kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Büyükanıt'tan önemli mesajlar

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Başkanı Ahmet Türk'ün yorumlarını kastederek ''Terör örgütüne terörist diyemeyen, terör örgütü mensuplarını 'kardeşlerimiz' diye tanımlayan, Türk Silahlı Kuvvetlerine 'bölücü' diyen bir zihniyetle karşı karşıya bulunmaktayız'' dedi.

Harp Akademileri Komutanlığının 2007-2008 Eğitim ve Öğretim Yılı açılış töreninde konuşan Orgeneral Büyükanıt, güncel gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Bu görüşlerini 6 temel noktada toplayan Orgeneral Büyükanıt, anayasa tartışmaları ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Anayasanın üniversite zemininde hazırlanan ilk taslağını bildiklerini, taslak üzerinde çalıştıklarını dile getiren Orgeneral Büyükanıt, ''Ancak iktidar partisinin son taslağını bilmiyoruz. Açıklandığında öğreneceğiz. Dolayısıyla son taslağın yayınlanmasından önce bir yorum yapma olanağına sahip değiliz. Son taslak açıklandıktan sonra bizi ilgilendiren konulardaki görüşlerimizi ilgili makamlara ileteceğiz, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ayrıca kuşku duyulmaması gereken bir husus var, biz askerler olarak bir kez daha vurguluyoruz; bizim taraf olduğumuz ve vazgeçemeyeceğimiz unsurlar vardır. Bunlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter devlet yapısının, üniter yapıdan oluşan ulus devlet yapısının, bu temel yapıya dayalı laik devlet yapısının ve silahlı kuvvetlerin yerleşik düzenlemelerinin politik, hissi ve ön yargılı yaklaşımlarla bozulmamasıdır'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, ancak Türkiye'de böyle bir atmosferin çeşitli çevrelerde oluşmaya başladığını ve gelinen noktada da adeta devleti budayarak bireyi yüceltmek gibi bir eğilimin ortaya çıktığını gördüklerini kaydetti. Bireyin de önemli olduğunu ancak bireyi yükseltirken devleti yıpratmanın ne kadar demokratik ve akılcı olduğu sorusunu soran Orgeneral Büyükanıt, ''Devlet ve birey rakip unsurlar mıdır? Devlet, birey için var olan bir yapı değil midir? Devleti, bireyi ezen bir kurum olarak görebilir miyiz?'' diye konuştu.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE YAPILAN SALDIRILAR

Orgeneral Büyükanıt, son zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik etik olmayan saldırılar yapıldığını, bu saldırıların yalnız ülke içinden değil ülke dışından da gerçekleştirildiğini söyledi.

''Üzüntü ile ifade ediyorum, bu tür saldırılar ülke içinden de desteklenen ülke dışı saldırılardır'' diyen Orgeneral Büyükanıt, bugüne kadarki kısmi suskunluklarının devlete, ulusa, birlik ve düzene duydukları saygıdan ileri geldiğini kaydetti. Orgeneral Büyükanıt, ''Şunun bilinmesini isterim ki, her şeyin bir hududu vardır, bu hududu kimsenin zorlamaması gerekir. Hangi ülkenin silahlı kuvvetleri bu kadar sistematik ve ön yargılı saldırıya hedef olmuştur? İç ve dış mihrakların saldırılarının kaynaklarına baktığımızda asker olarak biz görevimizi yapıyor olmanın huzurunu yaşıyoruz. Tabii ki bu ifadelerimi somut bilgilere dayanarak söylüyorum'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri üniformasını 53 yıldır büyük bir onurla taşıdığını ve tüm silahlı kuvvetler mensupları gibi al bayrak üzerine el basarak ettiği yeminle bu mesleğe başladığını dile getiren Orgeneral Büyükanıt, ''Bu yemine asla ihanet etmedik ve etmeyeceğiz. Bu söz tüm silahlı kuvvetleri için geçerlidir. Ulu önder Atatürk'ün dediği gibi (Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır)'' diye konuştu.

TÜRKİYE MALEZYA KIYASLAMASI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, son zamanlarda Türkiye'nin başka İslam ülkeleriyle kıyaslanması tartışmalarının yapıldığına da işaret ederek, ''Bu tür tartışmalarda gündeme getirilen konularda objektif olarak ve çağdaş Türkiye penceresinden bakarak ders çıkarmak, temel yaklaşım olmalıdır. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin bu tür tartışmaların merkezine konulması da ayrıca kaygı verici bir husus oluşturmaktadır'' dedi.

