kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Güney Afrika'da 3200 madenciden 1650'si kurtarıldı

Yeni Haber
Güney Afrika'nın Johannesburg kenti yakınlarındaki bir altın madeninde 3 bin 200 kadar işçinin mahsur kaldığı, kurtarma çalışmaları sonucunda 1350 işçinin madenden çıkartıldığı bildirildi.

İşçilerin, ana asansörün elektrik kablosunun kazayla kesilmesi sonucu madende mahsur kaldığı, diğer asansörle sürdürülen kurtarma çalışmalarının sakin bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Yerin 2,2 kilometre altında kalan işçilerden ilk grubun 15 saat kadar mahsur kaldıktan sonra kurtarıldığı, işçiler arasında 150-200 kadar da kadının bulunduğu kaydedildi.

Kurtarma görevlilerinin, mahsur kalan madencilerle temas kurduktan sonra aşağıya temiz hava pompaladığı ifade edildi.

Maden yetkilileri, tüm işçilerin madenden ikinci asansörle çıkartılacağından emin olduklarını, ölen veya yaralanan bulunmadığını, kurtarma çalışmalarının 10 saat kadar sürebileceğini söyledi.

Maden işçileri sendikası, olayın bir ihmalden kaynaklandığını ve madenleri terk edebilmek için acil çıkış imkanlarının sağlanması konusunda mülk sahiplerine baskı yapılacağını açıkladı.

Madendeki çalışmaların, başlatılan soruşturma sonuçlanıncaya ve arıza giderilinceye kadar durdurulacağı belirtildi.



KURTARILAN İŞÇİ SAYISI 1650'YE YÜKSELDİ

Güney Afrika'da bir altın madeninde mahsur kalan işçilerden kurtarılanların sayısının 1650'ye yükseldiği, ancak halen 1500 kişinin madende bulunduğu bildirildi. Altın madeninin sahibi Harmony Gold şirketi, asansör kablosunun kopması sonucu yerin 2,2 kilometre altında kalan madencileri çıkarmak için
çalışmaların sürdüğünü, içeriye temiz hava pompalandığını bildirdi.


Açıklamada, mahsur kalan 3200 madenciden, bu sabah TSİ 10.30 itibariyle
yeraltından çıkarılanların sayısının 1650'ye ulaştığı belirtildDünyanın beşinci büyük altın üreticisi olan Harmony Gold'un yöneticilerinden Graham Briggs, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "kazanın çok ciddi olduğunu, ancak durumun tamamen kontrol altında bulunduğunu" söyledi.

Mahsur kalan madencilerin ilk grubu, olaydan 15 saat sonra dün gece yarısı ikinci bir asansör aracılığıyla çıkarılmıştı.

MADEN 24 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR

Hem altın şirketi hem de sendika, Johannesburg'un güney batısında bulunan Carletonville yakınlarındaki madende, daha iyi güvenlik tedbirlerine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.Altın şirketi müdürü Patrice Motsepe, kazayı "herkes için uyanma çağrısı" olarak niteledi. Motsepe, ayrıca mahsur kalan tüm madencilerin
TSİ 14.00'e kadar çıkarılacağını tahmin ettiklerini söyledi. Harmony Gold'un yöneticisi Briggs, olayın ardından maden çıkarma faaliyetinin askıya alınacağını ve madenin soruşturma tamamlanıp onarım işlemleri bitinceye kadar kapalı kalacağını açıkladı. Briggs, kazanın nedeni konusunda da hava borusunun kırılarak, ana asansörün elektrik kablolarına zarar verdiğini söyledi.

Ulusal Madenciler Sendikası ise günde maden çıkarma faaliyetinin 24 saat sürmesi ve ihmalin kazaya sebebiyet vermiş olabileceği görüşünde.Sendika Başkanı Senzeni Zokwana, maden çıkarma işleminin aralıksız sürmesinin gerekli denetimlerin yapılması için gerekli zamanı tanımadığını belirtti. Zokwana, ayrıca işçilere gerektiğinde alternatif kaçış yolu imkanı tanıyacak acil çıkışların gerekliliğine dikkat çekti.

Güney Afrika'daki altın madenleri, dünyadaki en derin madenler olarak biliniyor ve sendikalar, şirketleri işçilerin güvenliği için gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştiriyor.