kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meke Gölü'nün çevresine 300 bin fidan

Yeni Haber
Erozyonun ve çölleşmenin etkilerinin görüldüğü Konya'nın Karapınar ilçesinde kuraklık nedeniyle yer altından beslenemeyen, geleceği sadece yağışlara bağlı olan Meke Gölü'nün çevresine askerler 300 bin fidan dikti.

*Çölleşmeye direnen 5 milyon yıllık güzellik - GALERİ


1960'lı yıllarda rüzgar erozyonu yüzünden toprak kaybının başladığı Karapınar'da o yıllardan itibaren büyük bir ağaçlandırma çalışması başlatıldı.

Kum fırtınalarının yaşandığı, birçok kişinin evini terk ettiği ilçede ağaçlandırmaya karşın erozyon ve çölleşmenin etkileri ciddi boyutlarda görülürken, ilçe özellikle son yıllarda Anadolu'nun en az yağış alan bölgeleri arasına girdi.

Toprağının önemli bölümünü kaybeden Karapınar'da 5 milyon yıl önce oluştuğu belirtilen Meke Krater Gölü ise çölleşmeye ve yaşanan kuraklığa inat edercesine halen güzelliğini koruyor.

Her yıl onbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği göl, sularının önemli boyutlarda çekilmesine rağmen halen ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, gölün milyonlarca yıldır yağışlar ve yer altındaki suyla beslendiğini söylediler.Ancak son yıllarda yer altı su seviyesinin düşmesi nedeniyle gölün beslenemez olduğunu belirten yetkililer, gölün geleceğinin yağışlara bağlı olduğunu bildirdiler.

VATAN TOPRAĞINI KORUYAN ASKER SUYUNA DA SAHİP ÇIKIYOR

Ne kadar yağış olursa gölün güzelliğini o kadar uzun süre koruyacağını ifade eden yetkililer, ''Bölgede milyonlarca ağacın bulunduğu bir orman oluşturulması gerekiyor. Ormanın çekeceği yağmurla göl korunabilir. Aksi takdirde 5 milyon yıllık güzellik kuraklığa yenik düşüp yok olacak'' dediler.

Vatan toprağının korunması yolunda Karapınar'da büyük çapta ağaçlandırma çalışması yapan Jandarma, gölün korunması için de harekete geçti.5 yıl önce yağış olması için göl çevresini ağaçlandırmaya başlayan Jandarma, bugüne kadar bölgede 300 bin fidan dikti. Askerler, her yıl göl çevresindeki fidanlara yenilerini ekliyorlar.

AA