kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tezkerenin Dünya basınında yankıları

Yeni Haber
TEZKERE'NİN KABULÜ, İSPANYOL BASININDA İLK HABER OLDU

İspanya basını, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini ilk haber olarak verdi.

Türkiye'de sınır ötesi operasyonla ilgili tartışmaları günlerdir yakından izleyen İspanyol gazeteleri, tezkerenin kabulünü internet sayfalarında, ''Türkiye Parlamentosu, Kuzey Irak'a askeri birlik göndermesi için Erdoğan'a onay veriyor'' başlığıyla duyurdu. El Pais ve ABC gazeteleri, TBMM'nin onayladığı tezkere gereği Türk askerinin Kuzey Irak'ta bulunan terör örgütü PKK'nın üslerine askeri saldırı düzenleyebileceğini yazdı.

El Mundo Gazetesi ise, TBMM'nin tezkereyi büyük çoğunlukla onaylamasına karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla, hemen bir askeri operasyon olacağına dair beklentileri düşürdüğünü kaydetti. İspanyol televizyonları da habere geniş yer ayırdı.

Öte yandan İspanyol basını, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye'deki resmi ziyaretiyle bağlantılı olarak, ''Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını istemeyen Suriye de, Türkiye'nin operasyonuna destek veriyor'' yorumunu yaptı.

BBC: "TÜRK PARLAMENTOSU IRAK'A SALDIRIYA YEŞIL IŞIK YAKTI"

BBC, "son dakika" olarak geçtiği haberde Türk milletvekillerinin, ABD ve Irak'a meydana okuyarak Irak'a saldırıya yeşil ışık yaktıklarını belirtti.

İngiliz yayın kurumu BBC, Türk parlamentosunun, hükümete Irak'a operasyon yapılması için izin verdiğini belirtti. BBC, oylamanın sonucunu "Türkiye'ye itidal çağrısını yapan ABD ve Irak'tan gelen baskılara bir meydan okuma" olarak nitelendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tezkerenin onaylanmasının bir askeri operasyonun hemen gerçekleşeceği anlamına gelmediğini söylediğine dikkat çeken BBC, "Ancak (Erdoğan) Türkiye'nin, Irak'tan gelen PKK asilerinin sorumlu tutulduğu bombalı saldırılarda son günlerde meydana gelen artışa tepki göstermesi gerektiğini söyledi" dedi.

ALMAN MEDYASI

Alman medyası, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini anında izleyicilerine duyurdu.

ARD televizyonunun İstanbul muhabiri, tezkerenin 500'den fazla oyla kabul edilmesinin ve sadece 19 ''hayır'' oyu kullanılmasının, hükümetin bu tezkeresinin ne kadar büyük ölçüde desteklendiğini gösterdiğini belirtti. ''Bu tezkere somut olarak ne getirecek?'' sorusu üzerine muhabir, ''Tezkerenin kabul edilmesi Türk ordusunun hemen Irak'a müdahale edeceği anlamına gelmiyor'' diye konuştu. ZDF televizyonu da, tezkerenin kabul edilmesi haberini, ''Türk parlamentosu, hükümetin kuzey Irak'a müdahale edilebilmesine izin veren tezkeresini kabul etti.

ABD Başkanı Bush, kuzey Irak'a müdahale edilmemesi konusunda uyarıda bulundu'' ifadeleriyle izleyicilere aktardı. Bu arada, Alman Haber Ajansı (DPA), konuya ilişkin haberini, ''Türk parlamentosu, PKK'ya karşı sınır ötesi askeri müdahaleye izin verdi. şimdilik bir yıl için öngörülen tezkere 550 milletvekilinin bulunduğu Mecliste 19 oya karşı 507 oyla kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesi hemen bir müdahale yapılacağı anlamına gelmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Mecliste yaptığı konuşmada, bu tezkereden istifade edilmesine gerek kalmamasını ümit ettiğini söyledi. ABD, AB ve Irak, Türkiye'ye itidalli davranması çağrısında bulundular'' şeklinde ifadelerle verdi.