kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Türbanda 4 misli artış!

Tarhan Erdem, "Türban takanlar 4 misli arttı" diyor. (2003'te % 3.5 idi; 2007'de % 16.2.) Asıl şoke eden ve tedirginlik yaratan sonuç bu. Hele bir de, anayasa değişikliği ile üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakmaya hazırlananlar varsa.
Peki 2003'te türbanlıların oranı gerçekten % 3.5 miydi?
1) Bizzat Tarhan Erdem, 27 Mayıs 2003 tarihli yorumuna, "Türban takıyorlar; türban demiyorlar" başlığını atmış, türbanın anketlere bu sebebten dolayı yansımadığını açıklamıştı.
"Türban nedir? Başörtüsü nedir?" Suallere muhatap olanların, anketörün şablonuna uygun cevap vermesi kolay mı?
2) 2003'te türban takanların oranının % 3.5 olduğu iddiası, diğer araştırma sonuçlarıyla mukayese edilince inandırıcı gelmiyor. Mesela TESEV'e göre, 1999'da kadınların % 15.7'si türban takıyordu. 2006'da bu oran % 11.5'e düştü. (KONDA'nın 2003 bulgusu % 3.5. Çok düşük.)
Türban ve başörtüsü ayrımı yapay. Daha ziyade, başörtüsünü tehlike gibi görenlerin, başını örtenlere "Sizinki bir siyasal simgedir; türbandır" diye dayatması sonucunda bu kelime siyaset diline yerleşti. Kimisi, dayatmayı benimsiyor ve başındakini "türban" diye nitelendiriyor. Kimisi, "başörtüsü" demekte ısrarlı. Öyleyse, türban yerine, başını örtenlerin sayısındaki gelişmeyi esas alalım. KONDA'ya göre, başını örtenler (bunun içinde eşarp, türban, çarşaf var) 5 yılda % 64'ten % 69'a çıkmış. TESEV ve A&G isimli araştırma şirketi ise, örtünen kadın oranının % 61 olduğunu ve eskiye göre azaldığını söylüyorsa da, aradaki birkaç puan fark önemli değil. Sansasyonel haber türbanda. "Türbanlı sayısında 4 misli artış" manşeti, kimilerinin tüylerini ürpertiyor. "Aman ha... şeriat geliyor ne?"
Ali Çarkoğlu ve Ersin Kalaycıoğlu'nun birlikte yaptığı bir başka araştırmaya göre (Açık Toplum Enstitüsü/Sabancı Üniversitesi), Türkiye, hem muhafazakârlaşıyor, hem de kendini "sağcı" diye niteleyenlerin oranı artıyor. Bu arada pekâla, başını kapatanlarda da birkaç puan artış olabilir. Ama bunda korkulacak bir şey yok. Neden mi? Bir örnekle açıklayalım: KONDA, başörtülülerin, % 72'sinin AK Parti'ye oy verdiğini belirtiyor. Ama, Avrupa Birliği'ni en çok destekleyen seçmen tabanı da AK Parti'de. Açık Toplum Enstitüsü/Sabancı Üniversitesi araştırma sonuçları bunu gösteriyor: Türkiye genelinde AB'ye taraftar olanların oranı % 55.8. AK Parti'ye oy verenlerin içinde AB'ye taraftar olanlar % 64. Türkiye ortalamasının üstünde.
Buna ne buyurulur? AK Parti seçmeni, Türkiye'nin rotasının Batı'ya çevrilmesinde en büyük etkenlerden biri. Lütfen artık ezberleri bozalım.