kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zafer Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Yeni Haber
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

* 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ - GALERİ

Zafer Bayramı dolayısıyla ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ve askeri erkanın Aslanlı Yol'daki yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Büyükanıt, Atatürk'ün kabrine, üzerinde ''Türk Silahlı Kuvvetleri'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Orgeneral Büyükanıt ve törene katılanlar, merdivenlerden inerken hatıra fotoğrafı çektirdi.Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Orgeneral Büyükanıt, önceden yazıp imzaladığı Anıtkabir Özel Defteri'ndeki metni okudu. Orgeneral Büyükanıt, deftere şunları yazdı:

''Yüce Önder Atatürk,Türk tarihinin dönüm noktasında kazanılan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini sağlamlaştıran Büyük Zaferin 85. yıl dönümünü gururla kutlamanın heyecanı içinde huzurunuzda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Her safhası tek tek düşünülerek hazırlanan bu zafer, aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusu'nun ortaya koyduğu eşsiz bir eserdir.

En zor şartlarda ülkesini, zulümden, felaket ve sıkıntılardan kurtarmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri, çağın ihtiyaç duyduğu niteliklerle donanmış olarak yurdunu ve ulusunu iç ve dış her türlü tehlikeye karşı koruma ve kollama görevini yerine getirmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiç bir fedakarlıktan kaçmayacaktır.Bu kutsal görevi yerine getirirken ilke ve devrimlerinden aldığımız güçle, işaret ettiğin uygarlık yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdüreceğimizden asla şüphen olmasın.Minnet ve şükran duyguları içinde huzurunda saygıyla eğiliyoruz.''

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının Anıtkabir'den çıkışları sırasında vatandaşlar alkışladı.

Tören sırasında Anıtkabir ve çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

CUMHURBAŞKANI GÜL ALKIŞLANDI

Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Tören Cumhurbaşkanı Gül'ün alana gelişi ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın tören kıtalarını denetlemesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şeref locasına girişinde törenleri izleyen halk tarafından alkışlandı. İstiklal Marşı'nın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en genç mensupları olan Tankçı Teğmen Mahmut Dağüstün ile Topçu Teğmen Dilek Erdem, Zafer Bayramı'nın önemini anlatan konuşma yaptılar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Vekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ile Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı.

Çok sayıda vatandaşın da izlediği törende, ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, jandarma motorize ekipleri ve süvari birliklerinin eşliğinde tören birliklerini ve vatandaşları selamladı.

GENÇ SUBAYLARIN KONUŞMASI

Törende, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Tank Teğmen Mahmut Dağüstü ve Topçu Teğmen Dilek Aygün bir tankın üzerinde ''En genç subaylar'' adına konuşma yaptılar. Dağüstü ve Aygün yaptıkları konuşmada, Türk Ordusu'nun geçmişte olduğu gibi bugün de yurdun ve ulusun koruyucusu olmaya devam edeceğini belirttiler. Dağüstü ve Aygün, şöyle konuştu:
''Yüce Türk ulusunun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman ve her koşulda büyük sevgi ve güven beslediği, ulusun ayrılmaz bir parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin çağdaş bilgi birikimine sahip, Atatürk ilke ve devrimlerine, Anayasa'da belirtilen Cumhuriyet'in temel niteliklerine ve demokratik değerlere yürekten bağlı, gönlü vatan, bayrak ve ulus sevgisiyle dolu en genç subayları olarak Türk ulusunun yarınlara güvenle bakabilmesi için her koşul ve ortamda gereğini yapacağımızdan asla kuşkunuz olmasın.Yüce Türk ulusu, Gururla ifade ediyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni parçalamaya, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya, devletin laik ve demokratik yapısını değiştirmeye çalışacak her türlü teşebbüs Türk ordusunun azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Cumhuriyet ve vazife uğruna gerektiğinde canımızı seve seve feda etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz.''

KOMUTANIN KONUŞMASI

Tören Kıta Komutanı olan Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Necdet Sezginer de konuşmasına, ''Sayın Cumhurbaşkanım; bugün tarihi şan ve şerefle dolu kahraman Türk ordusunun en büyük zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos Zaferi'nin 85. yıl dönümünü kutlamak üzere gurur ve heyecan dolu olarak Yüce Türk Ulusu'nun huzurlarındayız'' diyerek başladı.

Türk ordusunun bugün de Türk ulusunun en güvenilir ve yılmaz koruyucusu olmaya devam edeceğini söyleyen Tümgeneral Sezginer, şöyle devam etti:

''İnsanlık tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşayan millet olmanın onuruna, ulus olmanın gururuna erişen büyük Türk ulusu ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün de laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, üniter ve ulus devlet yapısına ve yüce Türk ulusuna yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığındadır. TSK, geçmişte olduğu gibi bugün de aynı inanç, heyecan ve sarsılmaz bir disiplin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek yaşamasının teminatı olmaya devam edecektir.''

Tümgeneral Sezginer, bu kararlı tutumun dayanağının TSK'nın Atatürkçü düşünce sistemini yaşam tarzı haline getirmiş tutumu, vatan ve ulus sevgisi, askerlik mesleğinin temel değerlerine olan bağlılığı ve sarsılmaz disiplini olduğunu ifade etti.

TSK PARAŞÜT TİMİ'NİN GÖSTERİSİ

Geçit töreni, TSK Armoni Mızıkası ve sancaklar ile Onur Kıtası'nın pisti boşaltması ve bu sırada Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin 3 bin metreden yaptığı atlayışla başladı.Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı.

Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti.

Bandonun hemen ardından Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın oluşturduğu Silahlı Kuvvetler Onur Taburu, şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı. Muharip gazilerin geçişi sırasında ellerinde Çanakkale Savaşı'ndaki iki askeri tasvir eden fotoğraf da yer aldı.Geçit resmi, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburlarının geçişiyle devam etti.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Barış Gücü askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yar aldığı ''Tarihi Bölük''ün geçişi izledi.

Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğünün geçişiyle sürdü. Mehteran Bölüğü, izleyicilerden büyük alkış aldı.

