kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EMRE AKÖZ

Cin gibidir Emre Kongar

Hâlâ tartışıyoruz: İkinci Abdülhamit " Kızıl Sultan " mıydı, yoksa " Ulu Hakan " mı?..
- Fenerbahçe taraftarları, beş yıl önceki Panathinaikos maçında, devasa bir Fatih Sultan Mehmet posteri açmışlardı. Resmin kenarında İngilizce " 1453'ten beri " ifadesi yer alıyordu. Yunanlar fena bozulmuştu...
- Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 yıldız, tarihte kurulmuş olan 16 Türk devletini simgeler ki bunlar arasında Osmanlı İmparatorluğu da vardır.
- 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun borçlarını üstlenmiş ve ödemeler ancak 1954'te son bulmuştur.
- Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen Çanakkale Savaşı
(1915), halkın bilgi dağarcığında önemli yer tutar. Şehitler 18 Mart
günü nutuklarla, bayraklarla, marşlarla ve hepsinden önemlisi gözyaşlarıyla anılır.
- Popüler tarih muhayyilemizin en eğlenceli geyiklerinden biri, Baltacı Mehmet Paşa ile Rus Çariçesi Katerina'nın ilişkisidir. (Çadır mevzuu.)
Bunlardan başka...
Tarihçiler, sosyologlar ve siyaset bilimcileri, Osmanlı ile Cumhuriyet arasındaki benzerliklere ve farklılıklara değinen çok sayıda kitap ve makale kaleme almışlardır. Bu çalışmalar " kopuştan " ziyade " sürekliliğe " vurgu yapmaktadır.
Bu misalleri niye mi verdim?
Mehmet Barlas ile çıktığı " Yorum Farkı " programında Prof. Emre Kongar, "Biz Osmanlı'nın tarihsel, sosyal, ekonomik, kültürel varisiyiz (mirasçısıyız)" dedikten sonra eklemiş: " Ama siyasi varisi değiliz. "
Hay Allah!
Acaba bu cin gibi savunma biçimi, daha önce niye kimsenin aklına gelmedi? Meğer şu Ermeni soykırımı tasarılarından filan kurtulmak ne kadar kolaymış: Siyasi reddi miras yapar, sıyrılırsın işin içinden...
Aman cumhuriyeti iyi koruyalım da, saltanat rejimine dönmeyelim. Çünkü o durumda "siyasi varis" olarak sorumlu durumuna düşeriz.
Soru: "Ne var lan; yaptık, yine yaparız" diye babalananları, siyasi varisten saymıyoruz; değil mi Hocam?