kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Abdullah Gül 341 oy aldı

Yeni Haber
AKP'nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ilk turda 341 oy alarak, yeterli oy olan 367 oyu alamadığı için ilk turda cumhurbaşkanı seçilemedi.

Oylamaya 448 milletvekili katıldı ve MHP'nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP'nin adayı Tayfun İçli 13 oy alırken, 23 oy boş ve bir oy da geçersiz sayıldı.


Başbakan Tayyip Erdoğan Meclis kulisinde, gazetecilerin oylamanın sonucunu nasıl bulduklarını sormaları üzerine, "Turlar devam ediyor; Cuma günü ikinci tur oylama yapılacak. Hayırlı olsun" karşılığını verdi.

Gül ise oylama sonucuna ilişkin sorulara, "Hayırlı olsun" demekle yetindi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda hiçbir aday, Anayasada öngörülen üçte iki çoğunluğa (367) ulaşamadı.

Bu nedenle ikinci tur oylama 24 Ağustos Cuma günü yapılacak. Bu turda da 367 şartı aranacak.

11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasına, AK Parti, MHP ve DTP ile bağımsız milletvekilleri katıldı. CHP'li milletvekilleri Genel Kurula girmezken, Bağımsız Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç ile Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de oylamaya katılmadı.

BBP Genel Başkanı, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ve Bağımsız Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu Genel Kurula girerek oy kullandı.

GÜL, TÜRK İLE ÇAKMAKOĞLU DA SAKIK'LA TOKALAŞTI

DSP'liler, 11. Cumhurbaşkanı adayı, Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ile birlikte Genel Kurula gelirken, DTP grubu da Grup Başkanı Ahmet Türk ile birlikte tam kadro salonda hazır bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Kurula girerken MHP'li milletvekillerince ayakta karşılandı. 11. Cumhurbaşkanı adayı, Kayseri
Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu, MHP'li milletvekilleriyle tek tek tokalaştı.

CHP'li milletvekilleri ise milletvekili genel seçimi öncesinde yapılan ilk tur oylamada olduğu gibi Genel Kurul salonuna girmedi.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, oy kullanmaya diğer aday Sabahattin Çakmakoğlu ile birlikte gitti. Gül, oy kullanmadan önce Ahmet Türk, Çakmakoğlu da TBMM İdare Amiri DTP'li Sırrı Sakık ile tokalaştı.

Mesut Yılmaz, oy kullandıktan sonra Devlet Bahçeli'nin yanına giderek bir süre sohbet etti.

DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTULDU

Karışıklığa meydan verilmemesi için oy pusulaları milletvekillerine tek yerden verildi. Masa önünde milletvekillerinin birikmelerinin önlenmesi için katip üye isimleri okumaya zaman zaman ara verdi.

Yaklaşık 45 dakika süren oylama sırasında, geç kalan AK Parti Sakarya Milletvekili Erol Aslan Cebeci, acele oy kullanmak isterken ayağı tökezledi. Bazı milletvekillerinin yardımıyla son anda düşmekten kurtulan Cebeci, süre tamamlanmadan oyunu kullandı.

GÜL'ÜN OĞLU DA İZLEDİ

Abdullah Gül'ün oğlu Mehmet Emre Gül ise izleyici locasında oylamayı takip etti.11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna gazeteciler yoğun ilgi gösterirken, bazı yabancı basın mensupları da genel kurul çalışmalarını izledi.

448 milletvekilinin katıldığı oylamada, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül 341, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise 13 oy aldı. 23 oy boş çıkarken 1 oy da geçersiz sayıldı.


DTP'NİN TAVRI


DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kendisinin boş oy kullandığını ve oylama sonucuna göre diğer DTP milletvekillerinin de boş oy kullandıklarının anlaşıldığını söyledi.

İkinci tur oylamadaki tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine ise Türk, "Gelişmeleri izleyeceğiz; eğer kucaklayıcı tavır içinde olunursa destek verebiliriz" dedi.

Türk, bu sabah DTP grup toplantısında yaptığı konuşmada, Gül'ün DTP'yi ziyareti sırasında, kendisine Kürt sorununun çözümü konusundaki yaklaşımını sorduklarını, Gül'den ise net bir yanıt yerine "genel-geçer" bir yanıt aldıklarını söylemişti.

Adaylar, Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan 367 oyu alamadığı için ikinci turda da yarışacak. İkinci tur oylama 24 Ağustos Cuma günü saat 15.00'de yapılacak ve bu turda da 367 şartı aranacak.

Bu turda da cumhurbaşkanı seçilemezse 3. tur 28 Ağustos Salı, 3. turdan da sonuç alınamaması durumunda ise cumhurbaşkanı seçiminin son turu 1 Eylül Cumartesi günü yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk iki turda en az 367 oy almak gerekiyor. 3. turda ise TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu almak cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli olacak.

Bu turda da hiçbir adayın bu sayıya ulaşamaması halinde, en çok oyu alan iki aday 4. turda yarışacak.Son turda da adaylardan birinin 276 oy alamaması durumunda, TBMM derhal seçime gidecek.

AJANSLAR