kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terim'den sert açıklamalar

Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Malta beraberliğinin ardından kendisine yönelik yapılan eleştirilere sert yanıt verdi.

Terim, Riva'daki Milli Takımlar Turkcell Kamp Tesisleri'nde, yarın oynanacak Macaristan maçıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, özellikle medyada yapılan eleştirilere yanıt verirken, finallere gideceklerine yüzde yüz inandığını dile getirdi.

Futbolda şansa çok inanan bir insan olmadığını vurgulayan Fatih Terim,

''Hiçbir zaman bahanelere sığınmadım. Malta maçında da hakemleri, kaçırdığımız golleri dile getirmedim. Buralara 50 senedir yenemediklerimizi yenerek geldik. Futboldaki bir asra baktığımızda çok fazla şeyimiz yok, olanlar da çok açık ortada. Bunları gerçeklerle sağladık. Biz, iyi oynadığımız zaman yenemeyeceğimiz takım olmadığını biliyoruz. Ben ve arkadaşlarım, hiçbir zaman finallere gitme inancını kaybetmedik. Şu anda da bu inancı yüzde yüz taşıyorum. Bununla birlikte, kredimizi ve avantajımızı kaybettiğimiz ortada'' dedi.

GRUBUN EN İYİSİYİZ

''Macaristan maçı sonrasında bir puan kaybı olursa ne yaparsınız'' sorusu üzerine Fatih Terim, ''Uzun vadeli işler yapıp, uzun vadeli düşünüyoruz. Gereği neyse düşünülür, taşınılır, ama bunun kararını ben ve federasyon verir'' diye konuştu.

Terim, grubun en avantajlı takımlardan birisi olduklarını ifade ederek,

''Grubumuzun en iyi futbolunu oynayan takım da biziz. Diyar diyar dolaştık, gollerimizi attık. Gollerimizi atmışız. Çok merak ediyorum, acaba kurtuluş günümüzde Yunanistan'a 4-1 yenilseydik ne olurdu? Biz onları kurtuluş gününde yendik'' dedi.

Kimsenin fikstüre baktığını sanmadığını ifade eden Fatih Terim, şunları söyledi:

''Birçoğunuz bunu yapmıyor. Gözler o kadar dönmüş, faciaya odaklanmış ki...Fatih Terim ve futbol federasyonu oturacak, kararı o verecek. Bizler, yeri geldiği zaman, kendi adımıza her zaman sorumlulukları alıyoruz, gerekeni yapıyoruz. Bunun karşılığı nedir biliyorsunuz. Bu, yanılmışız, başarılı olamamışız demektir. Sizlerde, yalan ve yanlışta istifa eden var mı? Böyle iddialı sözler söyleyip, biz başarılı olduğumuzda kimse bir şey yapmıyor. Ben bir başarı kazandığımızda hep birlikte kazanıyoruz, başarısızlıkta ben ve meslektaşlarımız suçlu oluyor. Bu adalete sığıyor mu?''

DERS ALMAM, VERİRİM

Malta maçından sonra yapılan eleştirilerin, takıma ve kendisine etkisinin sorulması üzerine Terim, sağduyulu eleştirilere kulak verdiklerini, ancak bunun dışındaki eleştirilere negatif enerjilerini harcamadıklarını söyledi.

Fatih Terim, şöyle devam etti:

''Ben ve arkadaşlarım, bütün pozitif enerjimizi, takımımızın Macaristan maçında en iyi sonucu alması için harcıyoruz. Malta ile oynayıp puan kaybetmişseniz, eleştirilirsiniz. Bunun olması gerekir. Türkiye gibi bir takımın Malta gibi bir takıma puan kaybetmemesi gerekirdi. Bir diğer önemli maça 3 gün kala da sağduyulu olanların dışındakilerin, artık 40 senedir değişmeyen bu pozisyonlarına enerjimizi harcayamayız. Daha doğrusu bu enerjiyi harcamayı hak etmiyorlar, bu değerde bulmuyorum, çünkü bizim çok ciddi bir işimiz var, o da yarın akşam ve bundan sonraki maçlarda mümkünse 3 puanı almak, bunun için mücadele etmek. Hatasız emek olmaz. Ben zaferleri yaşadım, başarısızlıkları tattım ve bunları başarırken de başarısız olurken de bir emek sarf ettim. Siz bilir misiniz, başarısızlıkları tek başına göğüslemenin ne büyük cesaret istediğini. Bu vicdansızlarda, bu cesaret var mıdır? Ben o cesareti gösterdim. Sadece evime gittim, sığınacağım tek liman ailem oldu. Yine karşınızdayım, aslanlar gibiyim, yine aslan gibi oyuncularımın başındayım. Ne kalemimin, ne mikrofonun arkasındayım. Çünkü gazetecilik diye bir meslek var, ama vicdansızlık diye, insafsızlık diye bir meslek yok. Kimsenin tatmadığı başarıları tattım. Bunlar için çok büyük bir yüreğe sahip olmak gerekir. Bu tuzağa düşer miyiz? Oyuncularımın kılına dokunmam. Sonucu ben tayin ederim, onlar değil, 'Artık yeni şeyler söylemenin zamanıdır, cancağzım' demiş şair. Artık yeni şeyler önerin, siz de değişin. Ağır eleştirilerin bizim katımızda hiçbir değeri yoktur. Arkadaşlarımız ve biz, bu salvo atışı içinde Macaristan maçına onları nasıl hazırlarız, onun yoğunluğu içindeyiz. Zaten bu konuda tecrübeliyiz. Ben bundan sonra ders almam, ders veririm.''