HELİKOPTER VE UÇAK GÖSTERİLERİ

Törende, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği ile Jandarma Komutanlığı Operasyon ve Arama Kurtarma Taburu da geçiş yaptı. Bu sırada, Özel Kuvvetler Komutanlığına ait helikopterler de eş zamanlı olarak Hipodrom üzerinde uçtu.Tören, Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğünün geçişleriyle devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı helikopterlerle Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı.

TÜRK YILDIZLARI

Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisiyle sona erdi.

Yurt içi ve yurt dışı gösterilerinde başarısını kanıtlayan Türk Yıldızları, 8 uçakla gösteri yaptı.

Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribünü ve vatandaşlarca uzun süre alkışlandı.

NOTLAR

Cumhurbaşkanı Gül, tören alanına gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından karşılandı.

Orgeneral Büyükanıt, tören alanına üstü açık bir ciple gelerek onur taburunu selamladı, askerlerin ve vatandaşların bayramını kutladı.Davetlilerin yer aldığı şeref tribününün üzerinde, ''Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir'' yazılı pankart asıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Büyükanıt, tören geçişini ayakta selamladı.

Tören sırasında, Orgeneral Büyükanıt bir süre Cumhurbaşkanı Gül ile bir süre de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sohbet etti.

İNSANSIZ HAVA ARACI İLK KEZ SERGİLENDİ

Tören programı kapsamında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş, (TAI TUSAŞ) tarafından tasarlanan ''taktik, insansız hava aracı Gözcü'' ilk kez geçiş yaptı.

Öte yandan, zırhlı araçların geçişi sırasında, ''Yıldırım'' adlı ''karadan karaya füze sistemleri'' ile tamamı Türk mühendisleri tarafından üretilen ''Panter'' adlı obüsler de ilk kez sergilendi.

BÜYÜKANIT İLE KUVVET KOMUTANLARI TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanları, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Tebrik töreni, 18. ve 19. yüzyılda kullanılan savaş kıyafetleri giyen akserlerin kapısında nöbet tuttuğu Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Şeref Salonunda düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, kutlamaları kabul ederek, konuklarla tokalaştılar.

Orgeneral Büyükanıt ve kuvvet komutanlarını; TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Vekili Haşim Kılıç, Anamuhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı üniversitelerin rektörleri, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, generaller, albaylar ve yabancı askeri ataşeler tebrik ettiler.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL BÜYÜKANIT VE KOMUTANLAR DEVLET MEZARLIĞI'NI ZİYARET ETTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Kuvvet Komutanları ile bazı generaller, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla Devlet Mezarlığı'nı ziyaret etti.

Orgeneral Büyükanıt ile beraberindekiler, Devlet Mezarlığı'nda milli mücadelede görev almış komutanların isimlerinin yazılı olduğu anıta çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Devlet Mezarlığı Şeref Defteri'ni imzalayarak yazdığı metni okudu. Orgeneral Büyükanıt, şeref defterine şunları yazdı:

''Aziz Şehitlerimiz,Türk ulusunun bağımsızlığı ve Cumhuriyetin temel değerleri uğruna temiz kanlarınızla suladığınız bu kutsal vatan topraklarında yetişecek nesiller sizlerden aldığı kuvvetle, yüce değerlerimize kastedenlerin hain emellerini gerçekleştirmesine asla izin vermeyecektir.

Emanetinizin bekçisi Türk Silahlı Kuvvetleri, Atatürk ilke ve devrimlerinin aydınlığında Türk vatanının ve ulusunun ebedi varlığını, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü her türlü tehdide karşı koruyacak ve sonsuza kadar yaşatacaktır.

Aziz hatıraları bizler tarafından saygıyla ve övgüyle anılacak olan Türk ulusunun kahraman evlatları, Ruhlarınız Şadolsun''

Orgeneral Büyükanıt ve beraberindekiler, Milli Mücadele'de görev almış komutanların kabirlerine de karanfil bıraktılar. Orgeneral Büyükanıt daha sonra, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in kabrine giderek, karanfil bıraktı.

Devlet Mezarlığı'na gerçekleştirilen ziyarette, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık da hazır bulundu.

Orgeneral Büyükanıt ve komutanlar, törenin ardından Anısal Duvar'ın önünde fotoğraf çektirdiler.

İSTANBUL'DAKİ KUTLAMALAR

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 85. yıldönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, İstanbul'da Adnan Menderes Bulvarı'nda coşkuyla kutlandı. Sıcak havaya hağmen vatandaşların ilgi gösterdiği kutlamalar, tören geçişi ile sona erdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının adresi her yıl olduğu gibi Vatan Caddesi olarak da bilinen Adnan Menderes Bulvarı oldu. Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkarı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Ceniz Engin, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile aralarında ABD ve Almanya'nın bulunduğu ülkelerin başkonsolosları, askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören, Vali Güler, Orgeneral Koçman ve Başkan Topbaş'ın üstü açık askeri araçla protokol ve halkı selamlaması ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla göndere bayrak çekildi. Törendeki tek konuşmayı Türk Silahlı Kuvvetleri adına Tuğgeneral Fikret Tolungüç yaptı. Konuşmasını tankın üzerinden yapan Tuğgeneral Tolungüç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin önderliğinde şanlı Türk ulusunun en büyük zaferlerinden birinin heyecanla kutlandığını söyledi. Tuğgeneral Tolungüç, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğüne, üniter devlet yapısına yönelik her tehdidi ortadan kaldırma konusundaki kararlılığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşayacağının teminatıdır." dedi.

Daha sonra askeri birlikler tören geçişi yaptı. İlk olarak geçen "birlik sancakları" ayakta selamlandı. Ardından gaziller, Deniz Harp Okulu öğrencileri, Sahil Güvenlik Komutanlığı birlikleri geçişlerini yaptı. En çok ilgiyi ise askeri silah ve araçlar çekti. Tank ve top bataryalarının geçişi sırasında vatandaşlar cep telefonları ile çekim yaptıkları gözlendi.

