kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Afganistan en kanlı yılını yaşadı: 5086 ölü

Yeni Haber
ABD önderliğindeki koalisyon askerlerinin 2001 yılında başlayan işgali ve devrilen Taliban rejimiyle şiddet olaylarının her sene biraz daha artış gösterdiği Afganistan'da, bu yıl ölenlerin sayısı 5 bin 86'ya ulaştı. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, son 6 yılın en kanlı saldırılarına sahne olan ülkedeki direnişçi atakları yüzde 20 oranında arttı.

Başkent Kabil'de dün meydana gelen ve 1'i kadın, 2'si çocuk 15 kişinin öldüğü intihar saldırısı, şehirde son 4 günde görülen ikinci büyük patlama olarak kayıtlara geçti. Afgan güvenlik kuvvetleri, Taliban saldırılarının rekor seviyelere ulaştığını bildiriyor. Kabil'de Cumartesi günü asker üniforması giymiş bir intihar eylemcisinin bir askeri otobüsün yanında kendini havaya uçurması sonucu 30 kişi ölmüştü. Haziran'da da polisleri taşıyan bir otobüse düzenlenen bombalı saldırıda 35 kişi hayatını kaybetmişti.

BM'nin New York'ta geçtiğimiz hafta yayımladığı bir raporda, ülke genelinde uluslar arası ve ulusal güvenlik güçlerine yönelik bombalama olayları ile intihar saldırılarının oranı yüzde 76 olarak belirlendi. Ağustos ayına kadar bu bombalar nedeniyle 143 sivil hayatını kaybetti. BM, bu yılın başından beri her ay 550 şiddet olayının meydana geldiğini, bu rakamın geçtiğimiz sene 425 olduğunu açıkladı. 2006'ta 4 bin'in üzerinde insan yaşamını yitirmişti.

Associated Press (AP) haber ajansının yaptığı hesaplarda, 2007'de şu ana kadar 3 bin 500 eylemci öldürüldü. ABD ve NATO operasyonlarında da iki ateş arasında kalan 650 sivil hayatını kaybetti. Şu ana kadar 90'ı ABD'li 180'den fazla yabancı asker eylemcilerin saldırıları nedeniyle öldü.
Afganistan'da sayısı 100'ü geçen intihar saldırıları da, Taliban rejiminin devrildiği 2001 yılından beri rekor seviyeye ulaştı.