kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faiz kararına sert tepki

Yeni Haber
Merkez Bankası'ndan "şok" faiz indirimi bekleyen reel sektörün, indirimin 0.50 puanda tutulmasına yönelik tepkisi dinmiyor.

ATO

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını çok daha fazla indirmesi gerektiğini, ancak bunun için de Hükümetin indirimi kolaylaştıracak makro ekonomik ortamı hazırlamasının zorunlu olduğunu bildirdi.

Merkez Bankasının gecelik borçlanma faizini yüzde 17,25'ten yüzde 16,75'e indirmesini değerlendiren Aygün, mevcut kur ve faiz düzeyi daha fazla sürdürülemeyeceği için bu toplantıdan daha yüksek bir faiz indirimi beklendiğini hatırlattı. Aygün, "Açıkçası, Merkez Bankası'nın 0,50 puandan daha fazla bir faiz indirimine gitmesini bekliyorduk. Ancak indirimin bu noktada kalması, ekonomik görünüm açısından bir algı yanılgısı içerisinde olabileceğimizi, yani her şeyin sanıldığı kadar yolunda gitmiyor olabileceğini akıllara getiriyor" dedi.

Ekonomik büyümenin yavaşladığı, işsiz sayısının artmaya devam ettiği bir dönemde, tüm baskılara rağmen faiz indiriminin 0,50 puanda tutulmasının, "Merkez Bankası bazı ekonomik gelişmelerden endişe mi ediyor" sorusunu akla getirdiğini belirten Aygün, şöyle dedi:

"Nitekim Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, bundan sonraki olası faiz indiriminin "zamanlama ve miktarının" küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyecek diğer değişkenlere bağlı olarak belirleneceği vurgulandı. Ben bundan, Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirmek için Hükümetin, ekonomide daha sağlam adımlar atması ve faiz indirimini kolaylaştıracak makro ekonomik ortamı hazırlamasını beklediğini anlıyorum.

MÜSİAD

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indiriminin yeterli bulmadıklarını ve 2007'nin kalan döneminde en az 2 puanlık bir indirim beklediklerini bildirdi.
Ömer Bolat yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz indiriminde temkinli davranmasının altında yüzde 4 gibi abartılı enflasyon hedefinin bulunduğunu ve kamu kesiminin mali disiplinindeki bozulmanın büyüteç altına alınması gerektiğini ifade ederek, "Yılın geri kalan dönemi için en az yüzde 2 kadar bir faiz indirimi beklentimizi koruyoruz" dedi.

Faizin "Merkez Bankası'nın elindeki en istisnai silah" olduğunu ifade eden Bolat, enflasyonu düşürmenin temel koşulunun ise kamu kesiminin enflasyon hedefine sadık kalması olduğunu vurguladı. Bolat, "Oysa kamu kesiminin ilk 9 ayda, uzun yıllardır sürdürdüğü mali disiplinden bir hayli uzaklaştığı görülüyor. Hükümetin bir an evvel gerekli reformları da yaparak mali disipline geri dönmesine olan acil ihtiyacı kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.

Bolat, Türkiye'ye 1990'lı yılları kaybettiren yüksek reel faize dayalı "rantiye ekonomisine" ve buna neden olan yanlış kamu yönetimine karşı olduklarını vurguladı.

TÜROFED


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 0,5 puan indirmesinin turizm sektörü tarafından "ciddiyetten uzak" bir uygulama olarak değerlendirildiğini belirterek, "Buna 'ağıza bir parmak bal çalmak' denir" dedi. Barut yaptığı yazılı açıklamada, hizmet ve mal üretimiyle döviz kazandıran sektörlerin kur baskısı altında ezildiği dönemde Merkez Bankası'nın yaptığı 0.5'lik faiz indirimini ciddiyetten uzak bulduklarını belirtti. Merkez Bankası'nın sektörün sıkıntılarını anlamadığını ifede eden Barut, "Açıklanan bu oranlar, Merkez Bnakası'nın, turizm sektörünün içinde olduğu sıkıntıyı anlamadığının en önemli göstergesidir" dedi.

Faiz oranlarına yapılan müdahalenin, turizmci ve ihracatçının "ağzı kapansın" diye yapıldığını öne süren Barut, bunu ülke gerçeklerinden uzak bir "müdahalecik" olarak tanımladı. Barut, turizm sektörü olarak Merkez Bankası yönetimini ve hükümeti duyarlı olmaya davet ettiklerini belirterek, "Konunun ne kadar ciddi olduğunun, ne kadar büyük sıkıntılara yol açtığının farkına varılması için, yüzlerce işyerinin kapanması, binlerce insanın işsiz kalması mı bekleniyor" dedi.

ANKA