kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ermeniler, Yahudileri ve Müslümanları katletti

Yeni Haber
ABD'deki Yahudi lobi kuruluşu ADL'nin "Ermeni soykırımı" iddialarını benimsemesi yankıları sürerken İsrail'in Washington Büyükelçiliği eski Müsteşarı Lenny Ben-David, İsrail hükümeti ve ABD'deki Yahudileri, Ermeni iddiaları konusunda "dikkatli" olmaya çağırırken Ermenilerin yüzbinlerce Müslüman ve binlerceYahudi'yi katlettikleri yolundaki bilgi ve duyumlara dikkat çekti.

Lenny Ben-David, Jerusalem Post gazetesinde yayınlandığı "Türkiye ve Ermenistan: Yahudiler ne yapmalı?" başlıklı makalede "Ermeni soykırımı" iddialarına işaret ederken söz konusu olayların savaşlar ve katliamlar arasında meydana geldiğini belirtti.

Ermenilerin de, yüzbinlerce Müslüman ve binlerce Yahudiyi katlettiklerine ilişkin bilgi ve duyumlarına dikkat çeken Ben-David, ancak Ermenilerce gerçekleştirilen katliamlardan söz edilmediğini kaydetti.

İSRAİL VE ABD'DEKİ YAHUDİLERE UYARI

Ben-David, Ermeni ve Türklerin gri tonlarını görmediğini belirterek "En az şimdiye kadar tek renkli söylemin değiştirilmesi yolundaki taleplerin sadece Türkiye'ye yöneltildiğine dikkat çekerken de İsrail ve ABD'deki Yahudilere şu uyarı yaptı:
"İsrail hükümeti ve ABD'deki Yahudiler, Türkiye'ye yönelik Ermeni iddialarının oluşturduğu mayın tarlasına basarken dikkatli olmalı. Ermenistan'daki Yahudi toplum liderleri, yurt içi kaynaklı, 1915 yılındaki Ermeni katliamlarının Yahudilerce organize edildiği yolundaki iddiaları duyduklarını bildirdiler."

ERMENİLERE KARŞI İDDİALAR

Halen müşavirlik görevini yapan ve makalesinde bu yazın başına kadar Washington'daki Türk Büyükelçiliğine de beş yıl danışmanlık yaptığını anlatan Ben-David, danışmanı olarak Türk hükümetinin ve halkının "Ermeni soykırımı" iddialarını neden reddettiğini anladığını söyledi. Ben-David makalesinde şu unsurlara da dikkat çekti:

-1914-1920 yıllarında Ermenistan'daki 2.5 milyon Müslümanın katledildiğine ilişkin anlatımlar var.

-Bir süre önce Azerbaycan'daki dağ Yahudileri, 1918 yılında çok az bilinen pogrom sırasında Ermenilerce öldürülen 3 bin Azeri Yahudi için bir anıt inşa etmek amacıyla yardım istemişlerdi.

- Sadece 15 yıl önce Ermeni kuvvetleri, yüzlerce Azeri Müslümanı katletti. Newseek dergisi, 16 Mart 1992 tarihli sayısındaki habere göre Karabağ'daki küçük bir köyde erkek, kadın ve çocuk, sıradan insanlar, kaçmaya çalışırken Ermeni kuvvetlerince yakın mesafede öldürüldü.

TARİHÇİLER OLAYLARI ARAŞTIRMALI

Ben-David, Türk ve Ermenilerin soykırım planlarını yalanladıklarını belirterek "Tüm kurbanlara sempati göstermek ve tüm failleri kınamak İsrailli toplumun görevidir" ifadesini kullandı. Ben David şunları yazdı:
"ABD Kongresi ve Yahudi toplum, her iki taraftaki tarihçileri objektif bir biçimde olayları incelemeye cesaretlendirmeli.

Milletler, kendilerini aynaya bakabildikleri ve gri, karışıklıkları ve kusurları görebildikleri zaman olgunlaşır."

ANKA