kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İyi göremeyen çocuk okuldan soğuyor

CHA
Yeni Haber
Marmara Göz Hastanesi uzman doktorlarından Mazhar Dilmaç, görme bozukluğu yaşayan öğrencinin ders, arkadaş ve okul ortamına uyumda zorluk yaşayabileceğini söyledi..
Uzmanlar, çocukların göz sağlığı konusunda velilere ciddi uyarıda bulundu. Marmara Göz Hastanesi uzman doktorlarından Mazhar Dilmaç, görme bozukluğu yaşayan öğrencinin ders, arkadaş ve okul ortamına uyumda zorluk yaşayabileceğini söyledi.

Velilere seslenen Dilmaç, özellikle okula yeni başlayan öğrencilerin mutlaka göz taramasından geçirilmesi gerekitiğini kaydetti. Görme derecesinin öğrencinin başarısını olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyeceğini belirten Dilmaç, "İyi gören çocuk iyi öğrenir. Görme sorunu yaşayan çocuk ise öğrenme güçlüğü çeker. Okuma-yazdada başarısız olur. Eğer bu durumu geç fark edilirse okuldan an soğabilir ve gitmek istemez. Arkadaşlarıyla kaynaşamaz ve yalnız kalır." dedi.

Gözün dış dünyaya açılan bir kapı olduğunu vurgulayan Dilmaç, göz sağlığının ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Okula yeni başlayan çocukların öğretmenleri tarafından çok iyi şekilde gözlenmesini isteyen Dilmaç, şu bilgileri verdi: "Öğretmen öğrenme performasından çocukta bir göz kusru olup olmadığını anlayabilir. Çocuk tahtadaki yazıyı görmekte güçlük çekiyor, yanındaki arkadaşından bakarak yazıyorsa göz ile ilgili bir sıkıntısı olduğu akla gelebilir. Ayrıca yazı yazarken defterdeki çizgileri aşıyor, eğik ve yazarak satırları takip edemiyorsa bu da görme sorunu olduğunu gösterebilir. Bu sorunu yaşayan çocuklar mutlaka göz kontrolünden geçirilmelidir."

Dilmaç, ayrıca ciddi bir görme kusurunun da halk arasında göz tembelliği olarak bilinen ve özellikle çocuklarda sık görülen "ambiyopi" olduğunu hatırlatarak, "Görme tembelliğinde iki gözün görme derecesi birbirinden farklı oluyor. Bir göz iyi görürken diğer göz daha az görüyor. Beyin az gören göz yerine normal gören gözü tercih ediyor. Diğer göz bir tarafa itiliyor. Bu gözde zamanla görme yeteneğini kaybedebiliyor. Bu sebeple çocuklar 2 -3 yaşından sonra mutlaka göz kontrolünden geçirilmelidir. Bu durum diğer aşılar kadar önemlidir" diye konuştu.