Bu arada 6 adet F-16 uçakla Blackhawkve Skorsky helikopterleri havada uçuş yaparak, geçişlerini tamamladı. Bu esnada havadaki yüzlerce leyleğin geçişi ilgi odağı oldu. ASELSAN tarafından yapılan ve TSK envanterine geçen asteri mühümmatlar da ilk defa tören geçişinde yer aldı. Birlikleri geçişinin ardından tören sona erdi.

ZAFER BAYRAMI İZMİR'DE CUMHURİYET MEYDANI'INDA KUTLAMALARLA BAŞLADI


30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, İzmir'de Cumhuriyet Meydan'ında başladı.

Törene milletvekilleri, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Atatürk anıtına çelenk koyulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Daha sonra Orgeneral Özel, anı defterini imzaladı.

İmza sırasında konuşan Özel, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı ilk günden beri coşku içinde ve aynı sevinçle kutladıklarını söyledi.

RİZE

30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Rize'nin Çayeli ilçesinde de törenlerle kutlandı.

Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan kutlamalar tören geçişi ve halkı selamlama ile devam etti. Daha sonra Çayeli Askerlik Şubesi'nde protokole ikramda bulunuldu.

Törene Kaymakam Mehmet Aktaş, Belediye Başkanı Rıza Çakır, Garnizon Komutanı Ahmet Küçük, daire amirleri, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

HATAY

30 Ağustos Zafer Bayramı Hatay'ın İskenderun ilçesinde 40 derece sıcağın altında kutlanırken, törenlere vatandaşın katılmaması dikkat çekti.

İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu yaptığı açıklamada, "Bayrama gelmemenin bahanesi olamaz" diyerek sıcağı bahane ederek kutlamalara katılmayan vatandaşlara tepki gösterdi.

İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törenlerde günün anlam ve önemi hakkında bir şiir okuyan Bayan Teğmen Özlem Karaca, kutlamalara katılanlara duygulu anlar yaşattı.

Zafer kutlamalarında öğrencilerin okudukları şiirlerin ardından Türk askeri ve tankların geçişleri ise heyecanla izlenirken, Törene katılan az sayıda vatandaşlar zafer coşkusunu Mehmetçikleri alkışlayarak yaşadı.

30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Belediye Başkanı Mete Aslan, Garnizon Komutanı Hamza Koçyiğit, Emniyet Müdürü Yusuf Cinel, protokol üyeleri ve az sayıda vatandaş katıldı.

MALATYA

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Malatya'da da coşkuyla kutlandı.

Atatürk anıtına çelenk sunulmasına başlayan kutlamalar tören geçişi ile devam etti. Polis kutlamaların yapılacağı alanda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Törene Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın ile Garnizon Komutanı ve Kurmay Başkanı Tümgeneral Alaaddin Örsal'ın halkı selamlaması ile başlanıldı.

Kutlamalara AK Parti Malatya Milletvekilleri Mehmet Şahin ile İhsan Koca'nın yanı sıra askeri ve mülki erkan katıldı.

Törende bir konuşma yapan 2. Ordu Komutanlığında görevli Kurmay Binbaşı Osman Nuri Yıldırım, "Bu eşsiz destan zamanın süper güçlerinin sömürgeci emellerine karşı, bütün imkansızlıklara rağmen ve birinci dünya savaşının alevleri arasında yo olduğu zannedilen yorgun ve bitkin bir ulusun 'Ya İstiklal Ya Ölüm' parolası ile şahlanarak girdiği ölüm kalım savaşından zaferle çıkması ve nihayet bir millet güçlü bir devlet olarak tarih sahnesindeki saygın yerini alışının efsanesidir." dedi.

Zafer kutlamaları askeri birlikler ile askeri uçak ve helikopterlerin geçişi ile son buldu. Törende geçişe katılan Malatya Belediyesi mehteran takımı da halktan büyük alkış aldı.

MERSİN

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Mersin'de de törenle kutlandı. Cumhuriyet Alanında düzenlenen törene vatandaşların ilgi göstermediği görüldü.

Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlanan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, şeref defterini imzaladı. Tören resmi geçit ile son buldu.

Törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ile alt kademe belediye başkanları, askerler ve vatandaşlar katıldı.

MARDİN

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Mardin'in Derik ilçesinde de coşkuyla kutlandı.

İlçe adliye binasını önündeki törenler Kaymakam Cemil Kılınç'ın Atatürk anıtına çelenk koyması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kutlamalarda günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Jandarma Teğmen Barış Kekeç yaptı.

Törenlere Derik Kaymakamı Cemil Kılınç, Belediye Başkanı Ramazan Kapar, Emniyet Amiri Serdar Bayer ve diğer yetkililer katıldı.

ELAZIĞ


Elazığ'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları başladı. Bayraklarla donatılan kentte bayram kutlamaları Atatürk anıtına çelenklerin sunulması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra bayrağın göndere çekilmesi ile çelenk sunma töreni sona erdi.

Zafer Bayramı kutlamaları Garnizon Komutanlığı'nda tebrik ve kutlamaların kabulünün ardından, Valilik önünde yapılacak etkinlikler ve askeri birliklerin geçiş töreni ile sona erecek.

SAKARYA


30 Ağustos Zafer Bayramıın 85. yıldönümü Sakarya'nın Hendek ilçesinde de coşkuyla kutlandı.

Hükümet Konağı önündeki törene Hendek Kaymakamı Harun Kaya, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Taner Manav, Belediye Başkanı Ali İnci, AK Parti Hendek İlçe Başkanı Şenay Sakal, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hükümet Konağı önündeki tören Atatürk Büstü'ne çelenk koyulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıın okunmasının ardından gününü anlam ve önemini anlatan Garnizon Komutanı Yzb. Taner Manav "bu zaferin Ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde, çelikleşmiş bir milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen, hürriyet ve bağımsızlık aşkı ile yanan bir milletin sarsılmaz azim ve inancın zaferi olduğunu belirtti.

Yzb. Manav, Bu zaferle, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı özgürlük ateşi, yalnızca Türk'lerin değil dünyadaki ezilmiş bütün ulusların da hürriyet meşalesi olmuştur. Yüce milletimizin yeniden doğuşunu müjdeleyen ve Türkiye Cumhuriyetihayat veren, dünyada özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerine öncülük eden Büyük Zafergurur ve coşkuyla kutluyoruz. Bizlere bu eşsiz zaferi armağan eden büyük Önder Atatürkü ve şehitlerimizi saygıyla anıyoruz " dedi.

