kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BALÇİÇEK PAMİR

Kara Bomba Emel

Babaannemin beni Ankara'daki ilk ziyaretiydi. Gazeteci olmama rağmen Meclis'e giremediğimden yakınıyordum. O zamanlar daha sarı basın kartım yoktu. "Seni bu akşam öyle birine götürüyorum ki, bütün haberleri ondan alırsın."
Öyle tanıştım Emel Abla ile...
Gazeteci Emel Aktuğ, nam-ı diğer Kara Bomba.
Fikret Otyam takmış ona bu ismi. O dönemde kadın gazeteci yok tabii, pek ilgi çekermiş Kara Bomba. Meclis'teki basın locasına doğru yürürken bütün başlar ona çevrilir, Meclis Başkanı tokmağını vurup, "Kürsü burada" diye uyarmak zorunda kalırmış.
Öylesine bomba yani!
Babaannem Kara Bomba ile Karpiç'te büyükbabamın masasında tanışmış. "Gencecik bir kızdı" diye anlatırlardı. Onca yazar, şair, entelektüelin içinde konuşulanları pür dikkat dinler, durmadan notlar alırmış. Zaman geçtikten sonra ayakkabısından şampanya içenler olduğu da anlatılanlar arasındadır.
Emel Abla'nın Ankara'da tanımadığı yoktu. İlk tanıştığımızda "Ne iş yapıyorsun?" diye sormuştu. "Gazeteci olmaya çalışıyorum" demiştim. "Hadi oradan" diye bağırmıştı bana, "Başka meslek mi bulamadın? Kadınlar için zordur gazetecilik, medyada erkek hegemonyası var."
Bana öyle diyordu ama, Sorbonne'u bırakıp Türkiye'ye dönmüş ve gazeteci olmuştu. Önce Demokrat İzmir, Kudret Gazetesi, Milliyet, Son Havadis, Tercüman, Hürriyet, son olarak da Turkish Daily News'in parlamento şefi olarak çalıştı. Meclis öylesine elinin altındaydı ki bir milletvekilinden demeç alabilmek için peşinde koşturmaz, kapının ağzından seslenirdi "Gel de bir şeyler söyle" diye. Kara Bomba Emel Meclis'in Emel Abla'sı olmuştu.
Tam 7 yıl Ankara'da ben de onun bulunduğu masalarda notlar aldım. İstanbul'a döndükten sonra onu defalarca röportaja ikna etmeye çalıştım. Olmadı. "Delirdin herhalde" diyordu. "Bu anılar benimle mezara gidecek." Oysa Türkiye onun ağzından özellikle Süleyman Demirel'i ve Turgut Özal'ı dinlemeliydi. Nuh dedi Peygamber demedi. Bir gün olsun anlattıklarını yazmama izin vermedi.
Kara Bomba Emel'i iki gün önce kaybettik. Erkek egemen medyada parlayan kadın yıldızlardan biriydi. Anılarıyla birlikte kaydı gitti...
Bütün parlamento muhabirlerinin başı sağ olsun.