kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Almanya'da ırkçılar, sekiz Hintliyi tartakladı

Yeni Haber
Almanya'nın Saksonya Eyaleti'ne bağlı Mügeln şehrinde meydana gelen bir ırkçı saldırı ülkedeki aşırı sağcı şiddetin vahim boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi.

Şehirde yapılan bir sokak festivali kapsamında eğlenceye giden sekiz Hint vatandaşına, sayıları yaklaşık 50 dolayında Alman genci saldırdı.

Aşırı sağcı olduğu tahmin edilen gençler sokakta yabancıları kovalayarak, Hintlilere meydan dayağı attı.

Festivalden kaçarak canlarını kurtarmaya çalışan Hintliler bir İtalyan restoranına sığındılar.

Restoranının camlarını kırıp kapısına zarar veren ırkçılar,olay yerine sevkedilen yaklaşık 70 polis komandosunun müdahalesi ile ancak geri püskürtülebildi.

Şiddet eylemi sonrası yaralanan bir Hintli ve bir Alman hastaneye kaldırıldılar. Şehirde gece yarısına kadar meydana gelen olaylarda, 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan batı Saksonya Polis İdari Amirliği Bürosu Müdürü Reinhard Böttcher, saldırganların restoran önünde etkisiz hale getirildiklerini söyledi.

Böttcher ayrıca, saldırıya uğrayan tüm Hintlilerin yaralandıklarını belirterek, bunlardan birinin hastanede tedavi altına alındığını kaydetti.

Olayda iki polisin de hafif şekilde yaralandığı belirtildi. Böttcher'in "saldırıyı birçok kişinin müdahale etmeden yalnızca izlediklerini" söylemesi dikkat çekti. Bu arada "Leipziger Volkszeitung" gazetesi, saldırganların yabancı düşmanı sloganlar attıklarını kaleme aldı. Gazete ayrıca, restoran sahibinin "Eğer polis gelmeseydi, çok daha kötü şeyler olacaktı." sözlerine de yer verdi.

Hess'i anma haftası Mügeln Belediye Başkanı, yabancılara saldırı esnasında aşırı sağcı sloganların atıldığını gözleyenlerin olduğunu ifade etti.

Olaya tanık olan bazı Almanların "yabancılar defolun" ve "ulusal direniş burada" şeklinde sloganları duyduklarını kaydettiler. Almanya'da Hitler'in yardımcısı Rudolf Hess'in ölüm yıldönümüne gelen 17 Ağustos tarihini izleyen haftasonunu "Rudolf Hess eylem günleri" ilan eden aşırı sağcılar yıllardır doğu Almanya kasabalarında yabancılara karşı halkı yabancılara karşı kışkırtıcı kitle eylemleri düzenliyorlar.

1992 yılında benzeri bir şekilde 19 Ağustos tarihinde Rostock'un Lichtenhagen şehrinde Vietnamlılara karşı eylemler düzenlenmişti.

Mahalle halkının da zaman zaman katıldığı eylemlerde, sayıları bin dolayında olan aşırı sağcı saldırgan otoları ve yabancılara ait konutlar ataşe verilmiş, 25 Ağustos 1992 tarihine kadar süren eylemler Batı Almanya'da sevk edilen takviye polis gücü ile engellenmişti.

Öte yandan hafta sonu çeşitli şehirlerde Hess anma eylemleri sonrası meydana gelen olaylarda gözaltına alınanlar oldu.

Münih'teki olaylara ek olarak, Almanya - İsviçre sınırında bulunan Friedrichshafen sehrinde yapılan NPD gösterisinden sonra sağ ve sol görüşlü guruplar arasında çatışma çıktı. Çatışmadan sonra çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

(CHA)