Tören Garnizon Komutanlığı'nda verilen resepsiyonla devam etti.

KONYA

30 Ağustos Zafer Bayramıın 85. yıldönümü Konya'nın Seydişehir ilçesinde de çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

Kutlamalar için biraraya gelen resmi bürokrasinin, töreni otobüs durağı önünde bekleyerek takip etmeleri ilginç bir görüntü oluşturdu.

Seydişehir halk pazarının kurulduğu gün olan perşembe pazarına denk gelen kutlamalara vatandaşlar ilgi göstermezken, törende hazır bulunan resmi kurum amirlerinin şehir merkezinde bulunan otobüs durağı önünde beklemesi dikkatlerden kaçmadı.

İlçe kaymakamı Dr. Necdet Türker'in yanı sıra İlçe Belediye Başkanı İbrahim Halıcı, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Nazif Akar ve resmi kurum amirleri törende hazır bulundu.

Atatürk büstüne çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden kutlamalar, günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirlerin okunması ile son buldu.

Daha sonra ilçe şehitliğinde bir araya gelen resmi zevat, şehitlerin bulunduğu kabristanda okunan Kur'anı kerim tilavetini dinleyerek ayrıldı.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Şehitlik Anıtı'ndaki törenle devam etti. Burada da çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitlerin mezarlarına karanfil bırakıldı.

Atatürk Caddesi'nde devam törende ise Vali Vekili Abdulmuttalip Akdemir, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kemal Emren, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, halkın bayramını kutladı.

Törenler kapsamında ayrıca düzenlenen ''Zafer koşusu''nda dereceye giren sporculara, Vali Vekili Akdemir, Tugay Komutanı Tuğgeneral Emren ve Belediye Başkanı Fakıbaba tarafından madalya ve çeşitli hediyeler verildi.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve daire amirleri ile vatandaşların da katıldığı tören, askeri birliklerin gösterisi ve tören geçişiyle sona erdi.

BURSA

Bursa'daki törenler kapsamında Vali Nihat Canpolat, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt ile Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Heykel'deki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Buradaki törenin ardından Tuğgeneral Baykurt, Orduevinde kutlamaları kabul etti.

Daha sonra törene, Atatürk Caddesi'nde devam edildi. Vali Canpolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Baykurt ve Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, tören aracıyla askeri birlikleri ve halkı selamladı.

Işıklar Askeri Lisesi Komutanlarından Topçu Yarbay Erdem Zeki Kaleli, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Türk ulusunun şanlı tarihine 85 yıl önce bir zafer eklendiğini anımsatan Kaleli, ''Bu zaferle Türkiye Cumhuriyeti'nin sarsılmaz temelleri atılmıştır. Büyük Taarruz planı tarihin en cüretkar planlarından biridir ve kesin sonuca kısa sürede ulaşılmıştır. Bugün bağımsızsak, hürsek, şerefli yaşıyorsak ve yurdumuz varsa, bunu 30 Ağustostaki Büyük Taarruza borçluyuz'' dedi.Kutlamalar tören geçişiyle sona erdi.

BİTLİS


Bitlis'teki törenler, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Ardından Garnizon Komutanı Albay Turhan Yazıcı, Askeri Gazino'da tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet alanında düzenlenen törende bir konuşma yapan Binbaşı Hakan Yekdeş, 30 Ağustos 1922 tarihinde yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile işgal güçlerinin mağlup edildiğini, aynı tarihte Türk milletinin bağımsızlığa kavuştuğunu söyledi.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasıyla devam eden tören, resmi geçitle sona erdi.

Törene, Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir, Garnizon Komutanı Albay Turhan Yazıcı ve kurum amirleri katıldı.

BOLU

Bolu'da tören, Anıtpark'taki Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende, Bolu Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Yarbay Ertan Demirkol, anıt özel defterini imzaladı.

Törene, Ak Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin, Vali Ali Serindağ, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve diğer yetkililer katıldı. Ardından askeri gazinoda tebrikler kabul edildi.

Daha sonra valilik önünde tören geçişi düzenlendi. Vali Serindağ, Garnizon Komutanı Demirkol, Belediye Başkanı Yılmaz, tören birliklerinin ve halkın bayramını kutladı.

Askeri birliklerin geçişi sırasında vatandaş sevgi gösterilerinde bulundu.

ADAPAZARI

Adapazarı'ndaki törenler Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Bulvarı'nda resmi geçit töreni düzenlendi. Sakarya Valisi Hüseyin Atak, 1. Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Enver Topuz ve Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran törende halkı selamladıKurmay Binbaşı Şerafettin Ünal, yaptığı konuşmada, her karışı kanla sulanan kutsal vatan toprağını Türk milletine hediye eden şehit ve gazilere minnet duyduklarını ifade ederek, Türk ordularının tarih boyunca elde ettiği en büyük zaferlerden biri olan 30 Ağustos Zaferi'nin 85. yıl dönümünü aynı heyecanla kutladıklarını söyledi.

Gazilerin de yer aldığı askeri birliklerin yürüyüşünün ardından tören, askeri araçların geçişiyle sona erdi.

Törene katılan vatandaşlar askerlere sevgi gösterilerinde bulundu.

ÇANKIRI

Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törenlerin ardından Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Engin Kabadaş tebrikleri kabul etti.

Çankırı Meydanı'nda devam edilen törenlerde, Vali Vekili Hakan Kubalı, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Engin Kabadaş ve Belediye Başkanı İrfan Dinç, halkın bayramını kutladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Piyade Üsteğmen Zafer Yıldız, 30 Ağustosun Türk tarihi açısından büyük bir dönüm noktası olduğunu, Türk'ün İstiklal aşkının ve esarete ''hayır'' dediği gün olduğunu vurguladı.

Kutlamalar, geçit töreni ile sona erdi.

KARAMAN

Karaman'da Anıt Park'ta yapılan törenlere, Karaman Valisi Fatih Şahin, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Karataş, Belediye Başkanı Ali Kantürk, daire müdürleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten yazı ve şiirler okundu.

