kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BALÇİÇEK PAMİR

Şovmen Beyaz da korkuyor mu?

Bu haftaki Pazartesi Sohbeti konuğum Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile korku toplumu üzerine uzunca bir konuşma yapmıştık. Çelik, söyleşide 1999'da kaleme aldığı ve "Türkiye'de Demokrasi Değişim ve Aydınlar" isimli kitabında yer alan yazısını tekrar hatırlattı. Yazının bazı bölümleri ilginizi çekecek.


- 1983'ten sonra siyasi, idari ekonomik rakiplerinizi alt etmenin en kestirme yolu ona PKK'cı veya PKK sempatizanı damgasını vurmaktı. Bugünlerde reytingi en yüksek yafta "Mürteci" yaftasıdır.
- Bir süre önce gazetede şovmen Beyaz evlenmek istemediğini çünkü çocuklarının devlet korkusuyla büyümelerini istemediğini söylüyordu. Eğer Beyaz gibi bir şov adamı iliklere sinmiş korkudan söz ediyorsa siyasetle uğraşan, okuyan yazan insanların vay haline!
- Halk ozanımız Karacaoğlan, "Harami var diye korku verirler/ Benim ipek yüklü kervanım mı var?" derken sanki bugünü anlatıyordu. Geçim sıkıntısı altında inleyen memura, işçiye, esnafa, köylüye, özetle ülke nüfusunun ezici çoğunluğuna bu yetmiyormuş gibi bir de korku pompalamanın ne anlamı var? Korkuların vehimlerin, jurnallerin, gelecek endişesinin şekillendirdiği bir dünyada, mükellef sofralarda beslenerek yaşamaktansa hür ortamlarda, korkulardan ve gelecek endişesinden arınmış olarak çok daha mütevazı şartlarda yaşamak tercih edilir.
- En kötüsü bir süreden beri bu ülkenin insanları birbirinden korkuyor. Tıpkı Sultan II. Abdülhamid'in dönemindeki gibi akıllara durgunluk veren bir jurnalcilik mekanizması işliyor. İşin ilginç yanı her dönemin hassasiyetine ve moda yaftasına göre ithamlar değişiyor. Komünist, Humeynici...

Not: 1-Bakan Çelik gibi, günümüzde "Şeriat" tehlikesinden korkanların bu hislerini tamamen suni görmek bence haksızlık. Ama aklıma "Hakimleri hizaya getirmek için evlerinin yakınına birkaç bomba da ben attırdım" diyen korgeneral Altay Tokat gelmedi değil hani.
Not 2-Beyazıt Öztürk ile konuştum. "Benim asla devlet korkum olamaz. Olsa olsa bir memur çocuğu olduğum için, inişliçıkışlı bir ülkenin vatandaşı olarak ekonomik açıdan korkum olabilir" diye cevap verdi. Sayın Çelik, o gün de, bugün de Beyaz'ın devlet, rejim, Malezya korkusu falan yokmuş yani!