kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kurbanlıklar da internetten satılacak

Yeni Haber
Denizli Ticaret Borsası (DTB), internette hayvan satışı yapacak. Yaklaşık 500 bin YTL'ye malolacak sanal hayvan pazarı projesiyle müşteriler, oturdukları yerden hayvanları görecek ve ardından sipariş verecek.

Denizli'de hayvancılık kooperatiflerinin her geçen gün artması, DTB yetkililerini sanal hayvan pazarı projesine yönlendirdi. Çağın teknolojik gelişmelerine paralel hareket etmek isteyen yetkililer, internetten hayvan satmak için dört ay önce çalışmalara başladı.

Araştırmalar yapıldıktan sonra işin olabilirliği üzerinde konuşuldu ve ardından 500 bin YTL'ye malolacak proje ortaya çıkarıldı. Halen yapımı devam eden sanal hayvan pazarında, satılacak hayvanın görüntüleri ve bilgileri yer alacak. Müşteriler de kendine uygun gördükleri havyanın siparişini internetten verebilecek. Kurban Bayramı'na kadar tamamlanarak hizmete girecek projenin, hayvan üreticilerinin mallarını daha kârlı satmasını sağlayacağı da belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, merkez ve ilçelerde 150'ye yakın hayvancılık kooperatifi bulunduğunu belirterek, "Bunlara hizmet etmek için sanal hayvan pazarı kuracağız. Haftanın iki günü internetten satılacak hayvanların görüntülerini ve bilgilerini içeren yayın yapacağız. Müşteriler de bu bilgiler doğrultusunda mallarını alacak. Hayvanların yaşı, kaç defa yavruladığı, süt verimi gibi bütün bilgileri sitede yer alacak. Kooperatiflerimizle bu konuda diyalog içindeyiz" dedi.
Sanal hayvan pazarında genellikle süt hayvanlarının satılacağını söyleyen Tefenlili, Eskihisar'daki hayvan pazarımızda süt hayvanlarının pek bulunmadığını, bunların yerinde, celepler vasıtasıyla satıldığını söyledi. Tefenlili, görevlerinin, üreticiyle alıcıyı buluşturmak olduğunu kaydetti. Projeyi Kurban Bayramı'na kadar hayata geçireceklerini de ifade eden Tefenlili, şöyle dedi:

"Bunun için özel bir bilgisayar programı hazırlatıyoruz. Sanal hayvan pazarında yer almak isteyen her kooperatife bir bilgisayar ve kamera temin edilecek. Hayvanların görüntüleri, bulundukları ortamda çekilerek internete aktarılacak. Veterinerlerimiz de kooperatifleri dolaşarak hayvanların sağlıklı olup olmadığını ve bize verilen bilgilerin doğruluğunu kontrol edecek. Borsa olarak sanal ortamdaki bilgilerin doğruluğuna kefil olacağız."

Merkeze bağlı Eskihisar köyündeki canlı hayvan pazarında pazartesi ve perşembe günleri satış yapıldığını, sanal ortamdaki hayvan satışının ise salı, çarşamba ya da cumartesi günü olacağını aktaran DTB Başkanı, projenin Türkiye'de ilk olduğunu dile getirdi. İbrahim Tefenlili, sanal ortamda alıcıyla satıcının doğrudan görüştürüleceğini, böylece aracıların ortadan kalkacağını da kaydederek, "Borsaya kayıtlı celepler de internetten alışveriş yapabilecek. Böylece aracılar ortadan kalkacak. Bu projeyle üretici, malını daha kârlı satabilecek" diye konuştu.

(CHA)