Tören, İsmet Paşa Caddesi'nde yapılan geçit töreniyle sona erdi.

BARTIN

Bartın'da da 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlanıyor.

Bartın'da, Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından göndere bayrak çekildi.

Bartın Valisi İsa Küçük, Cumhuriyet Meydanı'nda Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Hayrettin İmrel ve Belediye Başkanvekili İlknur Erkan ile caddede yürüyerek tören mangasının yanı sıra askeri birliklerin ve halkın bayramını kutladı.

Deniz Piyade Kıdemli Yüzbaşı Bünyemin Dayıoğlu, yaptığı konuşmada, kazanılan 30 Ağustos zaferiyle bağımsızlık ve egemenliğine düşkün Türk milletinin kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere asla unutamayacakları kahramanlık dersi verdiğini söyledi.

Askeri birliklerin geçişiyle sona eren törenin ardından Garnizon Komutanı Albay İmrel, komutanlığın sosyal tesislerinde kutlamaları kabul etti.

AYDIN

Aydın'daki törenler, Atatürk anıtına çelenklerin konulması saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Jandarma Bölge Komutanlığındaki kutlama programının ardından törenler İstasyon Meydanı'nda sürdü.

Aydın Valisi Mustafa Malay, Alay Komutanı Albay Mehmet Tire ve Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin'in vatandaşların bayramını kutlamasının ardından, Jandarma Muhabere Yarbay Selim Egesoy bir konuşma yaptı.

Yarbay Egesoy, 30 Ağustos zaferinin Türkiye Cumhuriyeti'nin dönüm noktası olduğunu, Türk ordusunun destan yazdığı bir tarih olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Yarbay Egesoy'un konuşmasının ardından askeri birlikler geçit töreni düzenledi. Bu arada geçit törenine atla katılan aralarında genç kızların da efe kıyafeti giyerek yer aldığı Kuvayımilliye Derneği üyeleri, büyük alkış aldı.

Törenlere, Aydın MHP Milletvekili Ali Uzunırmak, Recep Taner, CHP Milletvekilleri Özlem Çerçioğlu ve Fatih Atay da katıldı.

DENİZLİ

Denizli'deki kutlamalar, vilayet önündeki Atatürk anıtına Vali Hasan Canpolat ve diğer protokol üyeleri tarafından çelenk konulmasıyla başladı.

Bu arada, AK Parti Denizli İl Teşkilatının çelengi, tören bittikten sonra alana getirildi. AK Parti Denizli İl Başkanı Bilal Uçar, gazetecilerin sorusu üzerine, ''Dünden siparişimizi verdik. Ama sabahleyin çiçekçi getirmedi. Gecikmişiz diyorlar, getirecekler şimdi'' dedi.

11. Motorlu Tugay Komutanı Tuğgeneral Ergüder Toptaş'ın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından, törenlerin ikinci bölümü başladı. Vali Canpolat, Tuğgeneral Toptaş ve Denizli Belediye Başkan Vekili Şamil Çınar, halkın bayramını kutladı.

Ardından Yüzbaşı Altan Aslan, yaptığı konuşmada, ''Bu topraklarda gözü olan ve halen Türk korkusunu yüreklerinden atamayanların, Türk ulusunu yıkma çabaları yüzyıllardan beri sürüyor'' dedi.

Tören, askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.Tören sırasında Denizli Valiliğinin bulunduğu bölgede elektrik kesintisi olması nedeniyle tören alanına jeneratörle enerji sağlandı.

ADANA

Adana'daki törenler, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve göndere bayrak çekilmesiyle başladı.

İstasyon Meydanı'nda devam eden kutlama törenlerinde, Adana Valisi İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Muzaffer Şen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, halkın bayramını kutladı.

Piyade Yarbay Erhan Küçük, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, ''30 Ağustos zaferi Türk'ün bağrına dayanan hançerin, milletçe sökülerek özgürlük ve haysiyetimizi yok etmek isteyen düşman güçlerinin dize getirilişinin destanıdır'' dedi.

Törende, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılan, su topu, yüzme ve atletizm dallarında dereceye girenlere ödülleri verildi.Tören daha sonra, askeri birliklerin geçit resmiyle sona erdi.

Kutlama törenlerine, askeri ve mülki erkanın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'deki ilk tören, Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Atatürk Bulvarı'nda devam edilen kutlamalarda, geçit töreni düzenlendi.Törenlere, Vali Kadir Çalışıcı, Garnizon Komutan Vekili Tümgeneral Şirin Ünal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmet Erden ve çeşitli kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

1. Hava Kuvveti Komutanlığında görevli Hava Pilot Kurmay Binbaşı Yüksel Akkale, yaptığı konuşmada, Türk halkının 30 Ağustos Zaferi ile kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır ve uzun süre unutamayacakları bir ders verdiğini söyledi.

Tören, şiir okunması ve geçit töreniyle sona erdi.

TOKAT

30 Ağustos Zafer Bayramı, Tokat'ta da coşkuyla kutlandı.

26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos'ta düşmanın yenilgisiyle sonuçlanan Başkomutanlık meydan muharebesinin kazanılması dolayısıyla düzenlenen Zafer Bayramı, Tokat Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

Törende bir konuşma yapan Kurmay Albay Murat Koç, bu zaferin Türk devriminin bir kıvılcımı olduğunu söyledi.

Albay Koç, "Büyük Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi, zalim düşmanın ağır bir yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bizlere emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın." dedi.

Tokat Vali Vekili Recai Akyel, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, askeri erkan, daire müdürleri ve vatandaşların katıldığı Zafer Bayramı törenlerinde ayrıca başarılı sporculara ödülleri verildi.

Tören, halk oyunları gösterileri ve askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

KAYSERİ

30 Ağustos Zafer Bayramı Kayseri'de de coşkuyla kutlandı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği kutlama programında askeri tören birlikleri ve askeri araçların tören geçişleri büyük ilgi ile izlendi.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı, Nato Caddesi'nde düzenlenen törenle devam etti.

