kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'in tek çocuk politikası 400 milyon doğumu engelledi

Yeni Haber
Çin'de 30 yıldan uzun süredir uygulanan aile planlama çalışmaları ve tek çocuk politikası nedeniyle 400 milyon yeni bebeğin dünyaya gelişinin engellendiği açıklandı.

Çin Uluslar arası Radyosu'nun haberine göre, başkent Pekin'de, Nüfus ve Aile Planlaması Yasası'nın yürürlüğe girmesinin 5. yıldönümünü kutlayan yetkililer, nüfus artışının ülke kaynakları ve çevre üzerindeki baskısının, izlenen politikalar ile etkili bir şekilde azaltıldığını bildirdi.

Yetkililer, yasanın uygulandığı 5 yıl içinde ülkedeki düşük doğum oranının sürdürüldüğü ve nüfus sorununun kapsamlı çözüm sürecinde ivme kazandığı görüşünü savundu.

Nüfus ve Aile Planlama Yasası ve ilgili yönetmeliklerin uygulanmasıyla birlikte, ülkede nüfus ve aile planlama hakkındaki hukuk sisteminin oluşturulduğuna, bu alandaki çalışmaların da böylece yasaya bağlı biçimde sürdürüldüğüne dikkat çekildi.

Çinli kanun koyucular, tek çocuk politikasını savunsalar da, yürürlükteki yasalar en çok Çinli erkekleri mağdur ediyor. Söz konusu politikanın erkek çocuk talebini ön plana çıkarmasının, ülke nüfusunda yol açtığı cinsiyet dengesizliği nedeniyle evlenecek erkekler eş bulmakta zorlanıyor.

Çin Nüfus ve Aile Planlama Komisyonu raporuna göre, 2005 itibarıyla Çin'de her 100 kadına 118 erkek düşüyor. Bu oran, 2000'de 100 kadına karşılık 110 erkek şeklindeydi.

(CHA)