kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uludağ'da teleferik kazası:1 ölü

AA
Yeni Haber
Bursa Uludağ'da meydana gelen teleferik kazasında 1 kız öğrenci hayatını kaybederken 3 kız öğrenci de yaralandı.

Bursa Valisi Nihat Canpolat, Sarıalan-Çobankaya arasında çalışan iki telesiyej kabininin karıştığı kazada, Kızılay Mudanya Kampı'na katılan ve günübirlik Uludağ'a çıkan 1 kız öğrencinin öldüğünü, 1'i ağır 3 kız öğrencinin de yaralandığını bildirdi.

Canpolat,Sarıalan-Çobankaya arasındaki kazanın, bir telesiyej kabininin durması ve arkasından gelen diğer kabinin öndeki kabine çarpmasıyla meydana geldiğini öğrendiğini söyledi.

Kaza sonucu öndeki kabinin düştüğünü, bu kabinde bulunan ve kardeş oldukları öğrenilen iki kız öğrenciden birinin olay yerinde hayatını kaybettiğini anlatan Canpolat, ölen öğrencinin kardeşinin de aralarında bulunduğu 3 kız öğrencinin ise yaralandığını kaydetti.Canpolat, kazada ölen öğrencinin adının Meral Işık olduğunun öğrenildiğini, kazada yaralanarak hastanelere kaldırılan öğrencilerin ise Gülşen Işık, Gizem Taylan (16) ve Aslıhan Keser (17) olduğunu kaydetti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alınan Gülşen Işık'ın durumunun da kritik olduğuna işaret eden Canpolat, olayın Cumhuriyet Savcılığı tarafından incelendiğini bildirdi.

5 YIL ATIL DURUMDA KALDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı bilgiye göre, Elektrik İşletmesi bünyesinde 1955 yılında yapımına başlanan Teleferik ve Telesiyej İşletmesi ile ilgili görev, belediye meclisinin kararıyla 1957 yılında, Elektrik İşletmesi Müdürlüğü'ne verildi.

1958 yılında İsviçreli Von Roll firmasına 27 milyon liraya ihale edilen tesisler, 29 Ekim 1963 tarihinde tamamlanarak işletmeye açıldı. 1968 yılına kadar Elektrik İşletmesi bünyesinde kalan tesisler, 1969 yılında müstakil bütçeli bir işletme haline getirildi.

Tesisler, ''Teferrüç-Kadıyayla-Sarıalan'' istasyonları arasında 30 kişilik kabinlerin çalıştığı Teleferik ve Sarıalan-Çobankaya istasyonları arasında 2 kişilik kabinlerin çalıştığı telesiyej sisteminden meydana geliyor.

Telesiyejin bulunduğu ''Sarıalan-Çobankaya'' hattındaki çalışma, Sarıalan istasyonundan sağlanıyor. Uzunluğu 3 bin metre olan ve 28 adet direkten oluşan bu hattaki ulaşım, 20 dakika sürüyor. Telesiyejde açık ve kapalı olmak üzere 2'şer kişilik kabinler yer alıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Sarıalan Telesiyej Tesisleri'nde 19 Temmuz 2005 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, 1965 yılında açılan telesiyejin 5 yıldır bu yana atıl durumda bırakıldığını, yaklaşık 200 bin YTL'lik bakım ve onarım harcamasının ardından hizmete açıldığını açıklamıştı.

İstasyonların rakımlarının, Teferrüç'te 374, Kadıyayla'da 1231, Sarıalan'da 1634 ve Çobankaya'da 1711 metre olduğu bildirildi.