kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

THY'de grev Cuma günü

Yeni Haber
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, Türk Hava Yolları (THY) ile sürdürülen 21. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin işverenin olumsuz tutumu sonucunda kilitlendiğini belirterek, cuma günü THY Genel Müdürlüğü'ne grev kararını asacaklarını söyledi.

Ayçin, Hava-İş'in Bakırköy'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında THY yönetimi ile yürütülen ve 11 bin 500 çalışanı ilgilendiren 21. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin tıkandığını bildirdi.

"YENİ TEKLİF GELSE DAHİ, GREV KARARI ASILACAK"

Görüşmelerin bitim tarihi olan 17 Temmuz saat 18.00'e kadar THY yönetiminden grev kararı astırmayacak bir teklif beklediklerini ancak bu sürenin dolmasına rağmen beklenen teklifin gelmediğini ifade eden Ayçin, "Bu nedenle 20 Temmuz Cuma günü saat 12.30'da THY Genel Müdürlüğünde saat 14.30'da THY Teknik A.Ş B kapısı Eski Hangar'da grev kararının üyelerimizin katılımı ile işverene tebliğ edilmesi yürürlüğe konulmuştur. Bu karar bu tarihten sonra yeni bir teklif gelse bile uygulanacaktır. Çünkü sendika bu konuda işverenleri defalarca bu noktaya gelmeden önce uyarmış ve üyesine de bu sözü vermiştir" diye konuştu. Ayçin, grev konusunda yasal prosedüre bağlı kalacaklarını dile getirerek, grev kararı asılmasından sonraki 60 gün içinde greve çıkma hakları bulunduğunu, bu hakkı kullanmadan 6 gün öncesinde ise THY yönetimine haber verileceğini belirtti.

"KAPALI KAPILAR ARDINDA GÖRÜŞME YAPILMASINA İZİN VERMEDİK"

THY üst yönetiminin süreci kendi lehlerine çevirebilmek için her dönemdeki aynı oyunu oynamaya çalıştığını ancak başarısız olduğunu savunan Ayçin, şunları söyledi:

"Bu oyun, günlerce süren görüşmeler aşmasında bir kez bile masada yer almamak, gelişmeleri dışardan seyretmek, sendikanın prosedür gereği sıkıştığı son dakikalarda kurtarıcı misali devreye girerek, sözüm ona 'olaya en yüksek düzeyde müdahale edildi, uyuşmazlık çözülüyor' havası vererek toplumun direncini kırmak oyunudur. Ancak sendikamız bu dönem üyelerine karşı tam bir açıklık politikası izleyerek bu oyunu bozmuştur. Kapalı kapılar ardında görüşmeler yapılmasına olanak vermemiştir. Bu konuda ne kadar haklı olduğumuz da iyiniyetle ve 11 bin 500 kişinin sorumluluğu ile katıldığımız görüşmelerin bile işverence çarpıtılarak dışarı aktarılmasından anlaşılacaktır."

"TURİZMİN YARA ALMASINI İSTEMİYORUZ, UZLAŞMAYA AÇIĞIZ"

Ayçin, THY yönetiminin Türkiye'nin en büyük havayolu şirketi ve turizmin belkemiği olan THY A.O ile Avrupa'nın sayılı uçak bakım merkezlerinden biri olan THY Teknik AŞ'de olabilecek bir grev ve etkilerini çok hafife aldığına dikkat çekerek, "THY yönetimi, bugün bile hala vurdumduymazlıkla hareket etmektedir" dedi.

Hava-İş olarak Türkiye'nin çıkarlarının, turizmin ve THY'nin yara almamasını yürekten dilediklerini ifade eden Ayçin, bu konuda uzlaşmaya yönelik her türlü girişime hazır olduklarını söyledi.

Ancak, çalışanların başta 2001'den beri reel ücret kaybı olan yüzde 29.9 oranında zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konuların çözülmesini ısrarla talep ettiğini vurgulayan Ayçin, "Grev anayasal demokratik temel bir haktır. Buna herkesin saygı göstermesi gerekir. Hava-İş sendikası grev kararı almış ancak henüz grev uygulama karar tarihini açıklamamıştır. Bunu olabilecek rezervasyon iptallerinin şirkete zarar vermemsi için iyi niyetle yapmaktadır. Hala çözüme ve uzlaşmaya açık olduğunu bu şekilde ortaya koymaktadır. THY A.O ve THY Teknik A.Ş yönetimlerini temel konularda yeniden bir değerlendirme yaparak çözüm için adım atmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

(ANKA)