kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Haşimi: Görüşmelerden istediğimi aldım

Yeni Haber
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, "Görüşmelerden istediğimi aldım. Mevcut krizi gidermek için yeni bir atmosfer var. Irak hükümetine sınır aşan terörist faaliyetleri önlemesi için şans verilmeli. Mutabakat muhtırası imzaladık. Önce bunun uygulanması lazım" dedi.

Haşimi, temaslarını tamamlayarak Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Diplomasiye bir şans daha verilmesini istemiştiniz. Bu görüşmelerinizde bu şansı gördünüz mü?" sorusuna Haşimi, "Görüşmelerden istediğimi aldım. Mevcut krizi gidermek için yeni bir atmosfer var" yanıtını verdi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'den mesaj getirip getirmediği sorusuna karşılık olarak da Haşimi, "Ben burada belli bir grubu değil, bütün Irak'ı ve bütün Irak halkını temsil ediyorum. Türk hükümetiyle özel ilişkim sebebiyle önemli bir rol oynayabilirim" dedi.

Haşimi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine olası operasyonuna itirazları hakkında Türk yetkilileri ikna edip etmedikleri sorusunu şöyle yanıtladı:"Bu, hassas bir konu. Teröristlerin Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden bu saldırıları devam ettiği sürece, Türkiye'nin teröristlerin izini sürme konusunda meşru hakkı var aslında. Ama öncelikle Irak hükümetine sınır ötesi terörist faaliyetleri sona erdirmesi için fırsat verilmeli. Bu, özellikle bir Irak meselesi. Çünkü eylemler Irak'tan yapılıyor. Mutabakat muhtırası imzaladık. Önce bunun uygulanması lazım."

(AA)