kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Devletin başı sarışındı niye türbanlı olmasın?

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin: "Türk solu halktan kopuk. 'Cumhurbaşkanının karısı başörtülü olmaz' diye tutturmuşlar. Niye? Semra Özal'la bu devletin saçı sarıya boyandı. Niye o hakaret diye algılanmadı, bu öyle sayılıyor?"..
O Aziz Nesin'in oğlu. O bir matematik profesörü. Aslında röportaj vermeyi sevmiyor, "Konuşmak yerine düşünmem gerekir" diyor. Ali Nesin'le İzmir'in Şirince Köyü'nde kurduğu "Matematik Köyü"nde buluştuk. Aslında kuramadığı demem lazım, çünkü Ali Nesin, her yıl düzenli olarak yürüttüğü yaz okulunu babasının vakfına ait bir arazi üzerinde hayata geçirmeye çalışınca olanlar oldu. Önce "Arazi üzerine imar izni yok" dendi, ardından "İzinsiz eğitim veriyorsunuz" suçlaması yapıldı. Şimdi ise "Tarımsal amaçlı elektrik enerjisinin kaçak olarak kullanıldığı" ortaya çıktı. Sonunda okul mühürlendi ve yaklaşık 30 genç matematikçi açıkta kaldı. Onlar da çareyi çadırlarda buldu. En yakındaki ormana yerleşen matematikçilerin imdadına başbakan Erdoğan yetişti ve "Sorun yasal zeminde çözülsün" dedi. Dedi ama Ali Nesin ve öğrencileri hâlâ, dünyanın ilk matematik köyü'nde çadırlarda ders yaparak, okullarındaki mühürün kaldırılmasını bekliyor. Nesin ile Matematik Köyü'nü, babası Aziz Nesin'i ve AKP'yi konuştuk.

* Tayyipçi olduğunuz için eleştirilmiştiniz.
-Tayyipçi falan değilim. Hangi partiden olursam olayım, ortada iyi bir iş var. Uyum Yasaları'nı kastetmiştim, hükümeti övüyorum diye kıyamet koptu. Azınlığa davranışları, özgürlük konusundaki tutumları, Nesin Vakfı'na yaptıkları bende olumlu intiba bıraktı. Ayrıca daha önceki Atatürkçü hükümetler adına üzüldüm.

* En çok da aydınlardan tepki gördünüz.
-Hangi aydınlar? Her şeye at gözlüğüyle bakmaktan renk uyumunu uç noktaya taşıyan, onlarla aynı fikirde değilsem bana küfreden, beni dışlayan, içki masalarından kalkmayan, ürütmeyen, ertesi gün bir gün önce olanı iki katı şeklinde abartarak anlatanlardan mı söz ediyoruz? Bunlar mı aydın?

* Aydın kim peki?
-Zaten o kelimede bir kendini beğenmişlik var. Geri kalan karanlıkta mı yani?

* Seçim sonucu sizi şaşırttı mı?
-Hayır şaşırtmadı. Türk halkı olası bir darbeye karşı durdu diye düşünüyorum. AKP'nin dünya tarihinde tek olan bir zaferi var. İktidardayken oy kazandılar. Bu onların marifeti değil, aslında muhalefetin marifeti. Aydın diyorsunuz, Tarhan Erdem bir araştırma yapıyor adama söylenmedik kalmadı, neredeyse küfredecekler.

* Aydın kelimesinin tanımı nasıl olmalı sizce?
-Geçmişten ders alan insan olması lazım. Yani sen politikacısın, oy almaya çalışıyorsun, "Halkın yüzde 70'i gerici, örümcek kafalı" diyorsun. Olmaz ki!

* Aziz Nesin'in bir lafı vardı. "12 Eylül'de herkes askerci oldu, dinciler gelirse herkes onların peşinden gider" diyordu. Katılıyor musunuz?
-Doğru... Türk halkı devletin peşine takılır. Babamın başka bir lafı daha vardı. "Kabadayı yanındaki kıza laf atanı gider bıçaklar ama karakola çağırılıp cop muamelesine sesini çıkarmaz. Çünkü onu devlet sokmuştur."

* Türk solu halktan kopuk mu sizce?
-Tabii ki kopuk. "Cumhurbaşkanının karısı başörtülü olmaz" diye tutturmuşlar. Neymiş efendim? Biz devlete başörtüsü taktırmayız. Bu devletin başındaki saçı sarıya boyadılar ama. Semra Özal ile birlikte devletin başı sarışındı. Niye o hakaret diye algılanmadı da başörtülü kadın hakaret diye algılanıyor?

MATEMATİK BİLMEYEN APTAL MI?

Kötü matematikçi olmak demek zeki olmamak değildir. Matematiksel araştırma yapmak içsel bir enerji ister. Yıllarca çalışır bir şey bulamazsınız, yakıtınız tükenir. Bazen delirme noktasına geldiğimi bile bilirim.

KORKUP OKULU BIRAKAN OLDU
Jandarma köyü bastığı zaman korkup okulu bırakanlar oldu. Hayatlarının tecrübesini kaçırdıklarını düşünüyorum. Öyle bir amacımız var ki şimdi. Bin kat daha şevkle matematik problemleri çözüyoruz.

BÖLÜCÜ MÜ? SAYILARI BÖLERİM

Bana "Bölücülük mü yapıyorsun" diyorlar. Evet sayıları bölüyorum. Ne felsefe, ne siyaset, ne din sadece matematik öğretiyorum. Aileler çocuklarını bunun için yolluyor. Bundan niye rahatsız oluyorlar ki?
Haberin fotoğrafları