kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japon ekonomisi küçüldü yatırımcının morali bozuldu

Rahim AK - Furkan ALP
Japon ekonomisinin 2'nci çeyrekte yüzde 1.2 küçülmesi, ABD'den sonra dünyada da yavaşlama endişelerini artırdı. Nikkei Endeksi yüzde 2.2, Londra Borsası yüzde 0.8 düştü..
Uluslararası yatırımcılar ABD ekonomisine ilişkin resesyon kaygılarının ardından dün de Japonya'dan gelen büyüme rakamları ile şok oldu. Japon ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 1.2 küçülmesi ile gözler global ekonomide yavaşlama sinyallerine çevrildi. Geçtiğimiz cuma günü ABD'den gelen istihdam verileri ile dünya borsaları sert düşüşler yaşamış ancak Asya borsaları kapandığı için nasıl tepki verecekleri bilinmiyordu. Dün ABD'deki gelişmelere Japon ekonomisine ilişkin endişeler de eklenince Asya borsaları değer kaybetti. Japon Nikkei Endeksi dün yüzde 2.2 düşerken, Güney Koreli Kospi Endeksi ise yüzde 2.6 çakıldı. Avrupa borsaları ise büyüme endişeleri ile haftaya hafif düşüşle başladı. İnişli çıkışlı bir grafik izleyen Avrupa borsaları, ABD'li çip üreticisi Intel'in 3'üncü çeyreğe ilişkin hedeflerini yukarı çekmesiyle kayıplarını azalttı. Londra Borsası dün yüzde 0.79 değer kaybetti. Intel'in ABD borsalarına moral aşılayan açıklamasıyla ABD vadeli işlemleri artıya döndü ve ABD borsaları artıda açıldı. Dow Jones Endeksi açılışta yüzde 0.3 yükselirken, Nasdaq Endeksi ise yüzde 0.6 değer kazandı ancak inişli çıkışlı bir grafik izledi.

BORSA YÜZDE 1 DÜŞTÜ
İMKB-100 Endeksi dün uluslararası piyasalarda hâkim olan büyümeye ilişkin tedirginlik ile yüzde 1.02 değer kaybetti. Endeks 501 puan düşerek 48 bin 548 puana gerilerken, satışlar seansın son 15 dakikasında geldi. Borsada işlem hacmi ise 2 milyar 143 milyon YTL olarak gerçekleşti. Dolar dün bankalararası piyasada 1.2980-1.3030 YTL arasında işlem gördü. Dalgalanmanın ivme kazandığı 23 temmuz tarihinden bu yana en çok değer kaybeden borsa yüzde 12.7 ile Türkiye olurken, Japonya'nın Nikkei Endeksi dünkü yüzde 2.2'lik düşüş ile kayıplarını artırarak 23 temmuz tarihinden beri yüzde 12.4 ile en çok hasar alan ikinci borsa oldu. Arjantinli Merval Endeksi ise yüzde 11.4 değer kaybederek en çok etkilenen üçüncü borsa konumunda.

ETKİ KRİZİN SÜRESİNE BAĞLI
IMF Başkanı Rodrigo Rato, finans piyasalarındaki çalkantının dünya ekonomisi üzerine etkisinin, krizin ne kadar süreceğine bağlı olduğunu söyledi. Rato "Yakında biraz istikrar geri gelse de, ayarlanma süreci ve finans piyasası dalgalanmasının etkileri muhtemelen devam edecek ve eşit bir şekilde dağılmayacak" dedi.
Haberin fotoğrafları