kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gazprom Türkiye sevkiyatını yüzde 50 artırdı

Yeni Haber
Rusya Türkiye'ye yaptığı doğalgaz sevkiyatını günlük 20 milyon metreküpten 30 milyon metreküpe çıkardı. Böylece Gazprom'un kış aylarında Türkiye'ye ek doğalgaz vermeyeceği iddiası yalanlanmış oldu. Rusya doğalgaz şirketi Gazprom'dan yapılan açıklamada, ek doğalgazın Mavi Akım üzerinden gönderildiği bildirildi.

Gazpromdan yapılan açıklamada: "Türkiye enerji şirketi BOTAŞ, İran'dan gelen doğalgaz boru hattında Pazar günü meydana gelen patlamanın ardından Gazprom'dan ek gaz talebinde bulundu. Devre dışı kalan hat tamir edilinceye kadar Gazprom ek sevkiyat yapmaya devam edecektir" denildi.

Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi Gazprom, geçen yıl Türkiye'ye 19,9 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirmişti. Karadeniz'in altından uzanan 'Mavi Akım' doğalgaz boru hattıyla Türkiye'ye ulaşan Gazprom, 2010 yılında bu hattı yıllık 16 milyar metreküpe çıkararak tam kapasiteye ulaşacak.

Öte yandan Gazprom, İran'la gerçekleştirdiği doğalgaz ön anlaşmaları nedeniyle bu kış Türkiye'ye ek doğalgaz vermeyeceği yönündeki haberleri yalanlamıştı. Türkiye bir süredir Orta Asya enerji kaynaklarının Rusya'nın dışında alternatif hatlarla Avrupa'ya ulaştırılması projelerine destek veriyor. Rusya'nın Türkiye üzerinden İkinci Mavi Akım'la Avrupa pazarlarına ve İsrail'e ulaşma teklifine sıcak bakmayan Türkiye, Gazprom'un Türkiye'de gaz depolama ve dağıtım işine girmesine de sıcak bakmıyor.

Türkiye, Ankara Rus doğalgazına alternatif oluşturması amacı ile İran'la enerji alanında işbirliğini geliştirmeye çalışıyor. İran'ın sözünde durmaması ve kış ortasında sevkiyatı durdurması gibi sıkıntılar yaşatmasına karşın, Gazprom BOTAŞ'ın ek gaz talebine olumlu karşılık veriyor.

CHA