kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

"Size 20 değil 200 kişiyle gelmek yakışır"

Türkiye'nin lobisini yapmak için kapı kapı dolaşan, 'Yatırım için ideal zaman. Bakın şu, şu, şu sektörlerde inanılmaz projelerimiz var' diyerek bulunduğu ülkedeki iş dünyasını bulduğu her fırsatta Türkiye'ye çağıran büyükelçilere alışık değilim.
Daha doğrusu, bunca zamandır iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle birlikte ülke ülke, çeşitli toplantılar nedeniyle dolaştım ama Türkiye'nin İspanya Büyükelçisi kadar bu işe gönlünü koymuş birine daha rastlamadım.
Başbakan Erdoğan'a iki yıl dış politika konusunda başdanışmanlık yapan Ender Arat, şu anda Türkiye'nin İspanya Büyükelçisi . Onu, en son TÜSİAD'ın Kral Carlos ve bakanlar başta olmük üzere İspanya'nın önemli isimlerine yaptığı ziyaretler sırasında tanıdım.
Bir kere Ender Arat, uçaktan iner inmez TÜSİAD heyetiyle buluştu ve akşam uçağa binene kadar da heyeti yanlız bırakmadı. Kendisini daha önceden tanımıyordum. Yani yüz aşinalığı yoktu. O sebepten, heyete heyecanla İspanya ile ilgili bilgi aktaran, tavsiyelerde bulunan, ipuçları veren bir Türk konuşuyordu ve ben kim olduğunu bilmiyordum. Herhalde dedim, TÜSİAD'ın Avrupa'daki danışmanlarından biri olmalı. Oysa o kişi Büyükelçi Ender Arat'tan başkası değilmiş. Arat, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve ekibine, "Şu anda en dost ülkelerden birindesiniz. Akademisyenler çok güçlü burada. Türkiye'ye destek grupları var. Artık bazı engelleri aşmamız lazım. Düşünün burada bile bizi hala modern ama bir Arap ülkesi olarak görüyorlar. Kabahat bizde, kendimizi anlatamamışız" diyor ve tavsiyelerde bulunuyordu.
İnanılmaz mütevazı, kendisini gerçekten Türkiye'nin elçisi olarak gören ve sadece Avrupa Birliği lobisine katkı yapmakla kalmayıp, İspanyol işadamlarını Türkiye'de yatırıma yönlendirmek için her fırsatı değerlendiren bir bürokrat vardı karşımızda.
TÜSİAD üyeleri bile şaşkınlığını gizlemedi. Derneğin İspanya'daki muadili olan CEOEF'in başkanı ve üyesi olan İspanyol işadamlarıyla yenilen yemekte söz alan Büyükelçi Arat hızını almamıştı.
'Bakın' dedi, "Alman Başbakan'ı Türkiye'ye 1000 işadamıyla geldi. İtalya Başbakanı Berlusconi'yle gelen ise 600 işadamı vardı. Siz gele gele 20 kişiyle geldiniz. Oysa daha çok gelmesiniz. Hadi 1000 olmasın ama en az 200 kişi gelin. Türkiye'de büyük fırsatlar var. Değerlendirin."
Büyülelçi Arat, daha göreve gelir gelmez o zaman Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül'e gitmiş ve 1991 yılında ekonomik nedenlerle kapatılmış olan Barcelona Başkonsolosluğu'nu yeniden açma talebinde bulunmuş. Gül de, " Git ve hemen " talimatı vermiş. "Barcelona çok mu önemli" diye soruyorum Arat'a. 'evet' diyor, "Tıpkı İstanbul gibi. Finans merkezi. İş dünyasının merkezi. Çok zengin bir bölge. İki gün önce onay çıktı. Hazırlıklara başladık." Gördüğüm kadarıyla, Ender Arat, Türkiye'nin hızla AB'li olması ve daha çok yatırımcı gelmesi için dışarıda canla başla çalışan bir bürokrat.
Siz de bilin istedim.
Büyükelçi Ender Arat, İspanya Parlamentosu'nun bekleme odasında karşılıklı asılı iki tabloyu görünce şaşkınlığını gizlemez. 2.Murad'ın ve Kanuni Sultan Süleyman'ın portreleri karşılıklı asılmıştır. Parlamento Başkanı'yla görüşürken resimlerden söz açılır ve Başkan, "Bunu layık gördüm. Bu bizim koleksiyonumuz" der.