Askeri birliklerin araçlarıyla geçiş yaptığı törende Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütüne karşı mücadelede etkin görev alan 1. Komando Tugayı birliklerinden komandoların geçişi vatandaşlar tarafından alkışlanarak karşılandı.

Komando Tugayı birlikleri yazlık ve kışlık kıyafetleriyle tören geçişine katıldı. Beyaz renkteki kışlık elbise ve bereleri takan komandolar aşırı sıcağa aldırış etmeden geçiş törenlerini başarılı bir şekilde tamamlaması dikkat çekti.

Askeri birlikler ve kullandıkları araçlarla katıldığı geçiş töreninde Kayseri Vali Vekili İbrahim Yurdakul, Garnizon Komutanı Tümgeneral Veysi Ağar ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki vatandaşların bayramlarını kutlayarak birlikleri selamladı.

BALIKESİR

30 Ağustos Zafer Bayramı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde de coşkuyla kutlandı.

Kutlamalarını seyretmeye giden miniklere, asker ağabeyleri tarafından bayrak ve balonlar verildi. Minikler de ellerinde bayrak ve balonlarla askerleri selamladı.

Edremit'teki törenler, sabah protokol mensuplarının şehitlik ziyaretiyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından saygı atışı yapıldı.

Şehit Hamdibey Meydanı'nda devam eden törenlere Kaymakam Ekrem Büyükata, Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Cumhuriyet Başsavcısı Can Konuklar, 19. Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Paç, gaziler, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve diğer vatandaşlar katıldı.

Günün anlam ve önemine dair konuşmalardan sonra yapılan geçitte asker ağabeylerini seyreden minikler, ellerinde bayrak ve balonlarla alkışladı. Ayrıca 19. Piyade Tugay Komutanlığı'ndan 21 pâre top atışı yapıldı.

Gece de orduevinde Zafer Bayramı resepsiyonu verilecek. Burhaniye Havran, Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde de törenler düzenlendi.

OSMANİYE

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları tüm yurtta olduğu gibi Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Büyük zaferin 85. yıldönümü kutlamaları kaymakamlık binası önündeki Atatürk anıtına çelenk koyulması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, İlçe Garnizon Komutanı Ercan Bozkuş, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Törenden sonra şehitliğe geçen protokol, burada dua ederek, şehit kabirlerine karanfil bıraktı.

DÜZCE

30 Ağustos Zafer Bayramı, Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde coşkuyla kutlandı.

Tören bitimi esnasında konuşmaların yapıldığı kürsüye doğru ilerleyerek mikrofonu alan 6 yaşındaki Esranur Yıldız, "Susun ben marş okuyacağım."dedi.

İlköğretim okulu birinci sınıfına yeni kaydı yapılan Esranur Yıldız, İstiklal Marşı'nı okumuya başladı. Tören alanından dağılmak üzere olan vatandaşlar ise durup Esranur'u dinlemeye başladı

İlçe Jandarma Komutanlığı'nın verdiği resepsiyonun ardından tören sona erdi.

MANİSA

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 85. yıldönümü Manisa'da da coşkuyla kutlandı.

1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nca hazırlanan program dahilinde sabah Atatürk ve Milli Egemenlik anıtına çelenk koyuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.

1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda basına kapalı olarak tebrikler kabul edildikten sonra vilayet önünde vatandaşların bayramı kutlandı.

Bando eşliğinde İstiklâl Marşı söylendi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Buradaki program tören geçişiyle son buldu.

Basına kapalı diğer bir etkinlik de Garnizon Şehitliği'ndeki törendi. Burada çelenk koyuldu, Atatürk ve şehitler anısına saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.

Bayram süresince bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel işyerleri ve konutlar bayraklarla donatıldı.

KOCAELİ

Kocaeli Valiliği binasının önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Subay Orduevi'nde tebriklerin kabulüyle devam etti.

Daha sonra İnönü Caddesi'nde devam eden törende, Vali Gökhan Sözer, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Doktrin Komutanlığı Muharebe Eğitim Hizmet Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, tören aracından halkı selamladı.

Garnizon Komutanlığında görevli Kurmay Binbaşı Oğuz Çobanbeyli'nin günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından tören, geçit resmiyle sona erdi.

Donanma Komutanlığındaki tören, Anıtpark'taki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde devam eden törende, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Mustafa Doğan Özmen, Kaymakam Mustafa Pekdemir, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Emniyet Müdür Yardımcısı Taşkın Tuncer ve Gölcük Jandarma Komutanı Yaşar Yıldırım, halkı selamladı.Tören, askeri birliklerin geçit resmiyle sona erdi.

KARABÜK

Karabük'te, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere bayrak çekildi.Bu arada, Karabük Gazeteciler Cemiyeti çelenginin, anons edilmesine rağmen Atatürk Anıtı'na konulmaması dikkat çekti.

Kent merkezindeki program çerçevesinde Vali Vekili Mustafa Tapsız, Karabük Jandarma Komutanı Jandarma Albay İbrahim Gülpınar ve Belediye Başkanvekili Abdullah Özmen, askeri birliklerin ve halkın bayramını kutladı.

Tören, askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.Garnizon Komutanı Gülpınar, makamında kutlamaları kabul etti.Bu arada, Karabük Belediyesi Mehter Takımı, mahallelerde marşlar çaldı.

YALOVA

Yalova'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Öğretmen Kıdemli Yüzbaşı Gültekin Gürol, burada yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

''Bu güzel ve coşkulu bayram gününde Türk milletini bölmek zayıflatmak veya çökertmek hayalleri kuranlara Atatürk ilkelerine dayalı demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin milli egemenliğini, bölünmez bütünlüğünü bozmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.''

Gürol, şunları kaydetti:

''Bugün Türkiye Misak-ı Milli ile belirlenmiş sınırları ile tam bağımsız bir ülke ise bu ülkenin tüm vatandaşları din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin ortak bir kaderi paylaşarak Türk milletini oluşturuyorsa egemenlik kayıtsız ve şartsız milletin ise rejimi cumhuriyet ve bütün bunların olmazsa olma koşulu Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletiyse bunların hepsini 30 Ağustos Zaferi ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz.''

