kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Muğla'da çifte vali krizi çözülmedi

Muğla'nın kararname ile atanan yasal valisi Temel Koçaklar raporlu ve konutunda... Boş olmayan Muğla Valiliği kadrosuna Bakanlık oluru ile yasal olmayan biçimde atanan Lütfi Yiğenoğlu da makamda oturuyor. Vali Yiğenoğlu' nun şahsına bir şey demiyorum, hukuk mücadelesini haklı olarak sürdürüyor. Ancak yasal olmayan bu atamayı yapanları eleştiriyorum. Bunu sadece ben yazmıyorum. Yaşamının büyük bölümünü valilikle geçiren ve en son İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Vali Kutlu Aktaş Gözlem gazetesindeki köşesinde bakın ne yazıyor.
Eski İçişleri Bakanı ve Vali Kutlu Aktaş, kararname ile Muğla Valiliği'ne atanan Vali Temel Koçaklar'ın anayasa ilkelerine bağlı çalışkan bir vali olduğu için kararnamesiz ve yasal olmayan biçimde Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir atama biçimiyle Merkez Valiliği'ne atandığını söylüyor. Aktaş'a gore Vali Koçaklar'ı Merkez Valiliği'ne, Vali Lütfi Yiğenoğlu'nu da Muğla Valiliği'ne atayan Bakan olurunun altında asillerin değil vekillerin imzası olması Valilik mesleğinin ne kadar gözden çıkarıldığına işaret ediyor. Bakanlık olurunun altındaki imzalar Genel Müdür vekili Dr.Yusuf Mayda, Müsteşar Yardımcısı Vekili Zekeriya Şarbak, İçişleri Bakanı vekili eski Denizcilik Müsteşarı ve bağımsız Ulaştırma Bakanı olarak İçişleri Bakanlığı'na vekalet eden İsmet Yılmaz'a ait.

Neden şimdi uygulanıyor?
İçişleri Bakanı Osman Güneş bu usulsüz atamaya sadece seyirci. Hiçbir açıklama yapmıyor. Sadece belirli kesimler üzerinden "Vali Lütfi Yiğenoğlu 6 yıllık hukuk mücadelesini kazandı. Danıştay kararını uyguladığımız için Muğla Valisi Temel Koçaklar'ı merkeze almak zorunda kaldık" diyor. Bağımsız Bakan!.. Osman Güneş'in söyledikleri gerçeği yansıtmıyor. Eski Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu Danıştay kararını bugün almadı ki, alelacele Bakan oluru ile işleme koyuyor. Vali Yiğenoğlu'nun Danıştay kararı 26.5.2004 tarihlidir. 2577 sayılı yasanın 52. maddesine göre; temyiz ve itiraz yoluna başvurulmuş olması, İdari yargı kararlarının yürütülmesini ve uygulanmasını durdurmaz. Öyleyse temyiz başvurusu yapmış olan idare, neden karar tarihi olan 3 yıl önce yargı kararının gereğini yerine getirmemiş ve temyiz sonucunu beklemiştir. Vali Yiğenoğlu da buna seyirci kalmıştır. Öncelikle İçişleri Bakanlığı'nın bu soruya cevap vermesi gerekir.

Koçaklar'ı 'istemezük'
Eski İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş yazısında bu sorunun cevabını da vermiş. Aktaş diyor ki, " Vali Koçaklar dürüst ve çalışkan olmanın yanında anayasanın temel ilkelerine bağlı biri . İçişleri Bakanlığı, Yiğenoğlu'nun kararına sarılarak Koçaklar'ı Merkez'e alıyor. Gerçek sebebi 'seni istemezük'ten başka bir şey değil. Eğer böyle olmasaydı İçişleri Bakanlığı iki Vali'yi çağırır, Vali Yiğenoğlu'na boş bulunan Kayseri veya Tokat'ı teklif eder ki Yiğenoğlu da bunu kabul ederdi. Etmedi diyelim o zaman da Vali Koçaklar'ı Kayseri veya Tokat'a ikna ederek bu işi çözerdi."
Kutlu Aktaş'ın dediklerine katılıyorum. Ancak Bağımsız (!) Bakan Güneş, Kayseri'yi Bakanlık görevinden sonrası kendisi için rezerve etmiş, Tokat'ı da torpili büyük Elbistan Kaymakamı'na vekalet ettiriyor. Asıl sorun da burada. Unutmadan bir başka hatırlatma yapayım. Koçaklar'ı 'istemezük' diyen İçişleri bürokratlarının Çanakkale Valisi için 'istemezük' hazırlığı yaptığını da bu vesileyle duyurmak istiyorum. Bakalım Çanakkale Valisi'ni ne zaman Merkez'e alacaklar?
Türkiye hukuk devletidir. Her isteyen ben böyle istiyorum diye yasal olmayan uygulama yapamaz. Yapsa bile ergeç bunun hesabını kanun önünde verir. Bugünkü iktidarın sayısal üstünlüğüne güvenip yasal olmayan uygulama içine giren bürokratlar varsa ki var, ergeç bunun hesabını kanun önünde vereceklerinden kimsenin kuşkusu olmasın.