulana kadar Hakan Şükür'ü oynatmak zorunda.. Hakan'ın yarısı olmayan Crouch hem Liverpool'da, hem de İngiliz Milli takımında oynuyor. Neden?.. Sırtı kaleye dönük, boyu uzun pivot santrfor dünyada bulunmuyor da ondan.. Ersen Martin gibi yetenekleri fevkalade kısıtlı biri niye paylaşılmaz oluyor sanırsınız?.
Hakan isterse tek gol atmasın.. İsterse boş kaleye yığınla gol kaçırsın, bir takımın hücum gücü için şart.. Çünkü o varken, rakip iki stoperin ikisi de ona kilitlenmek zorunda.. Kaçırdılar mı vay hallerine..
Bu özelliği Hakan'ın yanında oynayan öbür santrforu gol kralı yapabilir.. Bir defa göreceli olarak daha boş kalıyor. İkincisi, durmadan deplase olan Hakan'ın yarattığı boşluklarda gol koridorları buluyor. Üçüncüsü Hakan, kısa mesafede, kafa ile hemen yanına indirme, ayağı ile hemen kaydırmalarla yarattığı asistlerde benzersiz biri.. Ona yakın oynayan ve akıllı bir ikinci santrfor kendisini anında gol pozisyonunda bulabilir..
Şimdi bunlara, Hakan'ın oyun ve takım liderliğini ekleyin.. Hücum presi en iyi uygulatan santrfor olduğunu hatırlayın. Rakibin tehlikeli duran toplarında, savunmanın içinde benzersiz bir kafa hakimiyetiyle ilave stoperlik görevini harika yaptığını ekleyin..
Ondan sonra, kura çekimi dönüşü Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim'in dediği gibi, önce ceketinizin düğmelerini ilikleyin, öyle konuşun.
Hakan 90 dakika oynamalı.. Oynayacağını da bilmeli..
Yanında, Kalli'nin seçimini sayarım. Nonda da olabilir, Ümit de.. Hoca nasıl düşünürse..
Özet..
4-4-2!..
Aykut-Uğur, Servet, Song, Volkan (Hakan Balta)-Sabri, Barış, Serkan, Arda-Hakan, Nonda (Ümit).