kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BBC ayıbını sürdürüyor

Yeni Haber
İngiliz BBC kanalı, TBMM'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon konusunda hükümete bir yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin bugün görüşeceğini bildirdi.

Dünyaca ünlü haber kanalı BBC, PKK'lı teröristler için 'terörist' kelimesini kullanmayıp 'Kurd Rebels (Kürt Asiler)' nitelemesini kullanmayı sürdürüyor. BBC, 13 askerin şehit edilmesinin ardından da aynı ifadeyi kullanmıştı.

Haberde, PKK'nın 20 yıldan uzun süredir Türkiye'deki şiddet olaylarını sürdürmekle sorumlu tutulduğu, olası bir operasyona karşı duran ABD'nin ise Kuzey Irak'taki dengelerin bozulacağı gerekçesiyle 'kaygılı' olduğu belirtildi.

İNCİRLİK KOZU


Kuzey Irak'a yapılması muhtemel operasyonun, ABD Kongre'sinde Ermeni iddialarıyla ilgili yasanın oylanması dönemine denk geldiğini kaydeden BBC, Türkiye'nin İncirlik üssünü kapatma kozunu elinde bulundurduğuna dikkat çekti.

İngiliz haber kanalı, üssün kapatılmasının, ABD'nin Irak ve ve Afganistan operasyonlarını olumsuz yönde etkileceğine de vurgu yaptı.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Irak Başbakan Yardımcısı Barham Salih, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik bir sınır ötesi operasyon düzenlemesinin, ülkesi ve bölge için çok olumsuz sonuçlar doğuracağını dile getirdi. Salih, Ankara'nın bu hakkı kendinde görmesi durumunda, Irak'ın diğer komşularının da Türkiye'nin izinden gidebileceğini söyledi.

FT: "TÜRKİYE'NİN SINIR ÖTESİ PLANI ABD'DE ALARM YARATTI"

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon gerçekleşmesi olasılığı, tüm dünyada yoğun bir biçimde tartışılıyor. Financial Times gazetesi de "Türkiye'nin Irak'a girme planı ABD'de alarm yarattı" diye yazdı.

Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin Irak'a girme planı, ABD'de alarm yarattı" başlıklı haberinde "Bush Yönetimi, Irak'ta büyük çapta bir Türk askeri operasyonunun tırmanarak kontrol dışına çıkmasından ve Türk ile Kürt yönetimi askerleri arasında olası bir çatışmaya yol açmasından kaygı duyuyor" değerlendirmesini yaptı.

Bush Yönetiminin aynı zamanda Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıın olumsuz etkilerini sınırlamak için de çaba gösterdiğini de belirten gazete, "Ancak Türkiye-ABD ilişkisi, Kongre ile Yönetim arasındaki gerginliklerin kurbanı haline geliyor" yorumunu yaptı.

Gazeteye konuşan bir Bush Yönetimi yetkilisi de, bölgesel istikranın herkesin yararına olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Yetkili, Washington'un olası bir Türk-Kürt çatışmasından kaygı duyup duymadığına ilişkin bir soruya "Kesinlikle böyle bir yönü de var" karşılığını verdi.

Financial Times, halen düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde görevli eski Pentagon yetkilisi Peter Rodman'ın açıklamalarına da yer verdi.
Peter Rodman, ABD açısından Irak'a yönelik askeri sevkıyatın durdurulacağına Türkiye'nin Irak'a operasyon yapmasının iyi olduğunu savundu.

Pentagon'da acil planlarının hazırlandığını da kaydeden gazete, ABD'nin Türkiye'ye alternatif rotaları bulabileceğini ancak bunun hem pahalı, hem de zaman alıcı olacağını yazdı.

AJANSLAR