Törene, Yalova Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set, Yalova Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Orhon ve Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu da katıldı.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de Valilik binasının önünde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan kutlamalar, Millet Bulvarı'nda devam etti.

Burada düzenlenen tören, Vali Mustafa Bahrettin Demirer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tuncer Aka ve Belediye Başkanı Veli Korkmaz'ın tören birliklerinin ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına Ordonat Binbaşı İsmail Ödemiş konuşma yaptı.

Binbaşı Ödemiş, bu zaferin Türk milletinin ve bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun en şanlı zaferlerinden biri olduğunu söyledi.

Ödemiş, bu zaferin hürriyet ve bağımsızlığına düşkün bir milletin Başkomutan Atatürk'ün önderliğinde çelikleşmiş bir milli birlik içerisinde dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen azim ve inancın zaferi olduğunu ifade etti.

Tören, askeri birliklerin resmi geçidiyle sona erdi.

ARDAHAN

30 Ağustos Zafer Bayramı, Ardahan'da törenle kutlandı.

Ardahan'da 30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından tören, şehir stadyumunun yanında devam etti. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Tankçı Kurmay Albay Serbülent Eken, "Yeni Türkiye cumhuriyetinin temellerinin atıldığı ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Kurtuluş savaşımızın kesin sonucunun alındığı 30 Ağustos zaferinin 85 yıl dönümü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bu gününü kutluyorum." diye konuştu.

Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun kazandığı bu zaferin eşsiz bir zafer olduğunu dile getiren Eken, "Birçok yabancı devletin 'mucize' diye baktığı bu zafer Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüzleştiği büyük bir destandır." dedi.

Türk yurdunun bir ateş çemberinde olduğunu aktaran Eken sözlerinin devamında, "Güçlü Türkiye'yi kendi çıkarlarında uygun bulmayan dış güçler ile onlara hizmet eden iş güçler eylemlerini sürdürmektedirler. Unutulmamalıdır ki Atatürkçü düşünce sisteminin çağdaş aydınlığından ülkeyi çağ dışı bir karanlığa çekmek isteyenler asla emellerine ulaşamayacaklardır. Türk ordusu bunlara müsaade etmeyecektir. Bu anlamlı günde asil Türk ulusunun namusunu ve vatan bütünlüğünü korumak için seve seve can vermeye hazır olduğumuzu haykırmak istiyoruz. Bize emanet edilen bu cennet vatanı ilelebet sonsuza dek yaşatacağız." şeklinde konuştu.

Tören, yapılan resmi geçitler ve Ardahan kalesinde yapılan etkinliklerle son buldu. Törene Vali Murat Yıldırım, Tugay Komutan Tuğgeneral Paşa Özen, Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, Emniyet Müdürü Mehmet Gürtekin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KKTC'DE DE TÖRENLERLE KUTLANDI

Kutlamalar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında (KTKA) tebrikleri kabulüyle başladı.

Kabule Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Mehmet Bayram, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Yüksek Mahkeme Başkan Vekili Nevvar Nolan ile komutanlar, bakanlar, üst düzey yöneticiler ve parti temsilcileri katıldı.

KTKA'daki törenden sonra Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törende protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Talat, KTBK Komutanı Korgeneral Kıvrıkoğlu ve Büyükelçi Kurttekin'in Anıt Özel Defterini imzalamasının ardından sona erdi.

Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından da Lefkoşa'daki Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda resmi geçit töreni yapıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Talat ve Korgeneral Kıvrıkoğlu birlikleri denetleyerek, bayramlarını kutladı.

Törende KTBK adına konuşan Kurmay Binbaşı Osman Doğanbey, Zafer Bayramı'nın 85. yıl dönümünü kutlamanın onurunu ve bu onuru KKTC'de Mücahit Kıbrıs Türk halkıyla birlikte kutlamanın heyecanını yaşadıklarını bildirdi.

"85. kez kutlanan bu zaferin dünya var oldukça kutlanmaya devam edileceğini" kaydeden Kurmay Binbaşı Osman Doğanbey, "30 Ağustos Zafer Bayramını coşkuyla kutlayalım" dedi.

Tören, askeri birliklerle okulların resmi geçidiyle sona erdi.30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, KKTC'nin diğer ilçelerinde de törenlerle kutlanıyor.

Bu arada KTBK, Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla 7 yerde halkla kucaklaşmak ve bütünleşmek amacıyla bugün resepsiyonlar verecek.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ÇİN'DE DE KUTLANDI


30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'nde bir kabul töreni düzenlendi.

Resepsiyona Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye, Sağlık eski Bakanlarından ve Türkiye-Çin Toplumsal, Kültürel, Siyasi ve Ekonomik İşbirliğini İlerletme ve Dostluk Derneği Başkanı Halil Şıvgın, Pekin'de yaşayan Türkler ile Pekin'deki yabancı askeri ve sivil misyon şefleri katıldı.

Resepsiyona katılan davetlilere Türk mutfağının leziz yemeklerinden ikram edildi.

ZAFER BAYRAMI ROMANYA'DA DA KUTLANDI

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Bükreş'teki Türk Büyükelçiliği ve Askeri Ataşeliği tarafından düzenlenen törenlerle kutlandı. İlk tören, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Victorie caddesinde bulunan anıtının önünde bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra sırasıyla Büyükelçi Ahmet Rıfat Ökçün, Azerbaycan ve Kazakistan'ın Bükreş Büyükelçilik temsilcileri ile Türk ve Tatar soydaş temsilcileri, işadamları dernekleri başkanları ile Romanya'daki Türk Okulları yetkilileri Atatürk anıtına çelenk koydu.

İkinci tören, Bükreş Türk şehitliğinde düzenlendi. Buradaki programı takdim eden Bükreş Askeri Ataşe Yardımcısı Deniz Binbaşı Metin Uzal'ın konuşmasının ardından Atatürk ve şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunu takiben topluca İstiklal Marşı okundu. Daha sonra buradaki Şehitler Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Daha sonra Şehitlik Defterini imzalayan Büyükelçi Ahmet Rıfat Ökçün, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili şu mesaja yer verdi:

"Zaferlerin temelinde şehitler yer alır. 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle şehitlerimizin önünde bir kez daha saygı ve minnetle
eğiliyor, Allah'tan rahmet diliyorum."