Konuşmasında Harp Akademisi mensuplarına hitap eden Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Değerli silah arkadaşlarım, korkularımızla yaşamayalım. Bir husustan emin olalım, hiç bir güç Türkiye'yi bölemez, kimsenin gücü buna yetmez. Türkiye'yi kim bölecek? Kimin veya hangi grubun böyle bir gücü var? Büyük Türkiye böyle bir tehdidi bertaraf etme gücüne sahip değil mi? Kendimizi bu kadar zayıf görmeyelim. Hiç bir güç, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti başka bir şeye dönüştüremez. Hiç bir güç, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını değiştiremez, bunu yapmaya gücü yetmez. Hiç bir güç, tüm çabalarına rağmen Türk ulusunun ordusuna olan güvenini sarsamaz. Son defa ifade ediyorum ve belki bir daha tekrar etmeyeceğim, Türk silahlı Kuvvetlerinin iç politika ile ilgisi olmaz ve olmamalıdır. Ancak ülkemizin ve rejimimizin temel direkleri üniter, ulusal ve laik devlet yapımız bizim var olma nedenimizdir ve olmaya devam edecektir. Bu temel değerleri savunanları neredeyse gerici olarak gören zihniyet sahipleri ülkemizde var olmaya ve üremeye başlamışlardır. Bu çevreler ancak erginliğe ulaştıklarında gerçeği anlayacaklardır. Bu uyanış, pişman olmak için çok geç olabilecektir.''

Orgeneral Büyükanıt, bu karmaşık ortamda Cumhuriyetin temel kazanımlarının korunması için güçlü muhafızlara ihtiyaç olduğunu, bilginin en büyük güç haline geldiği günümüzde Harp Akademisi mensuplarının bu kurumda aldığı eğitimle güçlerine güç katacağını söyledi.

Her geçen gün kendilerini yenileme ihtiyacını hissederek daima daha iyinin ve güzelin arayışı içinde olacaklarını dile getiren Orgeneral Büyükanıt, Atatürkçü düşünce sisteminin dinamik itici gücünün bu arayışta en büyük destek olmaya devam edeceğini söyledi.

Burada eğitim alanların Atatürkçü düşünce sisteminin temel değerlerinin sönmeyen ve söndürülemeyecek aydınlığını bir meşale gibi taşıyacağını vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:

''Böylelikle bulunduğunuz her yer karanlıktan ve köhnemiş düşüncelerden kurtularak ışığa kavuşacaktır. Yurt ve ulus sevgisi ile çarpan kalpleriniz aydın düşüncelerinizle el ele verdiğinde silahlı kuvvetlerimizi çağın da ötesine taşıyacağına yürekten inanıyorum. Uğruna yemin ettiğimiz temel değerlerle ülkenin demokratik yapısına ve hukukuna uygun olarak sadakatle hizmet ederken, gerektiğinde bu uğurda seve seve canımızı vermeye hazır olduğumuz için bir takım çevrelerin hayasızca saldırılarına hedef olacağız. Bu saldırılar sizi yıldıracaksa, korkutacaksa derhal mesleğinizden ayrılın. Eğer bu gerçek dışı, etik dışı saldırılar size güç verecekse hizmetinize inançlı olarak devam edin.''

Orgeneral Büyükanıt, yeni eğitim yılında tüm harp akademisi mensuplarına başarı dileklerini de iletti.

"TSK'YA 'BÖLÜCÜ' DİYEN BİR ZİHNİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ"


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Terör örgütüne terörist diyemeyen, terör örgütü mensuplarını 'kardeşlerimiz' diye tanımlayan, Türk Silahlı Kuvvetlerine 'bölücü' diyen bir zihniyetle karşı karşıya bulunmaktayız'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Harp Akademileri Komutanlığı 2007-2008 eğitim ve öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yıllardır terörle mücadele ettiğini ve karşılarında etnik milliyetçiliğe dayalı, bölücü terör örgütü bulunduğunu hatırlattı.

Söz konusu terör örgütünün bölgede 250'si okul, 110'u cami, 50'si sağlık kuruluşu olmak üzere trafo merkezleri, telefon santralleri, televizyon yansıtıcıları da dahil toplam 2 bin civarındaki tesisi yaptığı hain saldırılarla tahrip ettiğini söyleyen Orgeneral Büyükanıt, büyük çoğunluğu öğretmen ve din adamı olmak üzere 500 civarında sivil devlet görevlisinin de öldürüldüğünü veya yaralandığını kaydetti.

Örgütün, bu yaptığı hain saldırılarla en büyük zararı yine bölge halkına verdiğini, bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak yapılanmanın önüne geçmeye çalıştığını ifade eden Orgeneral Büyükanıt, terör örgütünün bu şekilde hareket ederek bölge halkının devletine olan güvenini sarsmayı hedeflediğini belirtti.

