kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Büyüme sürecek, enflasyon düşecek'

ABD Merkez Bankası faizi yüzda 5.25'te tuttu. Banka büyümenin süreceğini söyledi ve enflasyonun düşeceğine dikkat çekti. Yatırımcı yeniden umutlandı..
Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 5.25 seviyesinde bıraktı. Böylece Fed, 2006 yılı ortasından bu yana faizleri sabit tutmuş oldu. Öncesinde banka enflasyondaki artışı gerekçe göstererek, 17 kez 0.25 artışla faizi yüzde 5.25'e yükseltmişti. Fed Başkanı ve kurmaylarının yaptığı yarım sayfalık kısa bir yazılı açıklamada yılın ilk yarısında ılımlı bir ekonomik büyüme yaşandığı ve birkaç haftadır finans piyasalarında yaşanan oynaklığın kredi pazarındaki sorunlardan kaynaklandığı ve piyasalarda düzeltmelerin devam ettiği bildirildi. Açıklamada ekonominin önümüzdeki çeyreklerde de olumlu istihdam verileri, gelir artışları ve sağlıklı küresel ekonomi ile desteklenerek büyümeye devam edeceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Kor enflasyon ile ilgili son aylarda elde edilen tutarlı göstergeler devam etmekte. Enflasyonu baskı altına almak için gerekli kaynak ve potansiyel mevcut. Ekonomik büyümeyi engelleyecek risklerin artmasına rağmen Komite'nin üstün politikaları ile enflasyon riski beklendiği gibi ılımlı seviyelere gelecek. Gelecek politikaları oluşturken hem enflasyon hem de ekonomik büyüme göz önünde bulundurulacak." Tüm bu açıklamalara rağmen, mortgage kredilerindeki sorunlar ile ilgili piyasaları rahatlatacak mesajları duymak isteyen Wall Street yatırımcaları adeta hayalkırıklığı yaşadı.

'SOĞUK DUŞ ETKİSİ YARATTI'
Fed'in ifadelerine analistlerden ilk reaksiyon şu oldu: "Piyasa dostu bir açıklama bekliyorduk." 330 milyar dolarlık varlık yöneten Hartford in Hartford'un şef analisti Quincy Krosby, "Piyasalar Fed'den daha piyasa dostu hatta daha dokunaklı bir açıklama bekliyordu. Yatırımcılar Fed'in problemi tam olarak anladığından ve olayların önünde yer alarak hâkim olduğundan emin olmak istiyor" dedi. Founder Financial yöneticisi John Norris ise yatırımcıların ilk başlarda biraz hayal kırıklığına uğramış olabileceğini söyleyerek, Fed'in net olarak faiz indirimine gideceği yönünde açıklama yapmadığını belirtti. Norris, "Piyasa faiz indirimi hakkında bir ipucu bekliyordu ancak açıklamadan sonra yüzlerine soğuk su çarpmış gibi oldular"