kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Roh Mu-hyun Kwon Yang Suk Kim Jong-il

Kuzey'e tarihi adım

Aradan 54 yıl geçmesine rağmen teknik olarak halen savaşta olan iki Kore arasında tarihi zirve... Güney Kore lideri, barış mesajı vermek için Kuzey'e eşiyle sınırdan yürüyerek geçti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kuzey'e tarihi adım
Ortadoğu'da ABD-İsrail ile İran-Suriye arasındaki gerilimler tırmanırken, dün Pasifik'te barış rüzgarları esti. Güney Kore Devlet Başkanı Roh Mu-hyun, 1950'de üç yıl savaştıkları Kuzey Kore'ye yürüyerek girdi. İki ülkenin sınırında askerden arındırılmış bölgeden eşi Kwon Yang Suk ile 50 metre kadar yürüyen Roh, sınırı gösteren sarı çizgileri geçti. Ardından, 3 günlük zirve için Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a otomobille devam etti. Burada 7 yıldır ilk kez uluslararası kamuoyunun önüne çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong-il tarafından karşılandı.

GÜNDEMDE NÜKLEER YOK
İki lider, dünya medyasının yoğun ilgi gösterdiği törende el sıkıştı. Amacının barış zemini sağlamak olduğunu söyleyen Roh, "Acı dolu tarihimiz, bize barışın ne kadar önemli olduğunu anımsatıyor. Kuzey ve Güney'in barışçı yeni bir sayfa açmak için ele ele verme vakti geldi'' dedi. Kuzey Kore liderinin tören boyunca yüzünün hiç gülmemesi dikkat çekti. İki lider arasında nükleer silah konusu ele alınmayacak. Çünkü uzmanlara göre Kuzey Kore lideri, nükleer anlaşmazlık kartını, ekonomik yardımlara karşılık koz olarak tutmayı tercih ediyor. Güney ve Kuzey Kore 1950-1953 yıllarında savaştı. BM kararına uyarak Türkiye ve ABD, Güney Kore'nin yanında savaşa katıldı. Savaş bitti ancak taraflar arasında barış anlaşması imzalanmadı.