''Ben prestijimi ve yerimi savaşarak, vuruşarak, emek vererek elde ettim'' diyen Terim, ''Tarih açık, net ortada. Eleştiri olmalı, ama bu futbola ve bize bir şey katmalı. Mesnetsiz, akıl almayacak eleştirilerin değeri yok'' ifadesini kullandı.

SEYİRCİMİZ TAKIMINI BAĞRINA BASACAKTIR

Terim, yarın maça gelecek taraftarların, milli takıma sahip çıkacağına inandığını belirterek, ''Seyircimiz takımını bağrına basacaktır'' dedi. Macaristan maçının, özlem giderme maçı olacağını vurgulayan Terim, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yarın için bizim avantajımız var, o da seyircimizle beraber olmak. Seyircimizin toleranslı, sabırlı olacağından eminim, çünkü biz bütün başarılarımızı onlarla yaşadık, yine başarılarımızda onlar bizim yanımızda olacak. Onların, yarın takımlarını bağırlarına basacaklarına, çok önemli bir güç olacaklarına inanıyorum. Bu özlemin pozitif yansıyacağına inanıyorum. Büyük görev düşüyor. Biz hırslı ve kazanmaya yönelik, ama sakin oynayacağız. O yüzden, zaman zaman oyun içinde bazı durumlar olduğu zaman sığınacağımız tek varlık seyircimiz. Bu özlem günümüzde beraberce zafer yaşamak istiyoruz. Bu kötü periyodu beraberce atlatmak, hep beraber hedefimiz. Maçtan sonra Yunanistan-Norveç maçının tabelaya nasıl yansıyacağına bakacağız.''

OYUNCULAR ÖZ ELEŞTİRİLERİNİ BANA YAPTI

Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Malta maçından sonra oyuncuların, öz eleştirilerini kendisine yaptığını, ancak bunun aralarında kalacağını söyledi.

Terim, Riva'daki Milli Takımlar Turkcell Kamp Tesisleri'nde, yarın oynanacak Macaristan maçıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Terim, Malta maçından sonra oyuncularıyla konuştuğunu ifade ederek, ''Öz eleştirilerini bana yaptılar, bu benim ve onların arasındadır. Biz bu beraberliği başka bir maçta da alabilirdik, olaya bu pencereden bakalım. Özellikle, stada gelecek ve 22 ay sonra kendi evinde milli takımı destekleyecek seyircileri yanlış yönlendirmeyelim. Zaten kredisini kaybetmiş bir oyuncunun eleştirisini, kendisi yapmıştır. Üzüntülerini hissediyorum, bunu maçtan sonra düşünmenin de çok büyük faydası yok'' diye konuştu.

Terim, maçtan sonra Hakan Şükür'ün ''Alınan sonuç için özür dilemeye gerek yok'' sözlerinin hatırlatılması üzerine, ''Onlar genç, ben de hatalar yaptım. Fevri, sinirli yaklaştığımız zamanlar oldu. Onların gençliğine vermemiz lazım, kolay bir şey değil bunları kaldırmak. Yaşayarak öğreniyorsunuz, eleştirmek olabilir ama acıtmak, üzmek başka bir şey. Ben yaşayarak öğrendim, yaşamayanlar öğrenemez. Onların üzüntüsüne vermenizi rica ediyorum'' ifadesini kullandı.

