kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Barbaros Köse

İnsanlık iki ateş arasında kaldı

Erdal ÇARBOĞA - Ferhat Emre YILMAZ ÇANAKKALE / ANK
Açık denizde 11 kaçak göçmeni boğulmaktan kurtaran kaptan Yunanistan ile Türkiye arasında kaldı. Türkiye, Afgan göçmenleri kabul etmedi, Yunanistan ise, "Ateş ederiz" tehdidinde bulundu..
Ege Denizi'nde inanılmaz bir insanlık dramı yaşandı. Kaçak yollarla Yunanistan'a geçmek isteyen bir tekne, fırtına nedeniyle Midilli-Ayvalık arasında açık denizde battı. Bölgeden geçen bir Türk teknesi, hayatta kalmayı başaran 11 kişiyi kurtardı. Ancak kaçak Afganları ölümden kurtaran tekne, Türkiye ve Yunanistan kabul etmediği için Midilli açıklarında bekletildi. Korkunç olay, Afganistan'dan gelen 26 kadar kaçak göçmenin Yunanistan'a geçme girişimi ile ortaya çıktı. Dün saat 11.00 sularında kaçak Afganlıları taşıyan tekne, Midilli-Ayvalık arasında battı. Göcek'ten İstanbul'a giden bir yatı kullanan kaptan olaya şahit oldu. Azgın sularla boğuşan 11 Afgan tekneye alındı. Teknede yer olmadığı için cesetler açık denizde bırakıldı.

10 SAAT SONRA İZİN VERDİLER
Kaptan Barbaros Köse, Afganlar'ı Türk yetkililere Altınoluk'ta teslim etmek istedi. Ancak Salih Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, "Olaya uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde bakıyoruz. Hangi ülke sınırları içinde bulduysanız oraya götürün" diye reddetti. Bunun üzerine Yunanistan ile temasa geçildi. Yunan tarafı da kabul etmediği gibi tekneye, "Ateş ederiz" tehdidinde bulundu ve batırmaya çalıştı. SABAH'ın telefonla ulaştığı Kaptan Yardımcısı Adil Gözüm, takdir yerine suçlu muamelesi görmelerine tepki gösterdi. Gözüm, "Yunanlılar üzerimize silah doğrulttu. Türk Sahil Güvenlik'i de Yunanistan'dan mülteci getirdiğimizi düşünerek girmemize izin vermedi. Yiyeceklerimiz ve suyumuz tükenmek üzere. İnsanlık adına doğru bir şey yaptık. Suçlu gibi zor durumda bırakıldık" dedi. Uluslararası sularda yaklaşık 10 saat bekletilen tekneye Türk Sahil Güvenliği izin verdi ve 11 Afganlı teslim alındı. Teknede yaşananlarla ilgili Dışişleri Bakanlığı da bilgilendirildi.