kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin ihtiyaçları için Gümrük Birliği derhal tartışılmalı

ANKARA
TİM Başkanı Satıcı,"Gümrük Birliği'nin oluşturulduğu dönemdeki şartlar bugünkü ile örtüşmüyor. Vazgeçilmesini değil, özel sektör açısından ciddi sıkıntı yaratan sorunlara acil çözüm üretilmesini istiyoruz" dedi..
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in martta gündeme getirdiği 'Gümrük Birliği'ni (GB) tartışmaya açalım' değerlendirmesi, dün yapılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu'nda yeniden gündeme geldi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, GB Anlaşması'nın, Türkiye'nin ihtiyaçları için 'derhal' masaya yatırılması gerektiğini söyledi. TİM'in 14. Olağan Genel Kurulu Ankara'da yapıldı. Toplantıya Devlet Bakanları Ali Babacan, Kürşad Tüzmen, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in yanı sıra işadamları ve ekonomi bürokratları katıldı Satıcı, yaptığı konuşmada, GB anlaşmasının oluşturulduğu dönemdeki koşulların bugünkü ile bire bir örtüşmediğini belirtti. Satıcı, "Anlaşmadan vazgeçilmesini değil, Türk özel sektörü açısından ciddi sıkıntılar yaratan sorunlara acil çözüm üretilmesini istiyoruz" dedi. GB'nin işleyişinden kaynaklanan en önemli sorunun AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları olduğunu hatırlattı ve şu görüşü savundu:

AB BİZE DANIŞMIYOR
"Türkiye, söz konusu ülkelerle aynı anlaşmaları yapmak durumunda. AB de bu anlaşmaları kendi ihtiyaç ve önerileri doğrultusunda yaparken içeriği konusunda Türkiye'yi önceden bilgilendirmiyor ve görüşünü almıyor. Üstelik Türkiye AB'nin bu ülkelere karşı üstlendiği yükümlülükleri üstleniyor ancak söz konusu ülkelerin AB'ye sağladığı imtiyazlardan yararlanamıyor." Satıcı, mesleki eğitimin teşvik edilmesi için de şu öneriyi yaptı: "Meslek lise ve yüksek okullarını tercih edenler, çalışma hayatlarında 5 yıl SSK primi ve Gelir Vergisi'nden muaf tutulmalı. Üniversitede bir öğrencinin maliyeti 5 bin dolar, önerdiğimiz modelin maliyeti

2.500- 3 bin dolar."