kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarihi kral mezarı ilgi bekliyor

Yeni Haber
Çanakkale'de 48 yıl önce bir çimento fabrikasının hafriyatı sırasında tesadüfen ortaya çıkan ve dünyada bilinen en eski tümülüslerden (mezar) biri olan Dardanos Tümülüsü ilgi bekliyor.

Dardanos Tümülüsü, 48 yıl önce bir çimento fabrikasının hafriyatı sırasında tesadüfen ortaya çıktı.

Koridor, ön oda ve asıl mezar odası olmak üzere üç bölümden meydana gelen tümülüste, bir lahit, mezar odası içinde kum taşından yapılmış üç yatak, 25 adet iskelet ve ölü hediyeleri bulundu.

Dönemin İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologlarından Rüstem Duyuran ve Ergun Ataçeri tarafından yapılan kazılarda elde edilen ahşap mobilya, ipek kumaş parçaları, ahşap tarak, sepet, müzik aleti, bronz kül kabı, kandiller, altın süs eşyaları ve diyademleri, anforalar, sedef ve cam eşyalar Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alındı.

Pişmiş toprak buluntular içinde yer alan ve dünya arkeoloji literatürüne Dardanos Afroditi olarak giren Afrodit heykeli, MÖ 4. yüzyılın ünlü heykeltıraşlarından Praksiteles'e ait Knidos Afroditi'nin küçük bir kopyası olması nedeniyle, ayrı bir önem taşıyor.

HARABEYE DÖNEN TÜMÜLÜS İLGİ BEKLİYOR

Mezarlardan çıkan buluntulardan, MÖ 6. yüzyıldan, MÖ 2. yüzyıl sonuna kadar kullanıldığı anlaşılan tümülüs, bugün sahip olduğu harabe görüntüsüyle dikkat çekiyor.

48 yıl önce yapılan kazı çalışmalarından sonra, atıl vaziyette duran tümülüs içindeki mezar odasının taşları yıkık halde duruyor. Zaman zaman yabancı turistler tarafından ziyaret edilen tümülüs içindeki çöpler de göze çarpıyor. Tümülüsü görmeye gelen ziyaretçiler ise aydınlatma sisteminin bulunmaması nedeniyle zor anlar yaşıyor.

ÜNİVERSİTEDEN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dardanos Yerleşkesi içinde yer alan Dardanos Tümülüsü'nde, yerleşkede yürütülecek düzenleme projesi kapsamında fizibilite çalışması yapılacağı bildirildi.

ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Rüstem Aslan, Dardanos Tümülüsü'nü ziyarete hazır hale getirmek için çalışmalar başlatacaklarını, arkeoloji bölümü olarak tümülüs ile ilgili bilgilendirme sistemi ve gezi planı geliştirdiklerini söyledi.

Aslan, tümülüsteki fizibilite çalışması için sponsor arayışı içinde olduklarını sözlerine ekledi.

TÜMÜLÜS

Tümülüs, eski Yunan'da ve Roma'da kralların, devletin önemli mevkilerinde olan bazı insanların gömüldüğü mezar türüdür. O zamanki inanışa göre, ölenler gittikleri yerde de rahat edebilsin diye değerli eşyalarıyla beraber gömülür.

(AA)