kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kuzey Kore nükleer tesislerini kapatıyor

Yeni Haber
Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik 6'lı görüşmelerde anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, Kuzey Kore yönetiminin, Yongbyon reaktörüyle diğer nükleer tesisleri 2007 yılı sonuna kadar kapatmayı kabul ettiğini duyurdu.

Kuzey Kore, Güney Kore, ABD, Rusya, Çin ve Japonya'nın katıldığı 6'lı görüşmeler, pazar günü sona ermiş, toplantılara katılan delegasyonlar, ortak bildirinin hükümetleri tarafından incelenmesi amacıyla ülkelerine dönmüşlerdi. Şinhua, görüşmelere katılan 6 ülkenin de, ortak bildiriyi uygun bularak imzaladığını belirtti.

ABD MEMNUN

Kuzey Kore'nin, nükleer tesislerinin yıl sonuna kadar kapatılmasını öngören anlaşmayı kabul etmesi, ABD tarafından memnuniyetle karşılandı.

Beyaz Saray'a bağlı Ulusal Güvenlik Konseyinin sözcüsü Gordon Johndroe,
anlaşmanın kabul edilmesini, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması yolunda çok önemli bir adım olarak nitelediklerini söyledi.ABD Başkanı George Bush'un, anlaşmanın kabul edilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Johndroe, anlaşmayla Kuzey Kore'nin plütonyum üretiminin son bulacağını kaydetti.

Kuzey Kore, Güney Kore, ABD, Rusya, Japonya ve Çin'in katıldığı 6'lı görüşmelerde üzerinde uzlaşılan ve imzalanmak üzere ilgili hükümetlere sunulan anlaşma gereğince Kuzey Kore, Yongbyon reaktörünü yıl sonuna kadar kapatacak ve nükleer programlarının tam listesini sunacak.Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Wu Dawei'nin açıklamasına göre Washington, tesislerdeki çalışmalara son verme hazırlığı kapsamında oluşturulacak uzman ekibe başkanlık edecek.

Yongbyon'daki 5 megavatlık reaktör, yeniden işleme tesisi ve nükleer yakıt çubuğu üretim merkezi de 31 Aralık 2007'ye kadar kapatılacak. Tarafların Şubat ayında vardığı kapsamlı anlaşma uyarınca Kuzey Kore, 1 milyon ton yakıt ve diğer yardımlar karşılığında nükleer programlarını sona erdirme sözü vermişti.