kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonlar yaşlandıkça teknolojiden medet umuyor

Yeni Haber
Nüfusu giderek yaşlanan Japonya'da, yaşlıların hayatını kolaylaştıracak teknoloji hızla ilerliyor. Nüfusunun yüzde 22'sinin 65 yaş üstünde olduğu ülkede teknoloji dünyası, sesi tanıyan tekerlekli sandalye, robotik giysiler içindeki hemşire, yemek yediren robot, uzaktan kumandalı yataklar gibi ürünlerle yaşlıların hayatlarının son demlerini rahat geçirmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Emek gücü sıkıntısı, çok sayıdaki yaşlının sağlık harcamalarının finansmanında çekilen sıkıntı, aile bağlarının son yıllarda gevşemesiyle yaşlıların çocuklarından ayrı yaşaması, Japonları teknolojiye yüklenmeye zorluyor.

Japonya'da yaşlılara bakım ürünleri pazarının, geçen yıl 1,08 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Tokyo Bilimler Üniversitesi tarafından geliştirilen, kauçuk ve naylondan yapılan, hava basıncıyla donatılmış "kas giysisi", kolları ve omuzları destekleyerek yaşlılara zinde olmaları ve ağır eşyaları kaldırmaları olanağı veriyor.

Gelişmiş Sanayi ve Teknoloji Enstitüsü'nün geliştirdiği tekerlekli sandalye, "ileri", "geri", "sağa", "sola" gibi sözlü komutlarla hareket edebiliyor. "Kızınızdan daha sabırlı" sloganıyla üretilen otomobiller ise yürüme güçlüğü çeken veya tekerlekli sandalyeye bağımlıların arabaya rahat inip binmelerini sağlıyor.

Bunun yanı sıra yaşlılara bakanlara kolaylık için çeşitli ürünler geliştirildi. Kanagawa Teknoloji Enstitüsü'nün geliştirdiği, hava pompalarıyla donatılmış robotik giysi, bakıcıların hastaları yatağa yatırması ve yataktan kaldırmasında kolaylık sağlıyor. Kullanıcının bedenine iliştirilen sensörler, kaslar ağır bir şey kaldırmaya çalıştığında harekete geçerek hava pompalarına sinyal gönderiyor. Bu tür ürünleri geliştiren şirket yetkilileri, amaçlarının, yaşlıların kendi kendilerine hayatlarını sürdürebilmeleri ve böylece yaşamlarının kontrolünü ellerinde tutmalarını sağlamak olduğunu söylüyorlar.