kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Selahattin Hakman

'Elektrikte arz problemi şu an itibarıyla başladı!'

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman, Türkiye'nin bugün elektrik ihtiyacının 500 mw artması halinde karşılayacak gücü olmadığını belirtti..
Türkiye elektrikte arz güvenliğini ve doğalgaza geçişi tartışırken Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da 'üretim ve tüketimin bıçak sırtında gittiğine' dikkat çekti. Hakman, "Elektrikte arz problemi şu an itibarıyla başladı. Türkiye'nin belirli yerlerinde sıkıntılar yaşanıyor. İhtiyacımız 500 megavat arttığında Türkiye bunu karşılayamayacak durumda" dedi. Enerji sektörünü bir basın toplantısı ile değerlendiren Hakman, geçtiğimiz yıllarda aralıkta tüketimin zirve yaptığına da işaret ederek, "Aralık 2007'de ciddi bir sıkıntı olabileceğini' söyledi. Zaman kaybetmeden önlemler alınması gerektiğini dile getiren Hakman sözlerine şöyle devam etti: "Elimizdeki kapasiteleri sonuna kadar kullanmalıyız. Kamunun elinde rehabilite edilmeyi bekleyen santraller var. Bunları özel sektör daha çabuk devreye alabilir. Önümüzdeki 2 yıl sıkıntı yaşanacak. Yatırımlar şimdi başlasa en iyi olasılık 3 yıl sonra devreye girecek. Bu dönemde yapılacak tek şey verimlilik artışı ve tasarruf."

NÜKLEER ÇÖZÜM DEĞİL
Avusturyalı Verbund'un Enerjisa'ya yüzde 50 ortak olması ile yabancı grupla enerji işinde yola devam eden Sabancı, geçtiğimiz günlerde Bandırma'da 1000 mw'lik doğalgaz santrali yapımı için de başvurdu. 2015'te Sabancı Holding'in cirosu içinde enerji sektörünün yüzde 10-15'lik payı olması yönünde çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Hakman, üretim alanında 2.6 milyar dolar yatıracaklarını ifade etti. Tüm rakamlardan nükleer santrali ayrı tutan Hakman, "Nükleer santral bugün yapılmaya başlansa 10 yılda devreye girecek. Bu nedenle önümüzdeki arz sorununu çözecek alternatif değil. Üretim çeşitliliği açısından olması gereken bir alternatif" diye konuştu. Elektriğin bugünkü fiyatının gerçek maliyeti yansıtmadığını anlatan Hakman, " Eğer bir ürün maliyetinin altında satılıyorsa birileri mutlaka ödüyordur. Bu vergi yolu ile ya da KİT zararı ile bir şekilde yine topluma mal oluyor. Bu hiç hakça bir uygulama değil" dedi.