kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uzayın keşfi 50 yıl önce başladı

DIŞ HABERLER
4 Eylül 1957'de Sovyetler Birliği'nin Sputnik 1'i uzaya göndermesiyle başlayan yarış 50. yılında ABD ve Avrupa'nın da devreye girmesiyle tüm hızıyla sürüyor..
Sovyetler Birliği'nin bundan tam 50 yıl önce, yani 4 Eylül 1957'de ilk yapay uydu olan Sputnik 1'i uzaya göndermesiyle uzay yarışları da başlamış oldu. Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden 83 kg. ağırlığındaki Sputnik'in fırlatılmasıyla yörüngeye ilk kez insan yapımı bir uydu yerleştirilmiş oluyordu. Bu ilk çıkış ABD'de panik havasına yol açtı. Teknoloji açığını kapatmak için Amerikalı bilim adamları hummalı bir çalışma içine girdi. Ancak yarışta "ilke" imza atarak öne geçen Rusya, üstünlüğünü uzaya ikinci Sputnik'i de fırlatarak devam ettirdi. Daha sonra da uzaya "Laika" isimli köpeği başarıyla gönderdi.

İKİNCİ UZAY YARIŞI
ABD ise ilk uydusu olan Explorer 1'i ancak 1958'de uzaya gönderebildi. Ruslar, bu kez de 1961'de Yuri Gagarin'i yani uzaya ilk insanı göndererek aradaki farkı açtı. Bunu, 1963'te uzaya çıkan ilk kadın Valentina Tereşkova izledi. ABD ise ancak 1969'da Neil Armstrong'u aya göndererek açığı kapattı. 1990'ların başında Sovyetler'in dağılmasıyla uzay yarışı da yeni bir yöne girdi. Daha çok ticari olan bu uzay yarışı 2000'li yıllarda, Avrupa Uzay Ajansı'nın "Ariane 4" ile ticari amaçlı roket fırlatışlarında lider konuma gelmesiyle start aldı. AUA'nın uzay araştırmalarındaki çabaları Mars'a en geç 2030 yılına kadar insan göndermeyi hedefleyen Aurora programıyla doruk noktasına ulaştı.