kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teknoloji ''geleneksel'' oyunlarımızı unutturdu

Yeni Haber
İç Anadolu bölgesinde ve özellikle de Nevşehir'in geleneksel halk oyunlarından ebetaşı, aygördüm, seksek, çelikçomak, dalya, aşık, birdirbir, elim sende, elim elim öpelek gibi oyunlar unutulmaya yüz tuttu.

Nevşehir'de birkaç yıl öncesine kadar sürekli olarak sokak ve ev içlerinde arkadaş veya akran grupları ile ebetaşı, aygördüm, seksek, çelikçomak, dalya, aşık, birdirbir, elim sende, elim elim öpelek gibi oyunlar oynanırdı. Bugünlerde ise çocukların büyük kısmı bu oyunların ismini dahi bilmiyor.

Nevşehir'in geleneksel yapıdaki oyunlarının yeni yetişen çocuklar tarafından yoğunlukla isimlerinin bile bilinmemesinin altında teknoloji transferlerinin yattığını belirten vatandaşlar, geçmişte kendilerinin oynadıklarında büyük zevk aldıkları oyunların yerini son yıllarda bilgisayar oyunları aldı.

Gelişen teknoloji ile beraber yeni yetişen çocuklar, geleneksel oyunları oynamak yerine teknolojinin ortaya çıkardığı oyunları oynamayı tercih ediyor. Halbuki geleneksel oyunlar, çocukların kişisel gelişimi açısından da olumlu yönler içeriyor. Teknolojinin ortaya koyduğu oyunlar içerisinde ise şiddet ön planda. Bu açıdan da çocukları geleneksel oyunlara yöneltmek gerektiği belirtiliyor.

(CHA)