kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

Bankayı 'iyi' sattı 5 milyon $'ı kaptı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
BDDK Başkanı Bilgin'in banka müdürü ücretlerinin açıklanabileceğini söylemesi üzerine çıkan tartışmaya bir de jestiyon eklendi. Yabancıya satılan bir bankaya, aracılık eden genel müdüre 5 milyon $ ödendiği bilgisi BDDK'yı harekete geçirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bankayı 'iyi' sattı 5 milyon $'ı kaptı
Bankacılık sektöründe yöneticilere ödenen ücretlerin kamuoyuna açıklanması projesinin gerisinden milyon dolarlık jestiyon çıktı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, "Yüksek ücret, aşırı risk almayı, agresifliği getirebiliyor" görüşüne, son dönemde satılan bir bankada, bankanın satışına aracılık eden genel müdüre 5 milyon dolar jestiyon ödenmesinin etkili olduğu öğrenildi. Bilgin, özellikle 2000- 2001 yıllarında genel müdür ve şube müdürü transferlerinin hız kazandığını, müşterilerini ve sırlarını yeni bankaya götüren yöneticilere, risk yönetimi sınırlarını zorlayacak ücretler verilmesinin moral soruna dönüştüğünü kaydetti. Bilgin, "Bankalar aslında patronların değil parasını emanet eden vatandaşların kurumudur" dedi.

EGEBANK ÖRNEĞİ
BDDK'daki iç değerlendirmelerde Egebank'a el konulmadan önce izlenen strateji, örnek olay olarak gösterildi. Egebank'a geçen çok sayıda banka yöneticisine piyasa koşullarına göre astronomik ücretler önerildiği, banka çalışanlarının ise risk yönetim ilkelerini ikinci plana atarak çalıştıkları hatırlatıldı. BDDK yöneticileri, risk iştahını artıran, patronaj karşısında direnci zayıflatan ücret politikasının, kamu denetimine açılması halinde, yeni bir dönem başlayabileceği görüşünde. Bilgin, bankalarla iş yapan milyonlarca insanın, ücretlere bakarak bankalara ilişkin sonuçlara gidebileceğini savunuyor.BDDK Başkanı Bilgin ayrıca, bankalara işlem bazında verilen cezaların caydırıcılığını artırmayı hedefleyen bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bankacılık Kanunu'na muhalefet nedeni ile 10-15 bin YTL para cezası ödeyen bazı bankaların, benzeri işlemlere devam ettiğini belirleyen BDDK, cezaların internet üzerinden duyurulması halinde, bankaların daha titiz davranacağını öngörüyor.
Haberin fotoğrafları