kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Beni Yasin zorladı, pişmanım"

Yeni Haber
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 2'inci duruşması başladı...
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ölümüne neden olan kurşunu ateşleyen O.S, Dink davasının ikinci duruşmasında ilk ifadesini verdi.

Müdahil avukatların sanıkları ilk kez sorguladığı duruşmada O.S, Dink'in avukatlarından edinilen bilgilere göre, "pişmanım" dedi. O.S'nin ifadesinde yer alan açıklama özetle şöyle:

"Yasin Hayal, bu işi yapmam için beni zorladı. Korkumdan nasıl olduğunu anlamadan vurdum. Kendime geldiğimde dayımlardaydım. Gece hiç uyumadım. Pişmanım. Ailesi olduğunu bilmiyordum, bilseydim yapmazdım."

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve O.S'nin de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmayı izlemek üzere Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ile avukatları da mahkemeye katıldı.

Duruşma, O.S'nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle basına kapalı olarak görülüyor.Bu arada davanın 7 tutuklu sanığı, güvenlik nedeniyle adliyenin üst kapısından içeri alındı. Edirne Cezaevi'nde bulunan Tuncay Uzundal ise ön kapıdan adliye binasına giriş yaptı.

Adliye binasına girişte müdahil avukatlardan bazıları ile görevli polis memurları arasında kimlik gösterilmesi sırasında sözlü tartışmaların yaşandığı görüldü.

O.S CİNAYETTEN ÖNCE UYUŞTURUCU ALMIŞ

Hrant Dink'in avukatları duruşmaya ara verildiği sırada yaptıkları açıklamada O.S.'nin olaydan birkaç saat önce cesaret için Yasin Hayal'den aldığı iki tane extacy hap ve esrar kullandığını söylediğini kaydetti.

Dink'in avukatlarından Bülent Akbay duruşmaya ara verildiği sırada gazeteciler yaptığı açıklamada, duruşmanın ilk bölümünde sanıklardan O.S., Tuncay Uzundal ve Zeynel Abidin Yavuz'un sanık avukatları tarafından sorgulandığını ifade etti.

Akbay "O.S.'nin kendisinin Yasin Hayal tarafından cinayet işlemeye zorlandığını iddia etti, Hayal'in kendisine 'Ailen Trabzon'da ben de buradayım' dediğini öne sürdü.

O.S.'nin cinayeti Tuncel ve Hayal'in organize ettiğini kendisinin ise cinayeti engellemek için çaba sarf ettiğini söylediğini aktaran Akbay "Anlaşılıyor ki Alperen Ocakları da, devlet görevlileri de bu cinayetin bir parçası. Umarım soruşturma bu yönde derinleşir" diye konuştu.

Akbay Erhan Tuncel'in diğer sanıklar üzerinde baskı unsuru olacağı düşüncesiyle sorgulama sırasında mahkeme salonu dışına çıkarıldığını kaydetti.

Duruşmanın öğleden sonra yapılacak ikinci bölümünde sanıkların müdahil avukatlar tarafından çapraz sorguya alınacağını bildiren Akbay O.S.'nin ifadelerine ilişkin şu bilgiler verdi

"OS önce Agos gazetesine geldiğini birkaç bayanla karşılaştığını ve Dink ile görüşmek için randevu alması gerektiğini öğrenince aşağıya indiğini söyledi. O.S. aşağıda Dink ile yüzyüze geldiğini belirtti. O.S. bir an için Yasin Hayal'e 'Dink tatile gitmiş demeyi' aklından geçirdiğini söyledi. O anda Dink'in irkildiğini, arkasın döner dönmez Dink'e ensesinden ateş ettiğini anlattı."

Bu arada müdahil avukatlardan alınan bilgiye göre sanık Tuncay Uzundal'ın "Erhan Tuncel PKK'nın üst düzey yöneticileri ile görüşüyordu. O yüzden cinayetin PKK tarafından işlendiğin düşünüyorum" dediği öğrenildi. Avukatlar, sanıkların sorulara çok ustaca yanıtlar verdiğini belirterek "Çocuklar sandığımızdan daha profesyonel. Perdenin arkası yırtılmadı" yorumunu yaptı. Öte yandan duruşma sırasında O.S.'nin Yasin Hayalin avukatına "Her işe karışıyorsun şaklaban" dediği öğrenildi.

Duruşmaya sanıklar sanık avukatları ve müdahil avukatlarının yanı sıra Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal ve kardeşi Orhan Dink ile Ali Bayramoğlu, Etyen Mahçupyan ve Eser Karakaş da katılıyor. Duruşmaya girmeyen Dink'in kardeşi Yervant Dink mahkeme önünde yaptığı açıklamada "Davanın bu hafiflikte gideceğini biliyordum. TCK'nın oturmamış yanlarından yararlanacaklarını biliyordum. Suçu birbirlerinin üzerine atarak işin içinden çıkacaklar" diye konuştu.

İDDİANAMEDEN

Hrant Dink'in Şişli'de öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Erhan Tuncel'in, ''Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ''terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''patlayıcı madde imal etmek'', ''patlayıcı madde atmak'', ''mala zarar vermek'' ve ''6 kişinin aralanmasına neden olmak'' suçlarından da 22,5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Yasin Hayal'in de ''Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek'' suçundan müebbet, ''terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''Ferit Orhan Pamuk'u
tehdit etmek'' ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından da 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede,
O.S'nin de ''Hrant Dink'i öldürmek'' suçundan 18 yaşından küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması,
ayrıca ''terör örgütüne üye olmak'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından da 8,5 ile 18 yıl arasında hapis cezası verilmesi talep
ediliyor.

Sanıklardan Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun da, ''Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek'' ile ''terör örgütüne üye olmak'' suçlarından 22,5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yaşar Cihan ve Halis Egemen hakkında da ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

İddianamede, Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da ''terör örgütüne yardım etmek'', ''ruhsatsız silah taşımak'' ve ''suçlu gizlemek'' suçlarından 7,5 ile 16 yıl arasında hapis cezasına
çarptırılmaları isteniyor.değişen hapisceza larına çarptırılmaları talep ediliyor.

Sanıklardan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci hakkında düzenlenen iddianamede de, bu sanığın ''Hrant Dink'in öldürülmesine yardım etmek''
ve ''terör örgütüne üye olmak'' suçlarından 22,5-35 yıl arasında hapis cezasına çarptılması istenmiş, dosya daha sonra ana dava ile
birleştirilmişti.

Davanın 2 Temmuz 2007 tarihinde yapılan ilk duruşmasında, tutuklu sanıklardan Salih Hacısalihoğlu, Osman Altay, İrfan Özkan ve Veysel
Toprak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

AJANSLAR