kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Suat Soysal

Ayakkabı ve saat satan en yüksek maaşı alıyor

EBRU ERDOĞAN
Soysal Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre satış elemanlarında en yüksek maaşı saatçi ve ayakkabıcılar alıyor. Hazırgiyim ve market çalışanları ise en düşük maaşlılar..
Türkiye'de mağazalardaki satış elemanlarına en yüksek maaşı, ayakkabı mağazaları ile saatçiler veriyor. En düşük maaşların verildiği tekstil sektörünün yanı sıra, marketlerdeki kasiyerlerin aylıkları da asgari ücret düzeylerinde. Soysal Danışmanlık tarafından Perakende Kataloğu'nun yedincisi yayınlandı. Market ve mağazalardaki çalışan sayılarının yanı sıra, satış elemanları ve kasiyerlerin maaşlarının da yer aldığı katalogla ilgili olarak, Soysal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Suat Soysal, "Katalogda bu boyutun da yer almasının, rekabet açısından çok olumlu sonuçları olacağına inanıyorum. Sonuçlar gerçekten çok ilginç. Herkes cevap vermedi çünkü sonuçta bu bir cesaret işi. Ama inanıyorum ki gelecek yıl bu bilgileri verenlerin sayısı, yüzde 100'e yaklaşır" diye konuştu. Araştırmaya göre, mağazalardaki satış elemanlarına en yüksek parayı veren üç şirket, Acarsoy Saat, Beta ve Tufan Saat oldu. Bu şirketler işe yeni giren satış elamanlarına brüt 2 bin YTL aylık verirken, bir yıl deneyimli elemanlara ise 2 bin 500-2 bin 800 YTL civarında ödüyor. Tekstilcilerde ise durum bunun tam tersi. Boyner, Herry, Cons Jeans gibi mağazalarda satış elemanlarına brüt 562 YTL ödenirken, Sarar 650 YTL, Kiğılı 697 YTL, Hatemoğlu ise 564 YTL maaş veriyor. Mağazaların yüzde 80'i satış elemanlarının maaşlarına yılda bir kez zam yapmayı tercih ederken marketlerin yüzde 59 ile çoğunluğu, 6 ayda bir zam yapıyor. İnsan kaynakları kapsamındaki sorulara yanıt veren toplam 384 mağaza ve marketin yer aldığı araştırmaya göre bu şirketler, 166 bin 435 kişiyi istihdam ediyor. 288 mağaza, 83 bin 73 kişi çalıştırırken 96 market, bin 827'si yarı zamanlı olmak üzere toplam 83 bin 362 kişiyi istihdam ediyor.

KİŞİYE DE TAKIMA DA PRİM
Perakende Kataloğu'nda yer alan sonuçlara göre, satış elemanları için kullanılan prim sisteminde hem kişi hem de takım baz alınıyor. Mağazaların yüzde 57'sinin bu sistemle, yüzde 20'sinin sadece takım hedefine bağlı, yüzde 8'inin ise kişisel hedeflere bağlı prim sistemiyle çalıştığını dile getiren Soysal, şöyle konuştu: "Bir dönem, sadece takıma prim verildiğini gördük ve karşı çıktık. Kişiye yeterince önem vermezseniz takım içinde erir; bu da performansını düşürür. Bu araştırmadan da görüyoruz ki, sektör bu konuyla ilgili gerekli olan düzenlemeyi yapmış."
Haberin fotoğrafları