kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

5 yılda dünya borsaları 35 trilyon dolar büyüdü

YAVUZ BARLAS
Dünya borsalarında şirketler 5 yılda ortalama % 156 büyüdü. Borsaların piyasa değeri 22 trilyon dolardan 58 trilyon dolara ulaştı. Türkiye'de İMKB yüzde 547'lik artış ile değerini en çok katlayan borsalardan oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
5 yılda dünya borsaları 35 trilyon dolar büyüdü
ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından neredeyse 5 yıldır soluksuz yükselen dünya borsalarının değeri 35 trilyon dolar arttı. Terör saldırısıyla dibe vuran borsaların Aralık 2002'deki 22.8 trilyon dolarlık piyasa değeri Haziran 2007 itibariyle 58.5 trilyon dolara çıktı. Böylece son 5 yılda dünya borsalarındaki şirketlerin piyasa değeri yüzde 156 artış kaydetmiş oldu. Bu dönemde dünya ekonomileri yıllık ortalama yüzde 5 büyüme kaydetti. Yani borsa şirketlerinin piyasa değeri dünya ekonomisinden 6 kat fazla büyüdü. Dünya Borsaları Federasyonu'nun (World Federation of Exchange) verilerine göre dünya borsaları son 17 yılda ise yüzde 550 büyüme kaydetti. 1990 yılında dünya borsalarında işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri sadece 8.8 trilyon dolardı. Peki en çok hangi ülkenin şirketleri borsada değerine değer kattı? Son 5 yıl adeta gelişmekte olan ülkelerin dönemi oldu. Şu sıralar global dalgalanmalarla boğuşan dünya borsalarının arasında büyük fonların getiri aşkı Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin borsalarını adeta uçurdu.

TÜRKİYE YEDİNCİ OLDU
Hindistan borsanın değeri son 5 yılda yüzde 769 artarak 976 milyar dolara ulaştı. Brezilya'da Bovespa endeksindeki şirketlerin piyasa değeri de aynı dönemde yüzde 729'luk yükselişle 1 trilyor doları buldu. Son 5 yılın yükseliş kralları arasında Türkiye ilk 10'da 7'inci sıraya oturdu. Türkiye'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki şirketlerin değeri Haziran 2007 sonu itibariyle 221 milyar dolara çıkarken 5 yıllık artış yüzde 547 oldu. Türkiye'yi yükselişte Polonya yüzde 635 ve Austurya yüzde 567 ile geride bıraktı.

3'TE 1'İ ABD BORSALARI
En büyük primi yapan borsalar arasında ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkeler başı çekti. Söz konusu ülkeler gelişmiş ülkelerin borsalarından 3-4 kat daha hızlı büyüdü. Dünya borsalarında piyasa değeri açısından krallık tacı ise kurulduğu yıldan beri önde olan New York Borsası'ydı. Bugün 58.5 trilyon dolarlık borsaların piyasa değerinin yüzde 30'unu ise 16.6 trilyon dolarlık değeri ile ABD'de New York borsası oluşturuyor. Japonya'da Tokyo borsası ve İngiltere'de Londra Borsası 4 trilyon dolarlık piyasa değeri ile ABD borsalarını izledi.
Haberin fotoğrafları