kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Havada seçim telaşı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Havada seçim telaşı
22 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçimler nedeniyle havayolu taşımacılığına büyük talep var. Cuma ve Cumartesi günkü uçuşların çoğu dolan Onur Air, seçim haftasına özel bazı seferlerdeki uçak tiplerini büyütürken bazı hatlarda da ek seferler düzenliyor.

Ege ve Akdeniz sahillerindeki tatilciler oy kullanmak için İstanbul'a gelirken, İstanbul'a ziyarete gelenler ise oy kullanmak için Anadolu'daki şehirlere geri dönüyorlar. Seçim öncesinde en fazla talep Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir'den İstanbul yönüne olurken, birçok seferde çok önceden yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı.

22 Temmuz'dan sonraki günlerde ise tekrar Ege ve Akdeniz bölgelerine olan uçuşlarda yüzde 30'luk bir talep artışı bekleniyor.

UÇAK TİPLERİ BÜYÜYOR

Onur Air'den yapılan açıklamada, 20 Temmuz cuma günü Antalya ve Bodrum hattında, 21 Temmuz cumartesi günü ise Dalaman hattına ek sefer koyarak talebi karşılamaya çalışılacağı bildirildi. Şirket, birçok seferini ise normalde iç hat uçuşlarında kullandığı 165 kişilik uçakların yerine filosundaki 315 kişilik Airbus A300 tipi uçaklarla yapma kararı aldı.

HAVAALANLARINDA BAYRAM KALABALIĞI BEKLENİYOR

İç hatlarda günde ortalama 8 bin yolcu taşıyan Onur Air'in seçim döneminde günlük taşıdığı yolcu sayısı 11 bin civarında olacak. Özellikle seçim gününden önceki perşembe, cuma ve cumartesi günleri havalimanlarındaki yoğunluğun bayram arifesini aratmayacak nitelikte kalabalık olacağı öngörülüyor. Bu nedenle yolcuların, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için uçuş saatlerinden makul süre öncesinde havalimanında olmaları öneriliyor.


Türkiye Özel Sektör Havacılık işletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı ve Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, seçimden dolayı 19, 20 ve 21 Temmuz'da Antalya, Bodrum, Dalaman ile İzmir'den İstanbul'a büyük bir talep olduğunu kaydetti.

Bolukçu, yaptığı açıklamada, 22 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek genel seçimlerde oy kullanmak isteyen vatandaşlardan, özellikle de tatilcilerden havayolu taşımacılığına büyük rağbet olduğunu söyledi.

Tatil yörelerinin yanı sıra İstanbul'dan özellikle Karadeniz'deki kentlere gidenlerin de oy kullanmak için tatillerini yarıda bırakıp tekrar İstanbul'a geldiklerini, dolayısıyla bu güzergahlarda da yoğunluk yaşandığını ifade eden Bolukçu, aynı şekilde 22 Temmuz'dan sonra geri dönüşler için İstanbul'dan söz konusu bölgelere dönüşler olacağını, seçimin ardından da dönüşlerden dolayı bir yoğunluğun yaşanacağını vurguladı.

Talebi karşılamak için Onur Air olarak kendilerinin ek seferler koyduklarını, ayrıca uçak tiplerini büyüttüklerini belirten Bolukçu, bu doğrultuda iç hatlardaki bazı uçuşları kullandıkları 165 kişilik uçakların yerine 315 kişilik uçaklarla yapacaklarını aktardı.

''OYUNU KULLANIP 1,5 SAAT SONRA GİDENLER BİLE VAR''

Şahabettin Bolukçu, özellikle tatil yörelerinden İstanbul'a sadece oy kullanmak için sabah gelip akşam dönen çok sayıda vatandaşın rezervasyon yaptırdığına dikkat çekerek, ''Bu seneki rezervasyonlarda, seçimden dolayı oyunu kullanıp 1,5 saat sonra gidenler bile var. Bu sevindirici. İnsanlar oyuna sahip çıkıyor. Biz de havayolu şirketleri, olarak oyunu kullanmak isteyenlere her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız'' diye konuştu.

Özellikle 19, 20 ve 21 Temmuz'da Antalya, Bodrum, Dalaman ile İzmir'den İstanbul'a büyük bir talep olduğuna işaret eden Bolukçu, ''Birçok hatta doluluk oranları yüzde 100'e ulaştı. Biz normalde TÖSHİD olarak günlük 30-35 bin civarında yolcu taşırız. Seçimden dolayı THY hariç (TOSHİD bünyesindeki Onur Air, Pegasus, Atlasjet, Sun Express) ilave seferlerle günlük 40-45 bin arasında yolcu taşıyacağız. Dolayısıyla 19-22 Temmuz döneminde 4 firmada toplam 200 binin üzerinde bir yolcu hareketliliği yaşanacak'' diye konuştu.

Bolukçu, yolculara, seçim gününden önceki Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü havalimanlarında yaşanacak yoğunluğu dikkate alarak erken gelmeleri tavsiyesinde bulunarak, en iyi hizmeti verebilmek için seçim yoğunluğunda 4 vardiya halinde çalışılacağını söyledi.

ATLASJET

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise yazlıkların çok olduğu yerlere özellikle de Bodrum-İstanbul'a ek sefer koyduklarını belirterek, seçimin gerçekleştirileceği 22 Temmuz Pazar günü sabah gelip akşam dönenlerin oldukça fazla olduğunu, bu nedenle seçim gününde daha fazla bir yoğunluk yaşanabileceğini ifade etti.

Aynı zamanda tur operatörü olduklarını kaydeden Ersoy, seçimin iç pazarda seyahat planlamalarının ağırlıklı olarak 22 Temmuz öncesine
çekilmesine neden olduğunu, bu dönemde doğacak boşluğu Rus pazarının kapatacağını söyledi.