30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Türk milletinin, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazandığını söyleyen Türkiye'nin Bükreş Askeri Ataşesi Kara Pilot Kurmay Albay Saner Sağcan ise şöyle konuştu: "Herşeyin sona erdiği düşünüldüğü bir anda, İzmir'de düşmana ilk kurşunun sıkılmasıyla başlayan bağımsızlık ateşi bütün yurdu sarmış, batıda Yunanlara, doğuda Ermenilere, güneyde Fransızlara karşı mücadele verilmiş ve üç buçuk yıl süren savaşın sonunda kazanılan 30 Ağustos Zaferi ile sözde hasta adamın küllerinden yeni bir devlet doğmuştur. Böylelikle ulusumuz 30 Ağustos Zaferi ile kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı ve uzun süre unutamayacakları bir ders vermiştir."

85 yıl önce sayı ve silah olarak kendisinden çok üstün olan düşman karşısında, yüreğindeki vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askerinin, bugünde aynı uğurda canını seve seve feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini belirten Sağcan, bu eşsiz zaferin aynı zamanda temeli çağdaş değerlere dayanan, yepyeni bir devletin oluşturulması için Türk ulusuna özgüvenini kazandırdığına dikkat çekerek sözlerini şöyle bitirdi: "Bu sayede Atatürk'ün önderliğinde çağdaş Cumhuriyetin ve çağdaş toplumun temelleri atılmıştır. Bu vesileyle başta büyük önder Atatürk olmak üzere, yurdu ve ulusa uğruna seve seve canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle kahraman gazilerimizi şükranla anıyoruz."

Şehitlikleki program, Bükreş Cami İmamı Osman Aziz'in Şehitler için okuduğu Kur'an-ı Kerim ve okunan dualarla sona erdi.
30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bu akşam Türk Büyükelçiliğinde bir resepsiyon verilecek.

ZAFER BAYRAMI KOSOVA'DA TÖRENLERLE KUTLANIYOR

Kosova'da da 30 Ağustos Zafer Bayramı bugün çeşitli törenlerle kutlanıyor. Resmi tören bugün saat 10.30'da "Sultan Murat" Kışlası'nda yapıldı. Akşam saatlerinde Prizren'in Şadırvan Meydanında saat 19.30'da Halk Konseri de verilecek.

30 Ağustos Zafer Bayramı resmi töreni bugün Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığ'nın konuşlandığı "Sultan Murat" Kışlası'nda yapıldı. Tören, Sultan Murat Kışlası'nda bulunan Atatürk büstüne çelengin koyulmasıyla başladı. Çok sayıda davetlenin katıldığı resmi tören Tuğgeneral Uğur Tarçın'ın denetlemeleri ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

T.C. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajın bölümleri de okundu. Türk ordusunun yüksek kudret ve kahramanlığının bir göstergesi olan 30 Ağustos Zaferi'nin, aynı zamanda ulusal birlik ve beraberliğin ne kadar büyük ve zinde bir güç olduğunu da ortaya koyduğu belirtilen Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın mesajında "Türk ulusunun zayıf zannedildiği dönemde kazanılan bu zafer, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel dayanaklarının ne derece sağlam ve sarsılmaz olduğunun en açık ifadesidir." sözleri de aktarıldı.

Yüzbaşı Burçak Aşık günün anlam ve öneminden konuşurken "bugün bölge ve dünyada hiçbir zaman olmadığı kadar barış özlemiyle" yaşandığını ve gelecek nesiller için fedakarlık göstermek gerektiğini vurguladı. Yüzbaşı Burçak, KFOR bünyesinde Türk Askerinin barışı korumakta ısrarlı olduğunu söyledi.

Çok Uluslu Güney Tugay Komutanı ve Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Tuğgeneral Uğur Tarçın yaptığı konuşmada Zafer Bayramı'nın 85. yıldönümünün kutlandığı bugünün tarihi altın sayfalarından biri, Türk milettinin özgürlük ve var olma zaferi olduğunu belirtti. "Türk Birlikleri 1999'dan beri Kosova'da barış, huzur ve güvenliğin tesisi için çok uluslu bir ortamda barışı destekleme harekatına diğer ülke silahlı kuvvetleriyle iştirak etmekte ve başarıyla görevlerini icra etmektedir" diyen Tuğgeneral Tarçın terfi eden subayları da kutladı. Tuğgeneral Uğur Tarçın, Türkiye ve Kosova arasında dostluk ilişkilere işaret etti ve Türk halkının iyi dileklerini Kosovalılara iletti.

Törenin son bölümünde "Tüfekli Hareketler" ve Türk Helikopterleri" gösterisi hazır bulunanları son derece etkiledi. Törenin sonunda davetlilere kokteyl verildi.Törene Türkiye'den Tuğgeneral İsmail Çevikbaş, T.C. Eşgüdüm Ofisi Şefi Mustafa Sarnıç, KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar ve çok sayıda uluslararası ve yerel yetkili katıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı çerçevesinde bu akşam Prizren'in Şadırvan Meydanında saat 19.30'da Halk Konseri de verilecek. Halk konserinde folklor gösterileri, Mehmetçik Orkestrası, Kosovalı ses sanatçısı Besnik Nurkollari ve TRT sanatçıları Latife Eraslan ile Adnan Çilesiz programlarını sunacak.

NAHÇIVAN'DA 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLANDI

30 Ağustos Zafer Bayramı, Azerbaycan'a bağlı özerk Nahçıvan Cumhuriyeti'nde de kutlandı.

Kutlama töreni Türk şehitliğine çelenk bırakılmasıyla başladı. Törene Nahçıvan'daki Türkiye Başkonsolosu İsmail Sefa Yüceer, Türkiye'nin Nahçıvan'daki Askeri Ateşeliği'nde görevli komutanlar, konsolosluk çalışanları ve buradaki Türkler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Başkonsolos Yüceer şehitlik defterini imzaladı. Daha sonra yetkililer günün anlamı ve önemi ile ilgili konuşmalar yaptı.

(AJANSLAR)