kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ulus'tan 'Merkür' çıktı Koç kazı alanına koştu

Ceyda DİNÇBAKIR ANKARA
Ankara Ulus'ta süren kazı çalışmalarında M.S. 2'nci yüzyıla ait Hermes heykeli bulundu. Basın toplantısında haber iletilen Bakan Koç, gazetecileri de yanına alarak kazı alanına gitti..
Ankara Roma Hamamı kazı çalışmalarında, M.S. 2. yy'a ait "Hermes" heykeli bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Roma mitolojisinde "Merkür" olarak anılan heykeli yerinde inceledi. İki insan boyutundaki Hermes heykelinin Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileneceğini belirten Koç, heykelin dünya arkeoloji tarihine de önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi. Kazı çalışmaları 1.5 aydır sürdürülen Roma Hamamı'nın ve Ulus bölgesinin yeni bir boyut kazanacağı müjdesini de veren Koç, "Roma Hamamı, Hacı Bayram Veli'nin arka taraflarına kadar uzanıyor. Burayı ihya edeceğiz" diye konuştu. Koç, "Bu topraklar bize geçmişimizden emanettir. O emaneti en iyi koruyacak olan biz Türklere çok büyük görevler düşüyor" dedi. Roma Hamamı'nın diğer kazı çalışmalarını da inceleyen Atilla Koç, müze çıkışında "Hamama girdik, terledik ve tertemiz olarak da çıktık" esprisini yaptı.

HERMES, EN KURNAZ TANRI
Ünlü Yunan tanrısı "Hermes" mitolojide Zeus ve Maia'nın oğlu, Zeus'un habercisi olarak yer alıyor. "Hermes" tanrılar arasında en hızlı ve kurnazı olarak tanınıyor. Mermerden yapılan heykelde, tırnaklardan damarlara kadar ince bir işçilik dikkat çekiyor. Kazıda görev alan uzmanlar Hermes heykelinin bu işçiliğine dikkat çekerek, Türkiye'de son 50 yılda böyle bir buluntuya rastlanmadığını ifade ettiler.
Haberin fotoğrafları