Orgeneral Büyükanıt, bu saldırılar karşısında terörle mücadelenin büyük bir kararlılıkla sürdürüldüğünü ve buna devam edeceklerini bildirdi.Son yıllarda ve özellikle son aylarda güvenlik güçlerinin terör örgütü üzerindeki baskısının ve bu mücadelede elde ettiği başarıların her türlü övgünün üzerinde olduğunu dile getiren Orgeneral Büyükanıt, ''Bunu büyük bir kıvançla söyleyebiliyorum. Buna devam edeceğiz'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, özellikle son 2 ay içerisinde güvenlik güçlerinin bölücü örgüte çok önemli darbeler vurduklarını belirterek, bu dönemin örgütün hem terörist sayısı, hem yaşam malzemelerinin ele geçirilmesi anlamında kışa hazırlık dönemi olduğunu, bu nedenle yapılan mücadelenin önemi bulunduğunu vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, sözlerine şöyle devam etti:

''Daha önce pek çok defa çeşitli zeminlerde ifade etmiştim. Bugün tekrar etme ihtiyacını duyuyorum. Bilinen bir gerçektir; bir ülkedeki terör örgütünün dışarıdan destek almadıkça varlığını devam ettirmesi olanaksızdır. İlişki içinde bulunduğumuz dost ve müttefik birçok ülkeyi bugüne kadar bu konuda uyardık. Ancak üzüntü ile ifade edeyim. Hiçbir ülkeden destek görmedik. Uyardığımız tüm ülkeler, dolaylı veya dolaysız bir şekilde onlara desteğe devam ettiler. Terörle mücadelede sözler önemli değildir. Eylemler öne çıkar. Ün kazanmış sözümü tekrar edeyim; 'Terörle sözde değil, özde mücadele, hiçbir zaman gerçekleşmedi'. Bunları söylemek zorundayım. Bu sözlerimden alınan ülkeler varsa, bu onların sorunudur.''

''TERÖR ÖRGÜTÜNE TERÖRİST DİYEMEYENLER''


Terör örgütünün sözde siyasi uzantılarının Türkiye'deki faaliyetlerine de değinen Orgeneral Büyükanıt, ''Terör örgütüne terörist diyemeyen, terör örgütü mensuplarını 'kardeşlerimiz' diye tanımlayan, Türk Silahlı Kuvvetlerine 'bölücü' diyen bir zihniyetle karşı karşıya bulunmaktayız. Demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti bu sorunu hukuk içinde çözmek zorundadır. Çünkü yine bu kişilerden biri 'Biz PKK'ya terör örgütü diyemeyiz. Terör örgütü dersek biz sizleşiriz' diyor. Biz sizleşiriz... Buna hukuk içerisinde mutlaka çözüm bulunması gerekir. Çünkü on binlerce Mehmetçiğimiz dağlarda terörle mücadele ederken ülkenin başkentinde bu tarz konuşmaların olması çok hazindir ve tedbir alınması gerekir'' diye konuştu.

''Terörle mücadelesinde on binlerce asker ve vatandaşını teröre kurban veren hiçbir ülke böyle bir zafiyetin içine düşmemiştir'' diyen Orgeneral Büyükanıt, ''Ayrıca, hiçbir ülkenin güvenlik güçlerinin terörle mücadele azmi ve uygulamaları, gizli bazı emellerle bu kadar engellenmemiştir. Bu sözlerimin bazı kişi ve grupları rahatsız edeceğini biliyorum. Bu çevrelerden beklentimiz bu sözlere somut kanıtlarla cevap vermeleridir. Kulağa hoş gelen birtakım sloganvari sözlerle konuşanları ulusumuz asla affetmeyecektir'' şeklinde konuştu.

KUZEY IRAK'TAKİ GELİŞMELER

Konuşmasında Irak'ın kuzeyindeki gelişmelere de işaret eden Orgeneral Büyükanıt, bu gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti.
''Irak'ın, bırakın federatif veya gevşek federatif yapıyı, konfederatif yapıya doğru hızla gelişmekte olduğunu görüyor ve bu husustan endişe duyuyoruz'' diyen Orgeneral Büyükanıt, sözlerine şöyle devam etti:''Tarihsel gerçeklere baktığımızda, bu oluşum sürecini yaşayan devletlerin, kısa zamanda dağıldığını görmekteyiz. Irak'ta parçalanma çok yakın. Irak'ın kuzeyinde oluşabilecek bir bağımsız devlet sadece siyasi boyutuyla değil, güvenlik boyutuyla da Türkiye için birinci derecede risktir. Hem siyasi, hem askeri, hem psikolojik boyutuyla. Dolayısıyla Türkiye'nin dikkatle bakması gereken yer Kuzey Irak'taki oluşumdur.''

(AA)