kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İğneyle kuyu kazdı Denizli tarihine geçti

Mustafa KAYA / MERKEZ
Selma Aliye Kavaf 2002 seçimlerinde Denizli'den 6. sıradan aday oldu ama seçilemedi. "Durmak yok yola devam" dedi. Çalıştı, didindi, AK Parti'nin Kadın Kolları Genel Başkanı oldu. Sonra da milletvekili adayı. O şimdi Denizli'nin ilk kadın milletvekili..
Ağrı'dan Diyarbakır'dan geliyorlar, Denizli'den Samsun'dan geliyorlar, Tokat'tan Balıkesir'den geliyorlar. Yeni doğmuş çocukları kucaklarında, aşiret kurallarına, işyerlerindeki ayrımcılığa karşı geliyorlar. Anne olarak, iş kadını olarak, akademisyen ve şimdi de milletvekili olarak geliyorlar. Türkiye'nin dört bir yanından 50 kadın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geliyor. Sadece hemcinslerini değil, Türkiye'yi temsil etmek üzere. Geçen yasama döneminde 24 olan kadın milletvekili sayısıyla temsiliyet sıralamasında dünya liginde alt sıralarda yer alan Türkiye, sayıyı ikiye katladı. Üstelik bu milletvekillerinin bir kısmı geldikleri kentin ilk kadın temsilcileri durumunda. Meclis'teki oranları yüzde 10'u geçemese de kadınlar, Meclis tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk veren ülkelerden biri olan Türkiye, gecikmeli de olsa Meclis'indeki kadın sayısını artırıyor. Pozitif ayrımcılık ve kadın kotası tartışmalarının arttığı günlerde, SABAH objektiflerini Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadın vekillere yöneltti. Milletvekili kimlikleriyle değil, anne, iş kadını, akademisyen ve ev kadını olarak konuştuk.

Denizli, Ege ve Türkiye'nin en gelişmiş illerinden biri. Ancak bu güzel kentin, bir eksiği vardı. Ki o eksik, 22 Temmuz seçimlerinde giderildi. Denizli, Cumhuriyet tarihindeki ilk kadın milletvekilini 23 Temmuz günü Ankara'ya gönderdi. AK Parti ikinci sıra adayı Selma Aliye Kavaf, üç erkek aday ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Denizlili ilk kadın üyesi oldu.

İĞNEYLE KUYU KAZDI
Bu, Kavaf'ın ilk denemesi değil. 2003'teki seçimlerde altıncı sıradan aday olması ve seçilememesine rağmen pes etmeyerek yola devam etmiş. Kavaf'ın öyküsü iğneyle kuyu kazma örnekleriyle dolu. 2003'teki seçimlerde alt sıralara konulmasına rağmen küsmemiş ve yola devam demiş. Çünkü hayatı da yollarda geçmiş Kavaf'ın. Denizli'deki ilk, orta ve lise öğreniminden sonra Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne gidip Türkoloji okumuş. Memleketine öğretmen olarak geri dönen Kavaf, Anadolu'nun birçok kentinde öğretmenlik yapmış. Denizli'yi hiç unutmamış. 2003 seçimlerinde Ak Parti'den aday adayı olmuş. Alt sırada olduğu için seçilememiş ama bu siyasi yaşamının sonu değil başlangıcı olmuş.

TARİHE GEÇTİ
Anadolu Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki oğlu Bilge Uğur Kavaf ve maden mühendisi eşi Alaaddin Kavaf ile sakin bir yaşam süren Kavaf, kararlılığı sayesinde 2003 seçimleri sonrası Başbakan Erdoğan tarafından AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı'na getirilmiş. Kavaf'a bir kez daha Ankara ve Anadolu yolları görünmüş ancak bu kez siyaset için. Kapı kapı Anadolu'da gezen ve kadınları siyasete çağıran Kavaf'ı AK Parti yine Denizli'ye çağırmış ve kararlılığının ödülünü almış. İkinci sıradan aday olan Kavaf, Denizli'nin tarihine Meclis'e ilk giden kadın milletvekili olarak geçmiş. Kavaf, kadınların siyasete daha fazla girmesi için çaba gösteren bir isim. Ancak siyasette kadın kotasına karşı. Kadınların tabandan zorlayarak gelmesinden yana ve kotanın erkek egemen bakışın ürünü olduğunu düşünüyor.