SAKATLIKLAR BELİMİZİ BÜKEN ETKEN

Macaristan maçı öncesi, yer vereceği ilk 11'i açıklayamayacağını ifade eden Terim, ''Sakatlıklar belimizi büken en büyük etken'' dedi.

Fatih Terim, milli takıma sakat gelen Hamit'in ciddi şekilde rahatsız olduğunu kaydederek, ''Riskleri doktorlarımız aldı, oynama kararını karşılıklı verdik. Şu ana kadar antrenmana çıkmadı, bugün deneyeceğiz ve durumu belli değil. Emre Belözoğlu'nun belinde ağrısı var. Hakan Şükür'ün arka adalesinde sakatlığı var. Ufak tefekleri bize söylemiyorlar zaten ama fizik olarak ciddi problemleri olan arkadaşlarımız var. Son idmanı beklememiz lazım. Bu oyuncular, kritik yerlerde görev yapıyorlar. 3-4 kişilik bir grup var. Çıkıp bunları deneme imkanımız, zamanımız yok'' diye konuştu.

''Sakatlık bizim belimizi büken en büyük etken'' diyen Terim, ''Ama yarın kim oynamazsa oynamasın, oynayan oyuncularımızın mükemmel bir şekilde sahada performans göstereceğine inanıyorum. Bazı oyuncuları dinlendirebiliriz. Bazı oyuncularımız, başka şansımız olmadığı için oynayacaklar ama saha içinde ekonomik oynayabilecekler. Sonuçta 3 puanı alıp, o güveni tazeleyip puan tabelasında yerimizi almamız gerek'' şeklinde konuştu.

EN KÖTÜ GÜNDE VURUŞURUM

Fatih Terim, Yunanistan maçından sonra, liderken de görüşlerini ifade ettiğini ifade ederken, ''Ben en kötü günde vuruşurum'' dedi. Terim, şöyle devam etti:

''O gün lider olduğumuz gündü, bize göre de bugün lider gün. Eğer bir vuruşma varsa size göre en kötü günde vuruşurum. Finallere gideceğimize inanıyorum. Şanssızlık, talihsizlikle bir asrımızı geçirmişiz futbolda. Ben buralara terimle, emeğimle, yüreğimle, hissede hissede geldiğim için konuşuyorum, gerçekçiyim. Emre'nin vuruşu 10 cm. bu tarafa gelseydi, bugün bu bahaneler olmazdı. Şansı da yenmeliyiz.''

Psikolojik olarak oyuncuları bu karşılaşmaya hazırlamanın çok zor olduğunu kaydeden Terim, ''O genç bünyelerinde bunları kaldırmaları çok kolay değil. Bu ülkeye çok zaferler kazandırdılar, yine kazandıracaklar'' şeklinde konuştu.

EMRE AŞIK TECRÜBELİ

Fatih Terim, sakatlıkların ardından kadroya aldığı Emre Aşık'ın tecrübeli bir futbolcu olduğunu ifade etti.

Emre'yi sürekli takip ettiklerini anlatan Terim, ''Kendisi, sezon başını Galatasaray ile geçirdi, maçlarda oynadı. Hocasıyla konuştum, hazır olduğunu öğrendim. Tecrübeli oyunculara ihtiyacımız var. Bunun örnekleri var, Makalele Chelsea'de oynamıyor, Fransa Milli Takımı'nda oynuyor'' dedi.

Sakat oyuncuların fedakarca davrandığını dile getiren Terim, ''Her oyuncumuz için çok üzülüyoruz. Puan kaybetmeyi istemeyiz ama insan sağlığı bizim için daha önemli. Sakat oyuncularımız, doktorlarla haber yollayarak kadrodan çıkmak istemediler. Size Türk Milli Takımı'nın içinden bir haber veriyorum. 'İyiyim, bir şeyim yok' diyen oyuncular, oynamak isteyen oyuncular var. O yüzden ben takımımdan ümitliyim'' diye konuştu.

NORVEÇ'İN KAYBETMESİ AVANTAJ OLUR


Terim, ''Yunanistan-Norveç maçındaki hangi sonuç işimize yarar'' şeklindeki bir soruya, ''Biz kazanırsak fark etmez'' yanıtını verdi. Maçı kazanmaları halinde Norveç'in önüne geçeceklerini belirten Terim, ''Daha rahat etmek istiyorsanız, bütün maçları kazanmak gerek. Yunanistan'ın yenmesi de daha fazla avantaj olabilir'' dedi.

