kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hollywood'da yaz rekorlarla geçti

Yeni Haber
Gişe rekortmeni 4 film ''Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu'', ''Örümcek Adam 3'', ''Shrek 3'' ve ''Transformers''ın hasılatlarıyla 2007 yazı Hollywood tarihine geçti.

İlk kez bir yaz mevsiminde 4 filmin ABD sinemalarında 300 milyon dolar barajını aşması ve dünya çapında da rekor kırması yapımcıların yüzünü güldürdü.Sinema sektörü yayın organı ''variety'', Hollywood'da yaz mevsiminin rekorlarla sona ermeye hazırlandığını duyurdu.

Hollywood açısından elde edilen gişe hasılatı, artık sinema sektörün elde ettiği rakamların yükselebileceği çıtanın daha yukarılara taşındığını ortaya koydu. ABD sinemalarında ilk kez 4 film birden gişe hasılatı açısından baraj kabul edilen 300 milyon doları aştı.

Bu yaz ABD sinemalarında en yüksek gişe hasılatını ''Örümcek Adam'' serisinin üçüncü filmi elde etti. Yönetmenliğini Sam Raimi'nin üstlendiği, dünyaca ünlü çizgi roman serisinden beyazperdeye uyarlanan film, ABD sinemalarında 336 milyon 436 bin, yurt dışı hasılatta (Kuzey Amerika sinemaları hariç tüm dünya sinemaları) 553 milyon 628 bin, dünya çapında ise 890 milyon 65 bin dolar gişe hasılatına imza attı. Seride, ''örümcek adam'' karakterini genç oyuncu Tobey Maguire canlandırmıştı.

DÜNYA SİNEMALARINDA ''KORSAN'' ZAFERİ

Karayip korsanlarının ''hasılat gemisi'', serinin üçüncü ve son
halkasında da tam yol gitti.

''Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu-Pirates of the Caribbean: At World's End'' isimli yapım, dünya sinemalarında bu yaz en yüksek hasılatı kazanan yapım unvanını elde etti. Prodüksiyon maliyeti 300 milyon dolar olan film, ABD sinemalarında 307 milyon 671 bin, yurt dışı hasılatta 647 milyon 111 bin, dünya çapında ise 954 milyon 782 bin dolarlık rekora imza attı. Seyirciyle 25 Mayıs 2007 tarihinde buluşan filmin yönetmenliğini Gore Verbinski üstlenmiş, başrolünde ise Johnny Depp, Orlando Bloom ile Keira Knightley yer almıştı.

Sinemanın sevimli yeşil devi Shrek, yazın rekortmen filmlerinin kahramanları arasındaydı. Serinin üçüncü halkası, ABD sinemalarında 321 milyon 12 bin, yurt dışı hasılatta 412 milyon 87 bin, dünya çapında ise 733 milyon 99 bin dolar kazandırdı.

Rekortmen filmlerden ''Transformers'' ise, ABD sinemalarında 305 milyon 60 bin, yurt dışı hasılatta 329 milyon 412 bin, dünya çapında ise 634 milyon 472 bin dolar elde etti. Toplam maliyeti 150 milyon dolar olan film, 3 Temmuzda izleyiciyle buluşmuştu.

2006 YAZININ ÖNÜNE GEÇTİ


Bu 4 rekortmen filmin de aralarında bulunduğu 13 yaz filmi 100 milyon dolar barajını geçerek yapımcılarına sevinç yaşattı.

Filmlerin elde ettikleri gişe hasılatıyla gelen toplam gelir, Hollywood'un başarılı geçen 2004 ve 2006 yaz mevsimi rekorlarının da ilerisine gitti. ''Rekorlar yazı'' olarak anılan 2004 yazının yüzde 6, geçen yazın ise yüzde 10 önüne geçildi.

Bu arada, yeni gösterime giren yapımlar arasında yer alan ''Harry Potter ve Zümrüdü Anka Kuşu'' ABD sinemalarında 276 milyon, ''The Simpsons Movie'' 160 milyon, Bruce Willis'in ''Zor Ölüm'' serisinin yeni filmi 132 milyon, George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Al Pacino gibi ünlülerin rol aldığı ''Ocean's Thirteen'' ise 116 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

İZLEYİCİ HALA SİNEMA SALONUNU TERCİH EDİYOR

Gişe hasılatı uzmanları, yaz aylarının gişe rekorunu yorumlarken, bu rakamların, sinema sektörünün hala büyümeye açık olduğunun ve izleyicinin artık sinema salonlarını tercih etmediği yönündeki tezlerin çürüdüğünün göstergesi olduğunu belirtti.

''Transformers'' adlı filmin Paramount ile birlikte yapımcılığını üstlenen DreamWorks şirketinin başkanı ve ortağı Stacey Snider, ''Bu gösterdi ki, eğer insanlara çok iyi hikayeler sunuyorsanız, bunu da efektlerle ve büyük bir hünerle destekliyorsanız, evlerinden dışarı çıkmak ve onu görmek istiyorlar'' dedi.

(AA)