MACARİSTAN FARKLI

Terim, Macaristan'ın, Malta karşılaşmasından sonra teknik heyette değişik yaptığını ve bundan sonra gayet iyi sonuçlar aldığını anlattı.

Macaristan'ın, iyi sonuçlar alan ve iyi mücadele eden bir takım olduğunu kaydeden Terim, ''Kesinlikle ciddiye alınması gereken bir takım. Yetenekli oyuncuları var. Gruptaki başlangıcıyla bugünkü durumu arasında çok büyük fark olan bir Macaristan olacak karşımızda. Bize karşı Macaristan veya başkası, moralli olduğumuzda fazla şans bulamayabilir. Oraları hallettiğimizde 3 puanla çıkacağımızdan şüphemiz yok'' şeklinde konuştu.

RÖPORTAJ YAPMAYACAĞIM


Fatih Terim, toplantı sonunda ilginç bir açıklama yaparak, ''Bu turnuva sonuna kadar kimseyle röportaj yapmayacağım'' dedi.

Terim, şunları söyledi:

''Bu turnuva sonuna kadar benim ağzımdan yazı veya söz çıkarsa doğru değil. UEFA'nın mecbur kıldığı basın toplantıları hariç, hiçbir beyanat vermeyeceğim. Buna Futbol Federasyonu'nun Tam Saha dergisi de dahildir. Zaten her şey Kasım ayında belli oluyor, belki daha önce de bizim gitmemiz belli olur. Bu oyuncularla büyük zaferlere imza attım, bundan sonra da atacağız. Bu günleri gördük. Zafer hanesi, başarısızlık hanesinden çok fazladır. Bu süreyi bensiz tamamlamanızda fayda var.''

KAMP SWİSSOTEL'E TAŞINDI

Terim, maçın oynanacağı BJK İnönü Stadı'na yakın olması nedeniyle bugünden itibaren Swissotel'de kampa devam edeceklerini açıkladı.

Diğer yandan, Terim, bir televizyon muhabirinin, ''Biraz bekleyebilir misiniz, canlı yayına bağlanacağız'' demesi üzerine ''Bekleyemem. Siz de 3 gün bekleyemiyorsunuz'' diye yanıt verdi.

Terim, basın toplantısının ardından, çalışanlarla tek tek tokalaşarak tesislerden ayrıldı.

AA


Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 4 3 1 0 8 2 10
2 Beşiktaş 4 3 1 0 4 1 10
3 Kayseri 4 2 2 0 6 2 8
Tümünü göster...
4 Trabzon 3 2 1 0 8 2 7
5 Ankaragücü 4 2 1 1 7 6 7
6 Fenerbahçe 4 2 1 1 4 4 7
7 Sivas 3 2 0 1 4 2 6
8 İ.B.B. Spor 4 2 0 2 5 5 6
9 Bursa 4 1 2 1 4 3 5
10 Denizli 4 1 2 1 7 7 5
11 G.Birliği 4 1 1 2 6 7 4
12 V.Manisa 4 1 1 2 7 9 4
13 G.B. Oftaş 4 1 1 2 3 5 4
14 Konya 4 0 3 1 4 5 3
15 Gaziantep 4 1 0 3 3 5 3
16 Kasımpaşa 4 1 0 3 4 7 3
17 Ç.Rize 4 1 0 3 4 12 3
18 Ankaraspor 4 0 1 3 4 8 1
Haftanın Maçları
4. Hafta
 Bursa 1  
  Trabzon 1  
 Ankaragücü 2  
  G.Birliği 2  
 Ç.Rize 3  
  İ.B.B. Spor 1  
 Konya 2  
  Denizli 2  
 Beşiktaş 0  
  Kayseri 0  
 G.B. Oftaş 1  
  Fenerbahçe 1  
 Sivas 2  
  Gaziantep 0  
 Kasımpaşa 3  
  Ankaraspor 1  
 V.Manisa 2  
  Galatasaray 2  
Haftanın Maçları
5. Hafta
 Ankaraspor Beşiktaş 15 Eylül 18:00  
 Sivas G.B. Oftaş 15 Eylül 20:30  
 Denizli Kasımpaşa 15 Eylül 20:30  
 Fenerbahçe Ç.Rize 15 Eylül 21:00  
 Trabzon Ankaragücü 16 Eylül 18:00  
 Gaziantep Kayseri 16 Eylül 20:30  
 İ.B.B. Spor Bursa 16 Eylül 20:30  
 G.Birliği V.Manisa 16 Eylül 20:30  
 Galatasaray Konya 16 Eylül 21:00